Реклама
Реклама
Реклама

Дисциплінарне стягнення за запізнення на роботу: зразок

  1. Дисциплінарне стягнення за запізнення на роботу
  2. Заходи дисциплінарного стягнення за запізнення
  3. Особливості звільнення при запізненні
  4. типові помилки
  5. Відповіді на поширені питання

Робочим визнається місце, в якому співробітник організації повинен бути присутнім (або куди він повинен дістатися з метою виконання доручень начальства, передбачених специфікою його діяльності), і де наймач має можливість здійснювати прямий або непрямий нагляд за його роботою. Даним визначенням, затвердженим ч. 6 ст. 209 ТК РФ, потрібно користуватися в ході судового процесу при доведенні законності звільнення члена колективу, коли текст трудового договору не містить чітких інструкцій щодо початку трудового дня. Далі ми розберемо яким може бути дисциплінарне стягнення за запізнення на роботу.

Розібравшись з поняттям робочого місця, можна перейти до визначення робочого часу: воно включає в себе знаходження службовця на робочому місці з самого початку і аж до завершення трудового дня (зміни) і перерви, регламентовані правилами внутрішнього трудового розпорядку. Там же повинен бути прописаний і режим роботи, який буде загальним для всього персоналу. Якщо при цьому в компанії трудяться співробітники, чий робочий графік не збігається із загальним режимом, він повинен бути узгоджений і прописаний в трудовому договорі. Читайте також статтю: → " Гнучкий графік роботи "

Запізнення - порушення персоналом робочого розпорядку шляхом більш пізнього, ніж це належить, приходу на робоче місце без вагомої причини. Навіть п'ятихвилинне відсутність службовця є порушенням графіка, а його відсутність протягом більше 4 годин (неважливо, на початку, в середині або в кінці трудової зміни) визнається прогулом.

Необхідно фіксувати і оформляти кожен випадок запізнення, інакше порушення трудового розпорядку стануть систематичними. Варто пам'ятати, що запізнення можуть відбутися з причини, що не залежить від співробітника. Але в такому разі він повинен мати при собі документальне тому підтвердження, це може бути:

  • лікарняний лист,
  • довідка з ДАІ,
  • медичні довідки, напрямки, висновків,
  • довідка з ЖЕКу про аварію,
  • квиток на транспорт загального користування з позначкою про те, що поїздка була відкладена,
  • повістка,
  • фото того, що стало причиною порушення трудової дисципліни.

Якщо підприємство велике, і за дисципліною стежать начальники відділів, то кожен з них може доповісти керівнику про запізнення підлеглих шляхом складання доповідної записки.

Зразок доповідної записки

Робочим визнається місце, в якому співробітник організації повинен бути присутнім (або куди він повинен дістатися з метою виконання доручень начальства, передбачених специфікою його діяльності), і де наймач має можливість здійснювати прямий або непрямий нагляд за його роботою

Керівнику запізнився співробітника потрібно оформити Акт про запізнення і віддати його на підпис кільком свідкам порушення.

Зразок Акта про запізнення працівника

Службовець, який прийшов із запізненням, зобов'язаний скласти пояснювальну записку з роз'ясненням причин порушення дисципліни (якщо у нього є документ, який доводить наявність поважної причини для запізнення, йому слід докласти його до записці).

Зразок пояснювальної записки

Зразок пояснювальної записки

Якщо працівник не бажає писати пояснювальну, про це також складається Акт.

Зразок Акта про відмову співробітника писати пояснювальну

Начальство має право вирішити, чи була причина запізнення поважної, чи ні. Якщо керівник вважатиме, що підтверджують паперу виправдовують службовця, він буде звільнений від покарання. В іншому випадку, необхідно покарати працівника. Начальник видає наказ, в якому вказує прийняту міру покарання, протягом 3 днів спізнився працівник повинен прочитати його і підписати. Читайте також статтю: → " Зразок заяви на відпустку з наступним звільненням "

Зразок наказу про накладення дисциплінарного стягнення

Зразок наказу про накладення дисциплінарного стягнення

Якщо службовець відмовляється від ознайомлення з текстом наказу, керівник видає акт про відмову від ознайомлення і дає його на підпис свідкам.

Зразок акта про відмову співробітника від ознайомлення з наказом

Дисциплінарне стягнення за запізнення на роботу

Під дисципліною праці розуміється беззаперечне виконання службовцями підприємств правил поведінки на робочому місці, закріплених, крім інших документів, трудовим договором.

Відповідно, дисциплінарним порушенням буде називатися будь-яке ігнорування (або несумлінне виконання) службовцями зобов'язань по роботі. Для таких ситуацій передбачені різні дисциплінарні стягнення.

За порушення трудової дисципліни, таке як запізнення, законом заборонено утримувати кошти із заробітної плати, інакше начальство понесе адміністративне покарання.

Заходи дисциплінарного стягнення за запізнення

Відносно запізнився службовця застосовуються виключно дисциплінарні стягнення, оскільки порушення робочого розпорядку є дисциплінарним проступком. Існує правило, згідно з яким міра покарання повинна вибиратися, виходячи з оцінки тяжкості проступку.

За один проступок має йти одне покарання (і застосувати його потрібно протягом місяця, максимум 6 місяців, не рахуючи перебування службовця у відпустці), застосувати відразу кілька різних покарань щодо співробітника, який вчинив за все один проступок, неправомірно з боку роботодавця. Якщо за рік за працівником числиться всього одне порушення, записи про нього підлягають видаленню, і співробітник визнаєтьсясумлінним членом трудового колективу. Читайте також статтю: → " Зразок заяви на звільнення за власним бажанням з компенсацією відпустки "

Існують наступні міри покарання:

  1. Зауваження (зазвичай зауваження виноситься при першому випадку порушення).
  2. Догану (застосовується в якості міри покарання при повторному порушенні).
  3. Звільнення (начальник має право звільнити службовця за систематичні запізнення і прогули без поважних причин, проте не зобов'язаний цього робити; рекомендується все ж показати іншим співробітникам, що за грубе порушення дисципліни їх можуть позбавити роботи).

Особливості звільнення при запізненні

Якщо службовець компанії систематично дозволяє собі запізнюватися або зовсім не бути на роботу і піддається дисциплінарному стягненню, начальство має законне право звільнити його, але не зобов'язана робити цього. Якщо протягом року працівник не порушує більше трудової дисципліни, він визнається сумлінним працівником. Наймач може також анулювати стягнення раніше, ніж через рік після порушення.

Як показує досвід роботодавців, котрі намагаються відстояти свої позиції в суді, не слід звільняти службовця в тому випадку, коли він дійсно постійно запізнювався на роботу, проте раніше за ним такого не спостерігалося, випадків несвоєчасного приходу на роботу не фіксувалося, і рішення звільнити його було прийнято тоді , коли за співробітником не числиться непогашених стягнень за порушення в минулому.

Якщо службовець був відсутній на робочому місці більше 4 годин, це визнається прогулом, і начальство може розлучитися з таким працівником, навіть якщо це було перше таке порушення з його боку.

при заповненні форми Т-8 повинна бути вказана причина розірвання трудових відносин, а в трудовій книжці робиться запис:

  • "Трудовий договір розірвано з ініціативи роботодавця з причини неодноразового невиконання працівником без поважних причин трудових обов'язків".

В якості підстави для припинення співпраці повинен бути зазначений пункт 5 ч. 1 ст. 81 ТК РФ. Коли службовець отримає трудову книжку, він ставить підпис в особистій картці (де запис про причини звільнення повинна бути продубльована).

Законодавчі акти представлені такими документами:

ст. ст. 57, 100 ТК РФ

Про закріплення трудовим договором робочого розпорядку співробітників, чий трудовий графік не збігається із загальним режимом роботи

ст. 209 ТК РФ

Визначення робочого місця

Лист Роструда від 11.03.2009 № 1146-ТЗ

Про облік запізнення без поважних причин як порушення робочого режиму часу

ст. 21 ТК РФ

Про те, що працівник зобов'язаний сумлінно виконувати свої трудові обов'язки, покладені на нього трудовим договором, а також дотримуватися трудової дисципліни

ст. 192 ТК РФ

Про дисциплінарні стягнення

п. 5 ст. 81 ТК РФ

Про звільнення співробітника за неодноразове запізнення

ст.194 ТК РФ

Про право роботодавця зняти дисциплінарне стягнення з працівника раніше, ніж через рік після порушення

п. 33 Постанови Пленуму ВС від 17.03.2004 №2

Про неправомірність звільнення працівника, який які раніше не карали за порушення трудової дисципліни, або за яким не числиться непогашених дисциплінарних стягнень

Постанова Держкомстату РФ від 05.01.2004 №1 "Про затвердження уніфікованих форм первинної облікової документації з обліку праці та її оплати"

Затвердження уніфікованої форми № Т-8 для випадків звільнення співробітників

п. 5 ч. 1 ст.81 ТК РФ

Підстава для припинення трудових відносин з працівником

типові помилки

Помилка № 1: Співробітник мав вагому причину для запізнення на роботу, однак по відношенню до нього були застосовані дисциплінарні стягнення. Службовець не оскаржив наказ начальства.

Коментар: Службовець, щодо якої було неправомірно застосовано дисциплінарне стягнення, має право оскаржити покарання в держ. інспекцію праці або органи, що займаються розглядами, пов'язаними з індивідуальними трудовими спорами.

Помилка № 2: Службовець фірми одного разу допустив порушення трудової дисципліни, після чого наймачем були застосовані відразу дві різні міри покарання.

Коментар: За один проступок може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

Відповіді на поширені питання

Питання № 1: В який термін роботодавець має право застосувати дисциплінарне стягнення за результатами бухгалтерської перевірки, перевірки фінансово-господарської діяльності або ревізії?

Відповідь: В таких ситуаціях покарання можуть послідувати протягом 2 років з дати вчинення проступку.

Питання № 2: Чи включатися в відрізок часу, в період якого стає можливим застосувати дисциплінарне стягнення, час кримінального діловодства?

Відповідь: Ні, це час не повинно враховуватися.

Питання № 3: Чи можна звільнити працівника, який запізнився на роботу тільки один раз?

Відповідь: Якщо запізнення тривало понад 4 години, тоді це вважається прогулом, і співробітник може бути звільнений навіть при одиничному допущенні порушення трудової дисципліни.

Питання № 4: Чи можна залучити службовця до відповідальності через рік після отримання ним дисциплінарного стягнення?

Відповідь: Ні, якщо за працівником більш не спостерігалося порушень трудового розпорядку, то через рік він буде визнаний сумлінним працівником, які не мають дисциплінарних стягнень. Застосувати міри покарання можна не пізніше півроку після вчинення проступку.