Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі квартири в оренду - зразок бланка до договору оренди житлового приміщення

  1. Як складається акт прийому-передачі майна
  2. Завантажити зразок акта прийому-передачі квартири в оренду
  3. Заповнення акта прийому-передачі
  4. Юридична відповідальність сторін оренди

При укладанні орендного договору учасники угоди можуть додатково скласти акт прийому / передачі майна, що перебуває в орендованому об'єкті нерухомості. Підписання акту передачі сприяє уточненню отриманого орендарем майна, його стану, марки техніки та інших особливостей. Додатковий протокол буде мати повну юридичну значимість в разі виникають в подальшому суперечках.

При укладанні орендного договору

Підписуючи текст акту приймання меблів, техніки та інших предметів побуту, що знаходяться в квартирі, орендар приймає на себе відповідальність за збереження довіреного на визначений строк майна. Скласти акт можна при обопільній згоді, внести в нього перелік і в разі судових суперечок використовувати як основний доказовий документ. Найчастіше претензії виникають у власника майна, коли підходить закінчення оренди і потрібно прийняти приміщення від орендаря.

В акті детально описується загальний стан приміщення, наявність обробки, ремонту та обстановки. Підписуючи, наймач підтверджує наявність тих речей, що вказані в документі, підтверджує стан квартири. Цей акт має юридичне значення, сторони це розуміють і приймають до відома. Тому юристи завжди рекомендують підписати акт прийому-передачі, це в інтересах обох сторін орендного договору.

До найпоширеніших порушень орендної угоди з боку власника квартири можна віднести звинувачення у псуванні наданого майна. Наймач, в свою чергу, може завдати шкоди зробленому ремонту або меблів і відмовитися відшкодовувати збитки. Маючи на руках свій примірник акта, завжди можна відчувати себе більш захищеним в конфліктній ситуації.

Зацікавлені особи можуть завантажити зразок акта прийому / передачі майна в орендованій квартирі. Ми пропонуємо самий затребуваний і поширений варіант, яким безумовно варто скористатися.

Як складається акт прийому-передачі майна

Як складається акт прийому-передачі майна

Завантажити зразок акта прийому-передачі квартири в оренду

Акт складається у присутності зацікавлених сторін, кожна позиція вимагає уважного розгляду з боку орендаря. Побутові прилади рекомендується перевірити в робочому режимі, щоб згодом працездатність не довелося оскаржувати з власником. Весь перелік переданих в користування предметів і техніки слід перевірити і підтвердити наявність підписом орендаря.

Обов'язкового порядку і процесуальних правил складання акту не існує, пишеться документ у довільній формі. Акт повинен обов'язково містити відомості, що стосуються номера основного договору, оскільки є додатком до нього. Сам договір оренди також повинен містити позначку про наявність акта прийому-передачі, таким чином дані документи будуть сприйматися до розгляду тільки в комплекті.

Акт повинен містити особисті відомості про учасників домовленості, адреса об'єкта оренди та докладне перерахування внутрішнього вмісту і стану об'єкта. Кожне приміщення квартири можна описати окремо і детально, ніж ретельніше буде зроблено запис, тим менше суперечок виникне в подальшому. Після опису кімнат і підсобних приміщень, необхідно зафіксувати наявність і стан сантехніки, батарей опалення, балкона або лоджії.

В акті повинен бути пункт, в якому пишуться показання приладів обліку газу, води і електрики. Відомості переписуються в присутності обох сторін, щоб виключити непорозуміння. Видимі дефекти і порушення слід зазначити в обов'язковому порядку, можна зробити додатково знімки, обов'язково з датою. Завершує документ обов'язковий запис про те, що учасники не мають претензій станом житла і що в ній знаходиться.

Іноді може знадобитися запис про те, коли будуть передані ключі і можна буде вселятися. Такі докладні дані не здаються зайвими, оскільки завжди залишається шанс конфліктної ситуації. При досудовому врегулюванні і в судовому процесі в першу чергу розглядаються наявні в справі розписки і угоди сторін.

Акт прийому-передачі складається у двох примірниках, по кількості учасників, і підписуються сторонами. Оскільки орендні угоди мають тривалий термін виконання, то може знадобитися внесення коригування в акт. Сторони складають доповнення до документа, яку підписують у ставлять дату початку дії. Наприклад, з ладу з незалежних причин може вийти побутова техніка або власнику потрібно забрати з квартири річ, перераховану в акті.

Будь-які майнові дії сторін слід фіксувати письмово, це не займе багато часу, але убезпечить від можливих неприємностей. Після проходження обов'язкових формальностей, орендарю передаються ключі і стягується обумовлена ​​грошова сума. Якщо квартира або будинок мають значне внутрішнє оформлення, то передачу можна завірити у нотаріуса. Як правило, оплачує нотаріальне оформлення зацікавлена ​​сторона, законодавчих установок в даному випадку немає.

При написанні акту прийому-передачі слід звернути увагу на дату документа. Вона повинна збігатися з датою дії основного орендного договору. Подробиці і нюанси складання договору оренди ви можете дізнатися на нашому сайті.

Заповнення акта прийому-передачі

Заповнення акта прийому-передачі

Оскільки подібний документ заповнюється в довільному порядку, то немає процесуальних правил написання. Точний опис предметів, вказівку номерів побутових приладів не дозволить провести заміну. За описом предмети повинні однозначно визначатися і не залишати можливості підміни.

В даний час застосовується фото і відеозйомка за встановленими правилами, за участю обох сторін і виставленої дати на зображенні. При цьому не можна забувати, що без письмового акта зйомка не матиме вирішального значення.

Юридична відповідальність сторін оренди

До підписання переліку предметів і техніки відповідальність за збереження лежить на власнику. Після підписання акту наймач приймає відповідальність на себе. Оскільки вартість предметів обстановки співмірна з орендною платою власники в основний договір найчастіше ставлять пункт про передачу заставної суми за меблі та техніку.

Сума застави фіксується і повертається користувачеві після здачі об'єкта власнику. Якщо при з'їзді орендаря виявиться збиток, нанесений майну, то сума застави залишається у власника. Нерідко сума не покриває завданих збитків, в такому випадку акт прийому-передачі зіграє роль страховки для власника. Відмова орендаря від повного відшкодування збитків призведе до судового розгляду, де підписаний сторонами акт буде головним доказом юридичної угоди.

Передавальний акт повинен неодмінно бути присутнім при оформленні орендних угод. Це цивілізований спосіб захистити свої інтереси, оскільки на практиці зустрічається багато конфліктних ситуацій між сторонами угоди. Звичайно, юридично не обов'язково складати передавальний документ, але сумлінні учасники процедури завжди вітають такий спосіб затвердження офіційних орендних відносин.

Акт прийому передачі за договором оренди квартири