Реклама
Реклама
Реклама

Як грамотно скласти договір міни квартири?

  1. Різниця між обміном і міною
  2. Договір міни квартири - що це таке?
  3. Умови укладення договору міни нерухомості
  4. Договір міни квартири, зразок
  5. Які потрібні документи для складання договору міни житла
  6. Вартість нотаріального завірення
  7. Як відбувається передача власності
  8. Права і обов'язки учасників угоди
  9. Чи підлягає реєстрації угода міни?
  10. Коли угода вважається недійсним?
  11. особливі випадки
  12. Якщо мене підлягає частка в нерухомості
  13. Якщо в нерухомості беруть участь особи, які не досягли повноліття
  14. Мена житла на землю
  15. Податки на заміну нерухомості

Бажаючи розширити житлоплощу, особа не обов'язково повинен вдаватися до операції купівлі-продажу. Однією з поширених юридичних практик є складання договору міни майна. У цьому випадку власники житла передають один одному права на володіння ним. У деяких випадках така угода краще покупки. Мена може проводитися на інше майно або послуги.

Різниця між обміном і міною

Говорячи про угоди обміну, потрібно брати до уваги існування двох різних варіантів Говорячи про угоди обміну, потрібно брати до уваги існування двох різних варіантів. В обох випадках відбувається обмін, але є деякі відмінності.

При угодах міни житлову площу обмінюють її власники. Під час підписання угоди право володіння переходить від одного власника до іншого. Якщо ж укладають обмін, то дії виробляють над житлом, яке не перебуває у власності. На нього мають договір найму.

Договір міни квартири або іншої нерухомості передбачає, що кожен з учасників угоди є продавцем і покупцем відразу. Договір обміну квартирами передбачає переукладання договорів з наймодавцями. Перед операцією потрібно узгодити дії з орендодавцем. Неможливий обмін площ, що використовуються за наймом, на нерухомість власника. Дані угоди підкоряються різному законодавству. Мена потрапляє під дію ГК, а обмін регулює Житловий Кодекс.

Договір міни квартири - що це таке?

Житло, на яке оформлено право власності, згідно із законом може бути обміняно на іншу житлоплощу, транспорт або послуги. Стаття 567 Цивільного зводу законів РФ характеризує договір міни як угоду, при укладенні якого відбувається зміна власників деякого майна. Кожна сторона виступає продавцем і покупцем одночасно, що дозволяє застосовувати до документа ті ж правила, що до договорів купівлі.

В ідеалі міняти потрібно рівноцінні об'єкти, але в житті це не завжди можливо. Тому передбачена можливість укласти мену з доплатою одного з учасників. Угода повинна полягати суворо за законом, оформлятися відповідними документами.

Увага! Коли міна відбувається без доплати, немає необхідності оплачувати держ. податок.

Умови укладення договору міни нерухомості

Правила здійснення операцій міни прописані в гл. 31 Цивільного зводу законів РФ. Там же можна знайти правила складання документації, умови укладення угод. Законом передбачена вільна письмова форма договору. Бланк може бути роздрукований за допомогою техніки або прописано вручну. Законом не передбачена обов'язкова реєстрація угоди в нотаріальній конторі, але цей крок може позбавити власників від зайвих хвилювань в майбутньому. Участь нотаріуса дозволяє уникати випадків шахрайства і притягнути до відповідальності недобросовісних учасників угоди.

При складанні угоди обов'язково виконання наступних умов:

  • вказувати особисті дані сторін на підставі цивільних паспортів;
  • точно вказати розташування об'єктів, їх опис;
  • надати відомості про документи на право власності;
  • за бажанням, скласти акт з докладним описом зовнішнього вигляду і вмісту об'єктів міни;
  • прописати про відсутність претензій до нерухомості з боку третіх осіб;
  • вказати кількість осіб, які мали право користування об'єктом міни;
  • встановити терміни укладення угоди;
  • наголосити на необхідності вносити доплату однієї із сторін.

Кожен випадок міни унікальний, тому говорити про можливість чітко визначеного бланка угоди не доводиться. Швидко скласти бланк, відповідний законодавчим нормам допоможе зразок.

Договір міни квартири, зразок

Заповнений зразок договору міни легко знайти в інтернеті, тому не будемо детально зупинятися на ньому Заповнений зразок договору міни легко знайти в інтернеті, тому не будемо детально зупинятися на ньому. Важливо, щоб готовий договір обміну нерухомості містив правдиву і повну інформацію про об'єкти угоди і власників житла.

Варто звернути увагу на такі моменти:

  • відповідність зазначених у договорі адрес реальним;
  • чи мають сторони право укладати угоду;
  • відповідність даних про право власності документам;
  • варто відзначити, на кого лягають витрати по реєстрації угоди;
  • прописати про згоду сторін зі станом нерухомості і про проведення огляду до угоди;
  • відзначити дієздатність осіб, що беруть участь в угоді;
  • вказати, що відсутні обставини, що змушують укладати мену на невигідних умовах.

Документ прийнято складати в трьох примірниках. За однією копії видають учасникам угоди, третій договір передають в держ. органи для реєстрації і зберігання.

Важливо! Після складання договору міни з доплатою потрібно звірити зазначені цифрами і прописом суми, зобов'язання по оплаті послуг реєстрації.

Завантажити зразок договору міни квартири

Які потрібні документи для складання договору міни житла

Для укладення угоди буде досить громадянських паспортів сторін і документів на право власності. Договір обміну квартири з доплатою передбачає наявність документів, що вказують оціночну вартість житла. Різницю, яку повинна сплатити одна зі сторін, розраховують виходячи з офіційних даних акта оцінки. Участь юриста знизить ризик помилок і вбереже від непріятностей3, які можуть виникнути в результаті невідповідності договору встановленому законодавством зразком.

Вартість нотаріального завірення

Законом не передбачено обов'язкову участь нотаріуса в угоді міни. Власники можуть самостійно скласти договір, але присутність фахівця здатне полегшити задачу і уникнути проблем з нерухомістю в майбутньому. Нотаріальні агентства перевіряють справжність документів і зберігають примірник договору. Це дозволить звернутися за копією в разі втрати примірника однієї зі сторін.

Вартість послуг нотаріуса може бути різною для кожного регіону країни. В середньому доведеться заплатити від 15 сотих до трьох десятих відсотка оціночної вартості більш дорогого житла. Якщо отримана сума менша, ніж установлено, то оплачують встановлену. Додатково доведеться сплатити державне мито.

Самостійно складений документ не завжди приймають до реєстрації, через невідповідність законодавству. Залучення юриста гарантує юридичну чистоту угоди і економію часу учасників.

Як відбувається передача власності

Мена квартири може передбачати не одноразову передачу житлових площ. Поширені випадки, коли один власник передає нерухомість раніше, ніж інший. Це повинно бути прописано в договорі. Обов'язково вкажіть термін, в який сторони мають зробити передачу власності. При передачі складають акт прийому-передачі, в якому докладно вказують стан нерухомості, наявні нюанси, наводять перелік майна.

Права і обов'язки учасників угоди

В даному пункті договору варто докладно прописати, в якому вигляді і коли повинна бути здійснена передача об'єктів. Тут же вказують, чи буде мати місце доплата і її розмір.

Передбачте можливість анулювання договору в разі, якщо одна зі сторін не може виконати зобов'язання. Інформація в угоді повинна бути повною і правдивою, додати можна будь-які пункти, які не йдуть врозріз з законодавством.

Чи підлягає реєстрації угода міни?

Законом встановлено, що договори по операціях міни нерухомості не підлягають обов'язковій реєстрації Законом встановлено, що договори по операціях міни нерухомості не підлягають обов'язковій реєстрації. Досить підписів сторін для визнання документа дійсним. Право власності, що виникло в результаті угоди, реєструвати потрібно.

Без цієї процедури договір не має юридичної сили. Кожна зі сторін повинна подати пакет документів в Росреестр для узаконення прав власності.

Для реєстрації потрібно надати:

  • саму угоду міни;
  • документи з бюро ТВ;
  • документ про сплату мита в казну держави;
  • документи на право власності на обидва об'єкти;
  • заяви учасників угоди;
  • дозвіл від чоловіка або дружини на проведення міни.

У деяких випадках потрібні додаткові документи. До подачі потрібно довідатися про їх переліку в Росреестра.

Коли угода вважається недійсним?

Можуть виникати випадки, коли договір міни втрачає свою силу. Підставою для цього можуть бути:

  • визнання одного з учасників угоди недієздатним;
  • в разі угоди з неповнолітнім, відсутність підтвердження договору опікунами;
  • не повне вказівку або не вказівка ​​істотних умов;
  • фіктивний характер угоди.

Будь-які документи, що доводять ці факти, служать серйозною підставою для звернення до органів суду. Розірвати договір можуть сторони за обопільною згодою. В односторонньому порядку угоди міни розриваються через суд. Для цього один з учасників повинен скласти додаткову угоду до договору. Подати позов на розірвання за законом можна в термін до 36 місяців від моменту укладання угоди.

особливі випадки

У деяких випадках при укладенні міни потрібно проявити підвищену увагу.

Якщо мене підлягає частка в нерухомості

При такому варіанті договір складається, як зазвичай, але замість характеристик житла вказують розмір частки. Першочергове право на частку в житло мають інші учасники власності. При мене потрібно пред'явити документ, який доводить їх відмова від придбання частки нерухомості. Таким може виступати письмову відмову, завірений юристом.

Другий варіант передбачає розсилку листів учасникам власності з пропозицією придбати частку в нерухомості. Якщо протягом місяця ніхто не виявив бажання скористатися цим правом, можна здійснювати мену. До договору прикладають бланк повідомлення про вручення листа.

Якщо в нерухомості беруть участь особи, які не досягли повноліття

У разі, якщо на житловій площі проживають діти, доведеться мати справу з опікунськими органами. Потрібно навести докази того факту, що їм будуть надані кращі умови проживання. Неможливо укласти мену, якщо діти отримають меншу житлову площу. До договору прикладають згоду опікунів.

Мена житла на землю

У разі міни земельних ділянок на житлову площу потрібно додатково вказати в договорі номер ділянки в земельному кадастрі, параметри і площа землі, наявність будівель. Також варто вказати призначення земель, на яких розташована ділянка. Доповнюють договір кресленням земельної ділянки.

Податки на заміну нерухомості

Оподаткування РФ не передбачає окремих правових норм по операціях міни Оподаткування РФ не передбачає окремих правових норм по операціях міни. Цей вид договорів підпадає під дію ГК про купівлю-продаж.

На підставі цього маємо:

  • якщо власник володів нерухомістю в перебігу трьох і більше років, податок не сплачується;
  • якщо нерухомість перебувала у власності менше трьох років, можна отримати податкове вирахування в 1000000 російських рублів.

Деякі особи намагаються піти від податків, укладаючи угоди міни нерухомості, яка не є рівноцінною. Такі варіанти рідко проходять перевірку Росреестра. В результаті обману можна зіткнутися з неприємностями з боку податкової служби.

безкоштовно

Ви можете отримати відповідь на своє питання, задавши його в віджеті юриста внизу праворуч або зателефонувавши нам


Безкоштовна консультація по телефону
Москва, Московська область: +7 (499) 455-04-42
Санкт-Петербург, Ленінградська область: +7 (812) 603-46-96
Задати питання в онлайн режимі

Коли угода вважається недійсним?
Договір міни квартири - що це таке?
Чи підлягає реєстрації угода міни?
Коли угода вважається недійсним?