Реклама
Реклама
Реклама

Чому учасники «народних IPO» втрачають гроші

На тлі світових фінансових криз, російський фондовий ринок тримався до останнього. Але і він відчутно просів в кінці січня. В результаті виявилося, що громадяни, що прийняли участь в «народних IPO», втратили до третини своїх вкладень. А з урахуванням інфляції втрати виявилися ще більш відчутними.

Звідки взялися тисячні збитки

Про те, що таке IPO (айпіо) досить докладно говориться в статті «Нешвидко результат IPO» , Опублікованій в даній рубриці 28.04.07. Але про всяк випадок, нагадаємо. IPO (Initial Public Offering) - це первинне публічне розміщення акцій широкому колу інвесторів. По-простому можна розшифрувати IPO, як залучення грошей через випуск нових акцій. Це досить популярний спосіб отримати гроші на розвиток. І їм скористалися вже десятки російських (і тисячі іноземних) компаній. Як правило, випускаються акції поширюються по стандартних каналах фондового ринку (біржі, інші торговельні майданчики) і купити їх можуть тільки особи, які мають доступ на ці майданчики. У випадку ж з «народними IPO» випущені акції продаються всім бажаючим, незалежно є у кого рахунок на біржі чи ні. Таких «народних IPO» в Росії поки було три. Їх провели Роснефть, Ощадбанк і ВТБ. Сталося це відповідно в липні 2006 р, в квітні 2007 р і в травні 2007 р

Проблема в тому, що акції всіх трьох компаній сьогодні торгуються нижче ціни, за якою їх при проведенні IPO викуповували інвестори. Ціна акцій Роснефти зараз приблизно на 17% нижче ціни розміщення, акцій Ощадбанку - на 5%, а акцій ВТБ - на 30%. Причому, якщо у паперів Роснефти і Ощадбанку були періоди, коли вони коштували дорожче, ніж при розміщенні (і люди, що брали участь в IPO, могли продати їх з прибутком), то з акціями ВТБ все складніше. Вони просіли відразу після IPO, і вище точки розміщення майже не піднімалися. Арифметика виходить наступна: поріг входу в IPO ВТБ становив 30 тис. Руб. З тих пір акції банку втратили 30%. Отже збиток кожного, спокуса участю в IPO, на сьогодні склав як мінімум 10 тис. Руб. А у кого то в десятки і сотні разів більше. Є, через що засмутиться.

Це не акція з роздачі грошей

Розчаровані громадяни (спекулянти-невдахи) сприйняли такий розклад, мало не як відвертий обман і обдурювання. Уже звучали погрози вийти на вулиці з вимогою до ВТБ (або владі) викупити у людей акції хоча б за ціною розміщення.

І ось тут спостерігається цікавий момент. Коли відбувається будівництво фінансових пірамід або інші небезпечні для громадян махінації - представники фондових бірж і солідні економічні видання в один голос починають запевняти росіян не вкладати гроші в сумнівний проект, а тих, хто вже вклав - переконують забрати звідти свої кошти. Однак у випадку з «народними IPO» таких застережень не було. Більш того, і сьогодні аналітики радять не надто поспішати з продажем паперів, отриманих в ході IPO. Вони, де, в перспективі обов'язково подорожчають. Точно так же жоден професійний економіст не вважає, що ВТБ (Роснефть, Сбербанк) зробили щось варте осуду.

Як зауважив генеральний директор керуючої компанії «Система Профіт» Іраклій Кирія, в результаті IPO немає ні ошуканих ні Нагрівшись руки. Правда він вважає, що організаторам «народних IPO», в ході їх реклами слід було більш виразно розповідати про можливі ризики, щоб громадяни не сприймали IPO як соціальну акцію з роздачі грошей.

IPO - це надовго

Ще один момент, який варто було б роз'яснити більш чітко - це тимчасові горизонти вкладень. Папери, придбані в ході IPO, як правило, не годяться для коротких спекуляцій. Коли якась компанія готується до випуску додаткових акцій - вона докладає зусиль, щоб розмістити ці акції за максимально можливою ціною. Для чого наводяться в порядок всі документи, формується гарний баланс, розкривається інформація про компанію та її засновників. В результаті в очах ринку компанія починає виглядати більш привабливо, а, отже - «дорого». Фактично в момент IPO ціна компанії (її акцій) досягає максимально можливої ​​позначки (при існуючому стані речей).

Крім того, на підвищення ціни відіграє те, що в ході IPO на покупку великих пакетів акцій, претендують глобальні інвестори. На звичайному ринку купити великі пакети складно або неможливо. Як мінімум, масована скупка призведе до різкого підвищення ціни, і операція втратить сенс. Тому глобальні інвестори під час IPO зазвичай намагаються скористатися нагодою, щоб отримати відразу багато акцій.

В результаті, ціна паперів, що виросла в процесі підготовки IPO, по його завершенні майже завжди відчутно знижується. За деякими оцінками виключення з цього правила в Росії траплялися буквально один або два рази. До речі, цієї закономірністю користуються досвідчені спекулянти. Багато з них спеціально чекають закінчення IPO, щоб купити папери. Втім, і ті, хто купив папери на «піку», в накладі не залишаться. Правда, за умови, що вкладення в дані акції розцінюються як довгостроковий інвестиційний проект. І в цьому плані паперу, що продаються в ході російських «народних IPO» мають дуже непогані перспективи. Згадаймо, що всі три компанії, які захопилися «народництвом» по суті - державні. Як зауважує Іраклій Кирія, у таких компаній немає ризиків, пов'язаних з політичною кон'юнктурою, з претензіями податківців і т.д. Ну і, зрозуміло, у всіх трьох є хороший потенціал для розвитку. Тобто, для довгострокових інвестицій їхні папери - саме те.

Так само не варто забувати, що компанії, які затіяли IPO, залучають гроші не просто так, а під певні проекти, які, будучи реалізованими підвищать вартість компаній. Президент ВТБ Андрій Костін ще в ході підготовки IPO банку повідомив, що залучені кошти будуть спрямовані зокрема на розвиток мережі офісів ВТБ в країнах СНД в Азії. Сьогодні ця програма реалізується і з часом, розширення бізнесу принесе свої плоди. Як зауважує директор Єкатеринбурзького філії «Брокеркредитсервіс» Віктор Неміхін, результат залучення додаткових коштів в бізнес стає видно, як правило, через рік-півтора. Зрозуміло, що в умовах загального падіння ринку, ВТБ (і інші «народники») не покажуть тієї динаміки, на яку здатні. Для цього їм доведеться дочекатися кінця кризи. І ось тоді ... За оцінками ряду аналітиків, потенціал зростання акцій ВТБ при існуючих умовах - 40%. Це дуже непогано.