Реклама
Реклама
Реклама

Що таке ексклюзив і чому його так не люблять в Дніпропетровську?

Ексклюзив - це скорочено від ексклюзивний договір Ексклюзив - це скорочено від ексклюзивний договір. Ексклюзивний договір може бути і з покупцем і з продавцем, однак перше - дуже рідкісне явище.

Як вже говорилося раніше, в Дніпропетровську майже всі ріелтори працюють під покупця - покупець оплачує комісійні агентства. Хоча, якщо подивитися на захід (та й в багатьох інших містах СНД) все або частину комісійних оплачує продавець.

Та й взагалі, якщо подивитися на роботу ріелтора, то найбільш зацікавлений в наших послугах продавець. Візьмемо, наприклад, покупця, йому необхідно підібрати варіант нерухомості, супроводити угоду і йому ж потрібно зробити це якомога дешевше (включаючи комісійні ріелтора), убезпечити себе при купівлі нерухомості.

Продавцю квартири, необхідно:

  1. Чи не продешевити, продаючи нерухомість.
  2. Продати квартиру в найближчі терміни.
  3. Реальний клієнт.
  4. Зменшити кількість нереальних показів.
  5. Підготувати документи до продажу квартири.
  6. Убезпечити себе при продажу нерухомості.

Грамотний професіонал працює тільки через договору. І в Дніпропетровську, напевно і в інших містах, сформувалося кілька страхів або висновків з цього приводу:

  1. Я залишуся без квартири. Це пов'язано з так званими «чорних ріелторів» - шахраями. І подолати цей страх продавці і покупці можуть лише, ознайомившись з історією компанії, відгуками і документами на вигляд діяльність.
  2. Підписавши договір з агентством - я себе обмежую в кількості покупців. Грамотний професіонал, співпрацює з усіма ріелторами. Йому необхідно продати об'єкт нерухомості як можна швидше! А у кого більший доступ до мережі ріелторів?
  3. Якщо я підпишу договір, раптом у мене знайдеться покупець безпосередньо, а він не хоче співпрацювати з агентством і переплачувати. По-перше, як правило, такі покупці дізнаються про квартиру з масової реклами професійного ріелтора. По-друге, дуже часто такі клієнти, самі по собі не чесні люди. Вести справи з такими покупцями - це ризик, що угода може не відбутися. По-третє, професіонал завжди зацікавлений в якнайшвидшому продажі квартири і продавцеві необхідно довіритися ріелтору - направити цього покупця до нього.
  4. Немає гарантій, що квартира продасться. 100 відсоткової гарантії, на жаль, немає, її ніхто не зможе дати продавцю. Крім того професіонал не пропадає після підписання ексклюзиву, надає докладний звіт про виконану роботу. І в разі, якщо квартира все-таки не буде продана, то всі витрати і зусилля, яких зазнав ріелтор залишаються, як його штрафна санкція.
  5. У мене заберуть документи і вимагатимуть гроші за їх повернення. Цей страх заснований на тому, що багато компаній при підписанні ексклюзивного договору беруть документи продавців на зберігання. І дійсно після деяких зривів з продажу, вони можуть зажадати справедливу або несправедливу оплату послуг. За законодавством вони не мають права забирати у продавців документи, в цьому випадку продавці можуть сміливо йти в міліцію. Крім того, якщо ексклюзивний договір складено грамотно, то забирати документи компанії немає необхідності. У разі спроби продавця вчинити нечесно, там є все штрафні санкції.

Як я вже говорив раніше, 80% ріелторів, які працюють на ринку Дніпропетровська - це лише одна назва «ріелтор». Навіть більш-менш нормальним ріелторам найбільш легше працювати під покупця. Тому на ринку Дніпропетровська склалося недовіру до ексклюзивними договорами ріелторів. І продавцям легше закинути рекламу в інтернет або газету, де їх просто «забомблять» дзвінками псевдоріелтори. Однак, якщо хоч один раз продавець продасть свою квартиру через професіонала, через ексклюзив, він запам'ятає якість роботи і буде рекомендувати цього ріелтора ще і ще.

А у кого більший доступ до мережі ріелторів?