Реклама
Реклама
Реклама

Частина батьків встала на захист персоналу скандального барнаульского дитсадка Happy Baby


Взимку 2018 року мати одного з вихованців Happy baby помітила, що з її син сам не свій. За її словами він часто плакав після повернення з дитсадка і погано їв. Через деякий час вона випадково дізналася, що її дитину б'ють вихователі. Педагоги викручували дітям руки, силою переміщали їх по кімнатах, били пачкою паперів по голові. Таким чином вони намагалися налагодити дисципліну.

pixabay.com

У садок нагрянула перевірка, потім порушили кримінальну справу. Частина батьків не побачили в цій ситуації нічого драматичного і порахували, що деякі діти просто погано виховані. Засновника дитсадка, за сумісництвом завідуючу, звинуватили за п. «Б» ч. 2 ст. 238 КК РФ (надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя і здоров'я споживачів, вчинені щодо послуг, призначених для дітей у віці до шести років). В результаті дій співробітників дошкільного закладу постраждали сім дітей у віці 4-5 років.

Суд Жовтневого району Барнаула уклав Воротнікову під домашній арешт. Раніше в СІЗО уклали виховательку Тетяну Нагих. Батьки, які прийшли на засідання, очікували аналогічного покарання для керівника, але та відбулася м'якшою мірою.

«В ході судового засідання ми дізналися, що завідувачка переглядала відеозаписи, вона все знала, все бачила на протязі тривалого часу, - розповідала «МК на Алтаї» Юлія П. , Мама потерпілих дітей. - Ніяких сумнівів, вона знала, що над малюками знущалися протягом довгих місяців і по кілька разів на день. Ми будемо оскаржувати рішення про домашній арешт ».

Мати потерпілого стверджує, що на відеозаписах, поширених прес-службою Слідчого комітету представлені найнезначніші моменти побиття. Набагато більш жорстокі кадри вирішили не показувати, щоб не шокувати громадськість.

За словами юриста дитячого садка Наталії Вишневської, батьки хлопчика подзвонили завідуючої в той же день і попросили для свого спокою показати записи з камер, пише портал «Сенс» .

«Увечері чоловік Юлії вирішив прийти і подивитися, що стало причиною випадку, - згадує Наталя Вишневська. - Тоді вони ближче до ночі зателефонували Олені Воротнікової, яка завжди готова відповісти батькам на будь-які питання в будь-який час. Її попросили показати відеозапису. Олена Василівна переговорила з заступником, і той разом з Юлією відправився показувати відео. На записі видно, що в цей день Юлія привезла дитину із запізненням, о десятій ранку. Йшов урок, але хлопчик, так як тільки приїхав, чи не був налаштований на навчальний процес і балувався. Вихователь відвела його в буфетну, щоб він заспокоївся і вийшов займатися ».

За розповідями юриста, далі завідувачка Олена Воротнікова зібрала всіх батьків, розповіла їм про те, що трапилося і вибачилася. Вона також привернула виховательку до дисциплінарної відповідальності. Батьківський комітет вирішив, що конфлікт себе вичерпав, тому що інших претензій до дитячого садка раніше не було.

«Після сім'я П. попросила взяти весь диск з камер відеоспостереження, - каже Наталя. - Їм ніхто не перешкоджав. В результаті самі ж запис втратили. Вони забрали диск і відправили в Москву на відновлення. Незважаючи на те, що диск їм віддали добровільно, вони не мали права його вилучати і тим більше публікувати, адже батьки, чиї діти також на ньому є, згоди на це не давали ».

1 червня, в День захисту дітей, Юлія П. звернулася в компетентні органи з проханням покарати працівників дитячого садка. Звинувачення пред'явили вихователю, а в рамках цієї ж справи стали проводити розслідування і перевіряти роботу завідуючої. Спочатку в діях завідуючої якихось протиправних дій не виявили і навіть винесли постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Але сім'я П. побувала в приймальні президента в Москві і СК РФ.

«Після цього нам відразу вручили обвинувачення, уклали завідуючу в ізолятор, - продовжує Наталя. - До цього часу вихователь вже провела два місяці в СІЗО з злочинцями, і ніякі апеляції не могли їй допомогти. Цього ж слідчий і Юлія просили для Олени Василівни. Але прокуратура встала на нашу сторону, там заявили, що це непропорційно, та й взагалі, вина людини ще не доведена і небезпеки для суспільства він не представляє ».

На думку юриста, відео, викладене в Інтернет, змонтовано без звуку, а значить багато моментів на ньому двозначні. Вона стверджує, що запис без звуку - не можна вважати підтвердженням чого-небудь. За її словами, багато вихователі розповідали, що в моменти, коли хлопчик сидів покараний в кімнаті, він співав пісні. Або є уривок, де двері відкриваються і хлопчик падає в групу, він катається і регоче, але немає звукового супроводу, тому картинка виглядає інакше. «Син Юлії любив увагу вихователів, як і багато дітей, і завжди намагався звернути його на себе», - наводить приклад Вишневська.

Вона сама водила свою дочку в Happy Baby до того ж вихователю з 2016 року. На її думку, відносини між батьками та педагогічним складом були дружні. Останні завжди йшли назустріч і підбудовувалися під потреби сімей. Стосувалося це і Юлії П.

«Моя дочка ходила в групу Тетяни Нагих разом з потерпілим, - зазначає юрист. - Його мама завжди виступала за гарні подарунки для вихователів і оцінювала їх працю як сумлінний. Тетяною Володимирівною вона взагалі захоплювалася. На мій погляд, педагог для них був взагалі як особиста няня. Коли її перевели в іншу філію ссадіка, діти П. пішли слідом за нею. Вона давала вихователю завжди якісь спецзавдання щодо старшого сина, коли, о котрій і чим його годувати і т.д .. Може, це і стало проблемою. Тетяна сприймала дітей як своїх онуків, а коли у відносини за договором приходить щось особисте, люди дозволяють собі більше вільності. Тетяна Володимирівна могла суворіше на малюка, так як розуміла, що тільки таким чином вона може закликати його до порядку ».

Ряд батьків вже встали на захист дитячого садка, їх слова докладно наводить «Сенс» . Вони навіть склали петицію на захист працівників дитячого садка, але особливих результатів поки не добилися.