Реклама
Реклама
Реклама

Зміна засновника. Вихід засновника (учасника) зі ТОВ

  1. Вартість оформлення зміни засновників ТОВ:
  2. У вартість оформлення зміни засновника входить:
  3. Які документи необхідні для зміни засновника?
  4. Чи можна не продати, а подарувати свою частку в статутному фонді ТОВ?
  5. Як оформляється зміна засновника.
  6. Чи можна одночасно з виходом учасника з ТОВ поміняти директора?
  7. Як поміняти бенефіціара при виході засновника.
  8. Наші клієнти, які замовили зміну засновника, також цікавляться:

вартість   терміни   Необхідні документи   часті питання   Зміна засновника компанії це процедура зміни складу учасників юридичної особи, яка проводиться в разі продажу корпоративних прав на частину статутного фонду, подачі засновником заяви про вихід, продажу підприємства в цілому або в порядку спадкування

вартість
терміни
Необхідні документи
часті питання

Зміна засновника компанії це процедура зміни складу учасників юридичної особи, яка проводиться в разі продажу корпоративних прав на частину статутного фонду, подачі засновником заяви про вихід, продажу підприємства в цілому або в порядку спадкування.

Кожна з процедур виходу учасника з ТОВ має свої особливості як по оформленню, так і за вартістю:

  1. Продаж корпоративних прав. У розумінні закону, частина в статутному фонді ТОВ є таким же товаром, як, наприклад, ручка. І таку частину в статутному капіталі можна продати або подарувати за допомогою договору, укладеного в простій письмовій формі (іноді застосовується і нотаріальна форма, але це викликає додаткові часові та фінансові витрати).
  2. Подача засновником заяви про вихід. Право вийти з ТОВ невід'ємне право кожного учасника компанії, яке може бути реалізовано в порядку, передбаченому статутом (як правило з попередженням заздалегідь інших засновників). Заява про вихід засновника з ТОВ посвідчується нотаріально, а учасник виключається загальними зборами з внесенням змін до статуту. Особливістю такого способу є необхідність перерозподілу часток учасників, що залишилися суспільства і розрахунок з вийшли учасником шляхом компенсації його частки в спільному майні компанії. У зв'язку з цим вихід засновника з ТОВ за заявою застосовується рідко.
  3. Продаж підприємства в цілому. Спосіб аналогічний продажу корпоративних прав одного учасника, проте свої права продають всі учасники ТОВ одночасно, в зв'язку з чим повністю змінюється склад засновників та компанія переходить під контроль інших власників. Як правило, одночасно зі зміною засновників проводиться зміна директора і адреси компанії.
  4. Спадкування. Якщо спадкоємець померлого учасника товариства бажає вступити замість нього в компанію, і інші засновники не заперечую - заміна проводиться на підставі документів нотаріуса про прийняття спадщини.

Необхідно враховувати, що з червня 2018 року процедура зміни учасника ТОВ суттєво змінилася. Якщо раніше для виходу з ТОВ або продажу своєї частки на практиці необхідно було отримати згоду інших учасників (і оформити зміни в статуті протоколом загальних зборів), то тепер - якщо статут ТОВ не містить заборони на вільний продаж своєї частки, учасник може здійснити її без необхідності збору загальних зборів.

Практично це реалізується в такий спосіб: між чинним і потенційним учасниками ТОВ укладається договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі (який може бути як в простій письмовій, так і в нотаріальній формі), а також підписується акт прийому-передачі цієї частки (обов'язково в нотаріальному порядку). Даний акт разом із заявою і квитанцією, що підтверджує оплату арбітражного збору, подається реєстратору - що і веде до зміни учасників в реєстрі. Схоже працює механізм виходу зі складу учасників ТОВ або вступу в ТОВ в порядку спадкування частки померлого учасника.

При цьому потрібно враховувати, що зміни відбудуться тільки в державному реєстрі, а для того, щоб дані про нового учасника були відображені також і в статуті, необхідно другим реєстраційним дією міняти дані статуту у зв'язку зі зміною учасників ТОВ.

Вибрати оптимальний вихід засновника з ТОВ ви зможете отримавши попередню консультацію наших юристів, які підберуть найбільш ефективний спосіб. Консультація з питань зміни засновників і виходу учасника безкоштовна і входить у вартість загального пакету послуг.

Вартість оформлення зміни засновників ТОВ:

1000 грн. - без зміни статуту - підготовка комплекту документів та проведення змін в реєстрі у реєстратора (без урахування нотаріальних послуг та адміністративного збору державі);
2600 грн. - без зміни статуту - підготовка документів для продажу частки засновника (один продає одному) і оформлення змін в реєстрі у реєстратора з урахуванням послуг нотаріуса (1000 грн.) І адміністративного збору (580 грн.);
5000 Грн. - зі зміною статуту, в 2 етапи - підготовка документів для продажу частки засновника (один продає одному), оформлення змін в реєстрі у реєстратора, а також зміна статуту ТОВ на другому етапі з урахуванням послуг нотаріуса (1800 грн.) І адміністративного збору (1200 грн.)

У вартість оформлення зміни засновника входить:

  • підготовка протоколу загальних зборів;
  • підготовка нової редакції статуту;
  • підготовка довіреності на зміни;
  • підготовка договорів купівлі-продажу корпоративних прав;
  • оплата зборів і мит;
  • заповнення реєстраційної картки та подача документів реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради;
  • отримання виписки, якщо додатково проводиться зміна адреси, назви, директора ТОВ;
  • організація нотаріального підписання документів (нотаріус знаходиться в одній будівлі з нами і ви не будете витрачати час на його відвідування).

В який термін можлива зміна засновника

Зміна засновників оформляється в термін 2 робочих дня з моменту підписання документів у нотаріуса.

При цьому, можливо прискорити термін виходу учасника з ТОВ до 2 годин - за умови оплати 5-кратного розміру адміністративного збору.

Які документи необхідні для зміни засновника?

Для підготовки документів нам потрібні:

  • копія паспорта (1,2 сторінка, прописка) та податкового коду учасника, що виходить (учасників);
  • копія паспорта (1,2 сторінка, прописка) та податкового коду осіб, яким заходять в якості учасника;
  • копія статуту ТОВ;
  • інформація про перерозподіл часток засновників у статутному фонді.

У разі, якщо виходить або входить юридична особа, додатково:

  • протокол загальних зборів компанії про те, що компанія вирішила вийти зі складу засновників або увійти до складу засновників.

Питання та відповіді про зміну засновників і виході засновника з ТОВ:

Чи оподатковується продаж частки в статутному капіталі?

Згідно вимог податкового кодексу, внесок в статутний капітал ТОВ не обкладається податком. При продажу своєї частки в статутному капіталі засновник оподатковує тільки перевищення різниці вартості спочатку внесеного внеску в статутний капітал і отриманого від продажу доходу. Таким чином, якщо вихід учасника з ТОВ відбувається в наслідок продажу корпоративної частки за вартістю спочатку внесеного внеску (наприклад частка на 1000 грн. Продається за 1000 грн.), То оподаткування не виникає.

Чи можна не продати, а подарувати свою частку в статутному фонді ТОВ?

Так, дарування така ж законна процедура, як і продаж. Але в цьому випадку оподаткування уникнути не вийде особі, яка прийняла частину статутного фонду в дар.

Як оформляється зміна засновника.

Для проведення змін необхідно, щоб було одне з підстав для виходу засновника: як правило це його заява або договір купівлі-продажу. Також це може бути документ, що підтверджує спадкування частки померлого учасника. Такий документ подається реєстратору, який на його підставі проводить зміна в складанні цьо засновників в електронному реєстрі. Після цього, для приведення положень статуту у відповідність до змін, загальні збори своїм протоколом стверджує нову редакцію статуту товариства. Протокол і статут завіряються у нотаріуса і подаються в департамент реєстрації разом з додатковим комплектом документів.

Чи можна одночасно з виходом учасника з ТОВ поміняти директора?

Так, можна і це цілком логічно, так як адміністративний збір сплачується незалежно від кількості змін в даних про ТОВ і статуті компанії. При це необхідно правильно оформити звільнення директора і повідомити податкову до моменту вступу на посаду нового керівника.

Як поміняти бенефіціара при виході засновника.

Процедура зміни бенефіціара є частиною загальної процедури зміни засновника і проводиться нашими фахівцями автоматично.

Наші клієнти, які замовили зміну засновника, також цікавляться:

- реєстрацією підприємця
- реєстрацією ТОВ
- реєстрацією ТОВ з ПДВ
- зміною статуту , збільшенням і зменшення статутного капіталу
- зміною адреси , назви , директора компанії
- ліквідацією ТОВ

Чи можна не продати, а подарувати свою частку в статутному фонді ТОВ?
Чи можна одночасно з виходом учасника з ТОВ поміняти директора?
Які документи необхідні для зміни засновника?
Чи можна не продати, а подарувати свою частку в статутному фонді ТОВ?
Чи можна одночасно з виходом учасника з ТОВ поміняти директора?