Реклама
Реклама
Реклама

ПФР 2019: страхові внески, фіксовані платежі і відрахування, останні новини

  1. Зростання обсягу страхових пенсій
  2. Здешевлення «покупки» пенсійного стажу
  3. Пенсійний вік віддалиться ще на півроку
  4. альтернативні варіанти
  5. Відео-новину

Бюджет ПФР регламентується щорічним підписанням відповідного Закону, який відповідає поточним показниками виділяються на наступний річний період коштів на різні витратні статті організації, а також фіксує всі очікувані на його рахунку надходження.

За традицією, що склалася в Росії цей документ відображає не тільки реальні цифри актуального року, але і закладає планові на наступну за ним пару років.

Саме завдяки такій довгострокового планування дуже часто можна зробити адекватний прогноз того, що чекає через рік пенсіонерів і всіх, хто отримує виплати і компенсації від даного фонду. І сьогодні ми постараємося, виходячи з цього, хоча б приблизно оцінити, що нас чекає в майбутньому 2019 році.

Зростання обсягу страхових пенсій

У 2018-му році розмір страхової пенсії склав, як відомо, 14 045 руб., Але в наступному році очікується ще одне планове його невелике підвищення - вже до 14 439 руб.

При цьому раніше пенсіонерів лякали, що якщо вони працюють, суми до виплати для них трохи, але все ж зменшаться, а ніяк не виростуть, так як, починаючи з поточного року, збираються повністю скасувати індексацію для них, як таку, про що відповідний законодавчий акт був прийнятий ще в 2016 році.

У зв'язку з цим цій категорії в 2018-м виплачуватимуть на 0,7% менше, а в 2019 і 2020 роках, відповідно, по 0,6% в кожному. Правда, в зв'язку зі згаданим загальним підвищенням, на реальних цифрах люди цього повинні не помітити в принципі, стверджують в Уряді.

Планове підвищення вписується в спеціально розроблений для цієї мети трирічний план, озвучений прем'єр-міністром в рамках нещодавньої прес-конференції за підсумками наради з питань бюджетування на найближчі три роки.

Що характерно, непомітна на практиці скасування індексації пенсій для працюючих пенсіонерів подарує зайві 200 млрд. руб. державній скарбниці, якої їх зараз так не вистачає, адже згідно зі статистичними даними, на середину минулого року число офіційно працюючих пенсіонерів перевалило за 9,5 млн. чоловік.

до змісту ↑

Здешевлення «покупки» пенсійного стажу

Як відомо, навіть не маючи нормальної вислуги років, виходячи з існуючого законодавства, можна домогтися того, щоб отримувати гідний розмір пенсії. Справа в тому, що з недавніх пір росіяни можуть «купувати» собі роки стажу, вступаючи в добровільні правовідносини з ПФР і сплачуючи безпосередньо в фонд щорічно певну суму.

Якщо в 2018-му ця цифра дорівнювала застосованої за кожен місяць року стандартної ставки в 26% до подвоєному розміру встановленого на початок року МРОТ (59 211,36 руб.), То з початку 2019 го цю цифру планується знизити до рівня 34 828, 56 руб. (Будуть брати вже не подвійну «мінімалку», а звичайну). Що зробить цю можливість набагато доступніше більш широкому колу бажаючих.

до змісту ↑

Пенсійний вік віддалиться ще на півроку

анонсовано підвищення пенсійного віку . Муніципальні службовці, які досягли в 2019 році 61,5-річного віку, для чоловіків, і 56,5-річного - для жінок, зможуть приступити до оформлення пенсій.

На пенсію за вислугою років теж будуть виходити тепер пізніше, але, тимчасові піврічні надбавки за нею розраховані на меншу кількість років, тому в 2019-му цей вік складе всього 16,5 років стажу, а ось до 2026-му він буде дорівнювати вже двадцяти років.

Окремі норми в роз'ясненнях до зміненого, починаючи з 2017 року, закону прописані і для особливих умов по дострокової відправки на пенсію за вислугою років - ознайомитися з ними докладніше можна на офіційному сайті ПФР.

до змісту ↑

альтернативні варіанти

альтернативні варіанти

Останні невтішні новини з продовження мораторію на використання коштів фонду, сформованих з накопичувальних частин пенсій громадян країни, знову підстьобнули дуже багатьох фінансово підкованих майбутніх пенсіонерів абсолютно по-іншому розпоряджатися цими сумами.

Так, поки все «складованих» на базі ПФР в НПФ перевести ще не можна, але, ніхто ж не забороняє спочатку все перераховуються кошти виводити саме туди. Забавною, звичайно ж, в зв'язку з цим виглядає позиція Уряду, яке спочатку винайшло і впровадило всю цю систему, а потім почало активно ставити палки в колеса її реалізації на практиці.

Адже, по суті, далеко не всі гідні учасники цього ринку можуть реалізувати себе в даному полі діяльності саме тому, що Центробанк дуже серйозно посилив вимоги до якості інвестиційного портфеля будь-якого такого фонду.

Адже, по суті, далеко не всі гідні учасники цього ринку можуть реалізувати себе в даному полі діяльності саме тому, що Центробанк дуже серйозно посилив вимоги до якості інвестиційного портфеля будь-якого такого фонду

Завдяки цьому, щоб вижити, багатьом НПФ довелося об'єднатися в консолідаційні групи, в результаті чого загальна кількість їх на ринку зменшилася на порядок, і, отже, стала спостерігатися пряма загроза зростання якості послуг на тлі в'янення здорової конкуренції в сфері.

При цьому багато, у кого частину накопичувальних пенсій вже була сформована на рахунках ПФР, бояться, що пішовши остаточно в будь-якої НПФ, вони вже ніколи не зможуть домогтися зарахування цих накопичень за пенсійні бали, щоб потім їх отримувати вже у вигляді реальних виплат.

Проте, не дивлячись на такі жорсткі регуляторні, спрямовані на монополізацію ринку пенсійного страхування, заходи влади аналітики вважають, що до 2019 року кількість застрахованих в недержавних фондах виросте до 35,54 млн. Чоловік, а в ПФР, відповідно, ця цифра зменшиться до 31,51 млн.

Протягом же всього наступного року держфонд втратить ще півтора мільйона клієнтів, а ось в НПФ кількість майбутніх і актуальних пенсіонерів зросте до 36,27 млн., І перевищить число застрахованих за звичною схемою. Також варто врахувати, оцінюючи перспективи ПФР в майбутньому, що вже зараз сумарно накопичення в усіх НПФ перевищили аналогічні показники по класичному варіанту пенсійного страхування.

І далі ця динаміка, схоже, має намір лише зберігатися: розрив цей буде рости в прогресії, так як основним постулатом роботи з недержавним фондом є те, що розмір накопичувальної частини пенсії кожен бажаючий може встановлювати для себе самостійно і яким завгодно.

до змісту ↑

Відео-новину

Стаття написана спеціально для сайту "2019 рік Свині": https://2019god.net/