Реклама
Реклама
Реклама

Могила для малого бізнесу :: Приватний Кореспондент

Тільки що обидві палати Федеральних зборів прийняли два законопроекти, істотно змінюють устрій російської пенсійної системи і правила гри для російського бізнесу. Пенсіонери в короткостроковій перспективі виграють. Бізнес понесе великі втрати.

У 2010 році середній розмір трудової пенсії в Росії складе 7946 рублів. Зараз середня пенсія - 5641 рубль . Хто заплатить за підвищення пенсій? Зрозуміло, платники податків. З дня на день очікується, що президент підпише два закони, які передбачають різке підвищення податків на фонд оплати праці. Заради цих законів Державна Дума спеціально продовжувала весняну сесію, а Рада Федерації навіть зібрався в суботу, щоб терміново їх схвалити. Питання, отже, принциповий.

Податки і внески

Заради того, щоб підвищити пенсії, уряд прийняв рішення підвищити податки. Зараз в Росії існує так званий єдиний соціальний податок (ЄСП), який при річному заробітку людини до 280 тис. Рублів на рік становить 26% від фонду оплати праці (понад цього порога діє регресивна шкала; при заробітку більше 600 тис. В рік з суми перевищення беруть 2%). З «базових» 26% більше за все - 20% - йде до Пенсійного фонду, решта - до Фонду соціального страхування і фонди медичного страхування. Зазвичай пишуть, що ЄСП платять роботодавці, але це лукавство. Коли вас беруть на роботу, наймач пропонує вам якусь суму з урахуванням того, які податки йому доведеться заплатити за право використовувати вашу працю. Таким чином, в кінцевому рахунку кожен працюючий відчуває податки на фонд заробітної плати безпосередньо на своєму гаманці.

З 2010 року ЕСН відміняється. Замість нього вводиться роздільна сплата страхових внесків. Регресія теж скасовується, але після досягнення порогу річної зарплати в 415 тис. Рублів внески платити не треба . Теоретично внески відрізняються від податків тим, що податок - безоплатний платіж (коли держава просто відбирає гроші і нічого конкретного натомість не обіцяє), а страховий внесок - платіж БЕЗОПЛАТНО (сьогодні у тебе відбирають гроші, але обіцяють повернути при настанні страхового випадку, наприклад, непрацездатності або інвалідності). Практичної різниці для громадянина між податком і страховим внеском стосовно до пенсій і інших видів допомоги немає; у всякому разі, неозброєним поглядом не видно.

У 2011 році зміняться ставки страхових внесків. Замість 20% ми будемо платити в Пенсійний фонд 26% від зарплати; підвищаться на 2% і внески на медичне страхування. Поріг в 415 тис. Залишиться, але буде індексуватися відповідно до зростання середньої заробітної плати по країні. У цей момент перестануть діяти всі діючі в даний час пільги по ЄСП. Настане нова, суворе життя, особливо для малого бізнесу.

Запрошення на страту

Зараз ті підприємства, які працюють за спрощеною системою оподаткування - а це значна частина малих підприємств - платять ЄСП за пільговою ставкою 14%. З 2011 вони будуть платити такі ж страхові внески, як і всі інші: 34%. Для інших пільгових категорій: інвалідів, техніко-впроваджувальних підприємств, фермерів, громад корінних нечисленних народів Півночі - перехід на нову ставку розтягнеться на кілька років, але в 2015 році і вони почнуть платити по повній. Хто виживе, зрозуміло.

На думку комітету з бюджету Ради Федерації, після скасування пільг для багатьох малих і середніх підприємств податкове навантаження зросте в 2,5 рази. У висновку комітету читаємо: «Особливо важко доведеться підприємствам інноваційної сфери. Це може привести до зниження їх конкурентоспроможності, що в кінцевому рахунку призведе до скорочення надходжень до місцевих і регіональних бюджетів і відповідно до зниження ВВП ». Уряд, журиться комітет, не надав даних про те, скільки підприємств великого, середнього і дрібного бізнесу опиняться нерентабельними після коригування пенсійної системи. Навпаки, воно оптимістично передбачає, що після остаточного скасування пільг надходження від колишніх пільговиків негайно виростуть в 4 рази.

Не потрібно забувати, що підвищені страхові внески належить винести на собі не тільки бізнесу і працюють в ньому, а й бюджетникам з держслужбовцями. Бюджетам усіх рівнів теж належить звідкись вишукати гроші на виплату страхових внесків. Комітет Ради Федерації по місцевому самоврядуванню сумно зазначає: «Звісно ж, що це [страхові новації] негативно відіб'ється на регіональних і місцевих бюджетах, з огляду на нинішні умови скорочення доходів, в першу чергу за доходом на прибуток і доходи фізичних осіб».

Під час обговорення питання в Раді Федерації сенатор Євген Тарло запитав, чи не можна відкласти підвищення тарифів страхових внесків хоча б до закінчення фінансово-економічної кризи. Йому популярно пояснили, що скасування всіх пільг - це принципова позиція прем'єр-міністра. На думку Володимира Путіна, не збільшувати страхові внески неможливо, тому що нинішній рівень пенсій та інших соціальних допомог неприпустимо низький, і в період економічної кризи це особливо негативно сприймається населенням.

Носимо воду в решеті

Пенсії в Росії дійсно низькі, це правда (хоча в сільській місцевості вони подекуди вже більше зарплат, але це тому, що зарплати там такі). Але чи допоможе різке збільшення фіскального навантаження вирішити цю проблему? Комітет Ради Федерації по бюджету відповідає: ні.

Зростання пенсійного забезпечення в країні буде спостерігатися лише в період 2010-2011 років. Причому навіть в цей час дефіцит Пенсійного фонду становитиме 2-3% . Уже з 2012 всі негативні тенденції в пенсійній сфері проявляться з новою силою. Винна демографічна ситуація, змінити яку не можна.

Член Ради Федерації Олександр Починок, який встиг побувати і міністром праці, і главою податкової служби, впевнений, що пенсійна система потребує радикального реформування. У двох словах: нинішнім пенсіонерам потрібно платити допомогу по старості з бюджету (тобто за рахунок тих, хто працює сьогодні), а ось майбутні пенсії повинні стати чисто накопичувальними , Скільки накопичив - стільки й отримаєш. До переходу на повністю накопичувальну систему закликає і комітет СФ по бюджету.

На думку Починка, нинішнє підвищення страхових тарифів коштуватиме країні одного-двох відсотків економічного зростання. Адже головними жертвами пенсійної коригування стануть, по-перше, інноваційні підприємства, від яких уряд очікує прориву, а по-друге, малий бізнес, на який воно покладає великі надії в частині створення робочих місць. Звичайно, бізнес в Росії хитрий і живучий: хтось загине, але більшість пристосується. Але віра в уряд, обіцяла не підвищувати податки і не чіпати «малюків», втрачена назавжди.

Довідка

Пенсійна дубина

Зростання податкового навантаження - це ще не все, що принесуть бізнесу нові «страхові» закони. Ось неповний список урядових «подарунків»:

1. Зросте кількість перевіряльників. Крім податківців, це право отримають чиновники Пенсійного фонду і Фонду соцстраху.

2. Зросте кількість співробітників фондів, адже їх повноваження розширюються і, щоб здійснювати їх, будуть потрібні нові чиновники. Годувати їх будемо ми, платники податків.

3. Не буде ні відстрочок зі сплати страхових внесків, ні можливості розстрочки по ним. Наприклад, якщо підприємству не заплатить грошей державний замовник, воно все одно зобов'язана перерахувати страхові внески вчасно. Звідки взяти гроші? Уряд це не хвилює.

4. Пенсійний фонд отримує право списувати недоїмку по страхових внесках з рахунків преддпріятій. Рішення суду для цього більше не потрібно.

5. Розширюється база страхових внесків по стравнению з базою ЄСП. Наприклад, виплати працівникам з прибутку підприємства теж будуть обкладатися страховими внесками.

6. Страхові внески за рік потрібно буде сплатити не пізніше 31 грудня. Але банки працюють до 25-28 грудня, а ось у багатьох організаціях 31-е теж робочий день. Як встигнути і виправних порахувати розмір внесків, і заплатити їх, якщо банки на канікулах? Закон не дає відповіді.

7. Закон вимагає, щоб платники страхових внесків зберігали документи 6 років. Але позовна даність за Цивільним кодексом - 3 роки.

(За мотивами офіційних відгуків)



НАДІСЛАТИ: НАДІСЛАТИ:




Статті по темі:

  • Білл Гейтс запропонував ввести податки для роботів, які займають робочі місця людей.
  • Найдивніші податки в світі.
    Заплати податок на весілля, тінь або навіть гіпс.
  • Ділова «ДеЛаваль» йде від податків.
    Представники шведської компанії з виробництва доїльного обладнання фальсифікували документи, щоб уникнути виплати митного податку в казну РФ.
  • Тотальний контроль.
    Хто і чому буде вважати наші гроші.
  • 97 податків США, які платять американці щороку.
    У цьому році громадяни США віддадуть в казну понад 4 трлн доларів, а на заповнення декларацій витратять в цілому 7 млрд годин.
  • Золото - торгівля «великого дурня».
    Теорію «великого дурня» можна застосувати не тільки до золота, але до BlackBerry, Bitcoin, а також багатьом іншим речам.
  • Майкл Блумберг: історія мера і мільярдера.
    Робота на «дядю» як спосіб заробити стартовий капітал.
  • Від рогаликів до кокаїну.
    14 найкумедніших податків в США.
  • Жерар Депардьє: прощання з батьківщиною.

    Ображений Обелікс пішов зі своєї галльську села, розсердившись на її вождів, які підняли е.
  • Повторення свавілля ЖКГ.
    Які сюрпризи принесе податок на нерухомість.

Хто заплатить за підвищення пенсій?
Але чи допоможе різке збільшення фіскального навантаження вирішити цю проблему?
Звідки взяти гроші?
Як встигнути і виправних порахувати розмір внесків, і заплатити їх, якщо банки на канікулах?