Реклама
Реклама
Реклама

Материнський капітал можна направити на початковий внесок за житловим кредитом, не чекаючи триріччя дитини

Відповідно до вступили в силу федеральним законом * кошти материнського капіталу можна направляти на сплату початкового внеску за житловим кредитом або позикою, не чекаючи триріччя дитини, який дав право на отримання сертифіката на материнський капітал Відповідно до вступили в силу федеральним законом * кошти материнського капіталу можна направляти на сплату початкового внеску за житловим кредитом або позикою, не чекаючи триріччя дитини, який дав право на отримання сертифіката на материнський капітал.

Спрямовувати кошти материнського капіталу на погашення житлових кредитів і позик до триріччя дитини можна було і раніше, однак це правило не поширювалося на початковий внесок. Тепер це обмеження зняте.

Крім цього в даний час територіальні органи Пенсійного фонду Російської Федерації ведуть прийом заяв на одноразову виплату з коштів материнського капіталу в розмірі 20 000 рублів.

Скористатися правом на отримання одноразової виплати можуть проживають на території Російської Федерації сім'ї, які отримали або отримають право на материнський сертифікат за станом на 31 грудня 2015 року та не використали всю суму материнського капіталу на основні напрями витрачання капіталу. При вирішенні отримати одноразову виплату заяву в ПФР необхідно подати не пізніше 31 березня 2016 року.

Подати заяву можуть всі проживають на території РФ власники сертифіката на материнський капітал незалежно від того, скільки часу пройшло з дня народження дитини, яка дала право на отримання сертифіката.

У заяві необхідно вказати номер СНІЛС, а також серію і номер сертифіката на материнський капітал. Також при собі необхідно мати документ, що засвідчує особу, та документ, що підтверджує відкриття рахунку, який містить відомості про реквізити рахунку, на який в двомісячний термін єдиним платежем будуть перераховані 20 000 рублів або сума залишку на рахунку власника сертифіката, якщо вона становить менше 20 000 рублів . Ці гроші сім'ї зможуть використовувати на повсякденні потреби.

На даний момент число російських сімей, які отримали в Пенсійному фонді сертифікат на материнський капітал, перевищило 6 мільйонів, при цьому 48% з них вже розпорядилися повною сумою материнського капіталу.

Найпопулярнішим напрямком витрачання коштів материнського капіталу як і раніше залишається поліпшення житлових умов: на ці цілі кошти спрямували понад 3 млн російських сімей. З них 2 млн сімей частково або повністю погасили материнським капіталом житлові кредити на суму 760 млрд рублів. Ще понад мільйон сімей поліпшили житлові умови, направивши кошти материнського капіталу на суму 368 млрд рублів на пряму купівлю, будівництво або реконструкцію житла без залучення кредитних коштів.

На навчання дітей ПФР прийняв понад 200 тис. Заявок на суму 10 млрд рублів; на переказ коштів на накопичувальну пенсію мами - 2,7 тис. заявок на 539 млн рублів.


* Федеральний закон «Про внесення змін до статті 7 і 10 Федерального закону« Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей » .