Реклама
Реклама
Реклама

Кредит на покупку бізнесу - плюси і мінуси

  1. Тонкощі оформлення кредиту на покупку бізнесу
  2. Етапи оформлення кредиту на покупку готового бізнесу
  3. Документи, необхідні для оформлення кредиту та умови
  4. подальші етапи
  5. Плюси і мінуси кредиту на покупку бізнесу, або про що слід пам'ятати

Всі, хто замислювався про відкриття власної справи, розглядав можливість взяти кредит на покупку бізнесу. Заняття вже готовим бізнесом завжди вигідніше, ніж розвиток з нуля. Всім підприємцям-початківцям відомо, що перші кілька місяців дивіденди з бізнесу можуть виводити співвідношення «витрати - доходи» до рівної сумі. Це виключає отримання прибутку, що підходить для розвитку або закриття інших боргів. Кредит на купівлю діючого бізнесу дозволить уникнути цих проблем.

Кредит на купівлю діючого бізнесу дозволить уникнути цих проблем

Тонкощі оформлення кредиту на покупку бізнесу

Знайти власні кошти на відкриття справи не всім під силу. Тоді приходить на допомогу кредит на покупку готового бізнесу фізичній особі або вже оформленим індивідуальному підприємцю. Від статусу позичальника залежать умови і процентні ставки. Для придбання готового, функціонуючого бізнесу, запорукою перед банком виступає нерухомість або інше майно позичальника. Кредит на купівлю обладнання для бізнесу зажадає інші підтверджуючі паперу. Якщо тільки планується відкриття своєї справи, банк може запросити проект, заставу і дані по планованому фінансування (спонсорство, субсидії, інші джерела).

Набирає обертів популярність франчайзингової системи кредитування. Кредит на купівлю малого бізнесу під егідою відомого бренду видається банком так само з надання певного переліку документації. У разі отримання такого виду кредиту, позичальник отримує рекламну підтримку від бренду і налагоджені зв'язки та шляхи співпраці. Вибрати можна із запропонованого переліку компаній, з якими співпрацює банк.

Етапи оформлення кредиту на покупку готового бізнесу

Перед тим, як оформляти бізнес в кредит, покупець оцінює фінансові дані компанії, що купується. Звіт про фінансово-господарської діяльності є головним документом при оформленні кредиту на покупку бізнесу під заставу. Якщо дані не рентабельні (а так відбувається часто через прагнення власників підприємства оплачувати менше податків - вони навмисно занижують показники), банк має право відмовити в таке позику. Банки так само розумію, що звіти не завжди збігаються з дійсністю і можуть оцінити фактичні дані компанії. Тільки при позитивному розгляді видається кредит під заставу купується бізнесу, без забезпечення додатковим майном.

Після самостійної оцінки даних передбачуваної покупки, позичальник, з необхідним переліком документів звертається в банк. Попередньо потрібно ознайомитися з правилами конкретного банку про те, як отримати кредит на покупку бізнесу. Умови у всіх банках різні: різні процентні ставки, термін кредитування й розміри первісного внеску. Кредит для бізнесу на покупку нерухомості прирівняний до умов іпотеки - нерухомість може залишатиметься у власності банку до закінчення виплат, всі умови вказуються в договорі.

Документи, необхідні для оформлення кредиту та умови

Одні з найбільш вигідних умов кредитування малого бізнесу представлено в програмах ПАТ «Сбербанк».

В Ощадбанку 9 основних програм кредитування малого і середнього бізнесу. Вони відрізняються мінімальної і максимальної сумою кредитування, термінами, списком документів і вимогам до позичальника. Відсоток по кредиту становить від 11,8 до 17,5. Кредит на покупку бізнесу без застави має на увазі збільшений відсоток, а так же розширений пакет документов. У деяких програмах, таких як «Бізнес-нерухомість» та «Бізнес-інвест» максимальна сума обмежується лише розміром позичальника. Ці програми відносяться до більш «масивним» варіантів кредитування від Ощадбанку, і мають категорію «конвеєр». Ще одна категорія - «фабрика», розроблена банком для малого бізнесу з лояльними умовами і меншою сумою кредиту, що видається.

Кредити на покупку бізнесу Ощадбанк видає не тільки за умови придбання цілого справи. Так само можна оформити позику на придбання спецтехніки, примноження активів, відшкодування фінансової різниці в звітності каси і т.д. Окремим різновидом виділений кредит на покупку сільгосппідприємства.

Всього в банку 2 різновиди кредитування: цільове і безсцелевое. Беручи цільовий кредит, необхідно підтверджувати необхідність в цих грошах документами про підприємство. Безцільовий кошти позичальник має право витрачати на свій розсуд.

Документи, необхідні при зверненні:

• Реєстраційна документація;

• Документи по фінансово - господарської діяльності;

• Ліцензія (для певних видів бізнесу);

• Паспорт ЛПР;

• Порука;

• Інша документація на розсуд банку.

Замислюючись, де взяти гроші на покупку готового бізнесу, слід заздалегідь вивчити всі пропоновані програми. Для малого бізнесу Ощадбанк пропонує «Кредит», «Кредитна лінія» і «Оверрафт». Останнє передбачає фінансування банків в певний період року.

подальші етапи

Після надання всіх документів, представник банку розглядає пакет і на комісії виноситься рішення за заявкою. У рідкісних випадках може бути здійснено виїзд на місце бізнесу для оцінки достовірності наданої документації. У заявках про великі суми, попередній розгляд здійснюється клієнтським менеджером.

Після схвалення кредиту, кошти переводяться за вказаною рахунку (в разі безцільовий кредитування) або за вказаною формою (при цільовому).

Плюси і мінуси кредиту на покупку бізнесу, або про що слід пам'ятати

Якщо виникає питання - чи можна купити бізнес в кредит - слід оцінювати ризики. Рентабельність підприємства оцінюється на підставі даних про прибуток, витрати і загального квартального, річних звіту. При складнощі розібратися в цих даних, слід найняти фахівця - аналітика. Взяти кредит на покупку готового бізнесу не важко, складно потім віддавати позику при збитковому підприємстві.

Все частішими стали варіанти оформлення через франчайзингову систему. Взяти кредит на покупку бізнесу під егідою відомого бренду завжди здається солідніше. Головне в цьому питанні - реально оцінити рентабельність відкриття даного напрямку. Розглядаючи, які банки дають кредит на готовий бізнес, слід враховувати специфіку передбачуваного бізнесу. Деякі банки більше спеціалізуються на підтримці сільськогосподарського напрямку, інші - на інвестиціях в молоді стартапи, треті - в промислові підприємства і так далі. Оформляти кредит вигідніше в тому банку, напрямок якого відповідає тематиці вашого бізнесу.

Проголосуйте за статтю



Поділитися в соціальних мережах: