Реклама
Реклама
Реклама

Як відстояти свої права в садових товариствах

  1. Конфлікти з головою
  2. продаж ділянок
  3. зборів
  4. паперообіг
  5. ЗАКОНОДАВСТВО

В якості експерта ми запросили завідувача сектором юридичного відділу Мінського обласного виконавчого комітету Андрія Бурти В якості експерта ми запросили завідувача сектором юридичного відділу Мінського обласного виконавчого комітету Андрія Бурти.

Щодо внесків

Один з найбільш хвилюючих питань стосується членських внесків. В одному садовому товаристві (СТ) їх збирають в залежності від числа соток, в іншому - в залежності від кількості дільниць у дачника, по-третє - з кожного члена СТ по одному внеску. Наприклад, члени СТ «Зелена дубравушка» пишуть, що їх «голова вирішив: тим, хто має 5 соток, платити один членський внесок, а тим, у кого більше - до трьох членських внесків». Члени СТ «Сигнал 2» повідомляють, що «голова в односторонньому порядку встановив: брати внесок за сотку, хоча раніше платили з господарства». В. Григор'єва, навпаки, не розуміє, чому вона, маючи 4 сотки, повинна платити такий же внесок, що і господарі, скажімо, 12 соток, які мають у власності кілька ділянок. Дачниця Катерина Мельник задає схоже запитання про цільових внесків: «Збори уповноважених встановило однаковий цільовий внесок на ремонт електропостачання для кожної ділянки, але деякі члени СТ мають по два дачних ділянки. Чи законна вимога голови про сплату цільового внеску з двох ділянок? »

Як пояснив «АіФ» Андрій Бурти, законодавством сьогодні це питання не врегульоване.

- На даний момент є лише офіційна думка Міністерства економіки - розробника Указу №50 *, а також Державного комітету з майну і Міністерства юстиції: внески повинні стягуватися в залежності не від площі земельної ділянки та їх кількості у одного члена СТ, а в залежності від кількості членів СТ. Тобто - один внесок з одного члена СТ. Тут простежується аналогія з тим, що на загальних зборах, наприклад, кожен член СТ має один голос, при ліквідації СТ все майно також розподіляється в рівних частках між членами СТ.

Тим часом в законодавстві є норма про те, що загальні збори встановлює порядок внесення та розміри внесків. Тому на чергових загальних зборах можна вирішити, як ці внески платити: з господарства або з сотки, наприклад. Можна обговорити всі «за» і «проти» і прийти до консенсусу. Також, щоб проблема була врегульована законодавчо, можна звертатися зі своїми пропозиціями до Міністерства економіки.

Якщо говорити в цілому, то розмір членських внесків залежить від витрат СТ на зарплату штатним працівникам та ін. Важливо знати, що цільові внески, наприклад, на ремонт або закупівлю чогось, і членські внески не можуть бути включені в один внесок.

Конфлікти з головою

  • Чи може голова СТ самовільно вивести людей зі складу правління, винести на розгляд загальних зборів пропозиції про розмір членських внесків? А. Стаделов, СТ «Зелена дубравушка»

- Дострокове припинення повноважень членів правління розглядається на загальних зборах СТ. Голова СТ одноосібно цього зробити не може. Пропозиція про встановлення членських внесків виносить НЕ голова СТ, а правління, і воно має бути затверджене на загальних зборах. У разі недосягнення згоди на загальних зборах можна звертатися до суду.

  • - До кого слід звернутися для перевірки діяльності голови СТ?

- Для перевірки господарської діяльності голови СТ слід звертатися в ревізійну комісію СТ, яка обирається з членів СТ на загальних зборах терміном на 3 роки. При виявленні порушень фінансово-господарської діяльності з боку голови, скарбника члени ревізійної комісії зобов'язані протягом 10 днів вимагати скликання позачергових зборів. Можна замовити і незалежний аудит, але це платна послуга (див. «Закон про аудиторську діяльність»). Згідно з Указом №50 члени СТ мають право знайомитися зі звітами голови СТ. Законодавство наділило СТ великими повноваженнями, вони мають статус юридичної особи. Тому внутрішні господарські питання повинні вирішувати самі члени СТ. Місцеві органи влади - райвиконкоми - здійснюють контроль за діяльністю СТ, але перевірка фінансово-економічної діяльності товариства не в їх компетенції. Райвиконком може тільки при конфліктній ситуації скористатися правом скликати позачергові загальні збори членів СТ, на якому його представник може дати певні роз'яснення. Що стосується земельних спорів, то тут райвиконком, а саме його землевпорядна служба, може взяти участь у вирішенні питання.

  • Я переоформила дачну ділянку на дочку, але продовжую проживати на дачі і зі складу членів СТ не виходила. Голова СТ відмовляється розглядати мої звернення, посилаючись на те, що ділянка вже не мій і що я не юрособа. Це законно? Сам голова СТ теж переписав ділянку на дітей, чи може він займати цю посаду? Г.Мурашова

- Членом СТ може бути тільки той, у кого на законних підставах є земельна ділянка. Отже, особа, на яке переоформлений ділянку в СТ, і має бути його членом. Головою СТ може бути тільки член цього товариства. Тому, якщо ділянка голови переоформлений на дітей, він займати цю посаду не може.

  • У нас землевпоряджувальний суперечка з сусідом: межі його ділянки вийшли на півметра на дорогу. Голова СТ каже, що рішення цієї суперечки не в його компетенції, і відсилає до суду, а це спричинить дорогу експертизу. Хіба він не може вирішити всі на місці? Л. Трусова, СТ «Сигнал-2»

- Якщо це входить в компетенцію голови СТ, то він зобов'язаний вирішити суперечку на місці. Для цього на загальних зборах можна чітко визначити коло його повноважень, і тоді він вже не зможе відмовити. Виконком же вплинути на голови СТ ніяк не може. Якщо земельна суперечка складний, вимагає експертиз, то тоді потрібно звертатися до землевпорядних служби райвиконкому або в суд. Суд зажадає документи у відповідачів, призначить експертизи.

  • Як переобрати голову і членів ревізійної комісії? Д. Петраков

- Для цього потрібно зібрати не менше ¼ підписів за переобрання нового голови і внести цю пропозицію в правління для обговорення на загальних зборах. Якщо голова якось перешкоджає скликанню загальних зборів, то можна звернутися до райвиконкому, у якого є право ініціювати скликання позачергових зборів членів СТ. За цією ж схемою можна переобрати і членів ревізійної комісії.

продаж ділянок

  • Чи має право СТ продавати земельні ділянки? NN

- СТ не має право продавати ділянки. Це може робити тільки власник ділянки. Якщо ж ділянка належала громадянину на праві довічного користування або оренди і він вийшов з членів СТ, правління повинно подати відомості про звільненій ділянці в райвиконком, який розмістить інформацію у відкритому доступі. Особа, яка бажає придбати ділянку в СТ, має звертатися безпосередньо в райвиконком.

зборів

  • Ми не можемо скликати збори - немає кворуму. Законодавство дає право робити заочний опитування, але поки лічильної комісії та голови у нас немає. Як можна зробити опитування, коли неможливо скликати збори? Юськова, СТ «Гірник 2»

- Для заочного голосування необхідна рахункова комісія, і її необхідно обрати на загальних зборах. Законодавство містить послаблення: якщо на перші збори не вдалося скликати більше половини членів СТ, то в повторних зборах допускається участь не менше 25% членів СТ. Тому треба постаратися скликати хоча б чверть членів СТ. Рішення може приймати і збори уповноважених (1 представник від 5 ділянок). Тоді, якщо в перший раз не вдалося скликати 2/3 уповноважених, вдруге допускається не менше половини. Разом з тим є ряд питань, які відносяться до виключної компетенції загальних зборів, і розглядатися на зборах уповноважених вони не можуть.

  • На перших зборах не було кворуму. Через скільки днів можна проводити повторні збори? Л. Бугаєв

- Норми про проміжок між зборами законодавство не містить. Але є норма, в якій говориться, що члени СТ повідомляються про проведення загальних зборів не пізніше ніж за 15 днів до його початку. Звідси можна зробити висновок, що проміжок між зборами може становити 15 і більше днів.

паперообіг

  • Наше СТ існує з 1978 року. За цей час в діловодстві накопичилося стільки різних документів, що в одному сейфі вони вже не вміщаються. Які важливі документи і на який термін необхідно залишити в діловодстві СТ, а які можна знищити або здати в архів? Чи треба буде платити за зберігання документів в архіві СТ? Як оформляється акт на знищення документів і як відбувається саме знищення? Л.С.Авраменко

- В СТ повинні постійно зберігатися протоколи загальних зборів, заочного голосування, зборів уповноважених, правління, прибутково-касові ордери або відомості про сплату внесків. Місце і порядок зберігання документів визначаються на загальних зборах. Всі інші документи можна здати в архів, з яким доведеться укласти договір про зберігання з умовою оплати. Це питання можна винести на загальні збори. При знищенні документів в СТ необхідно керуватися законом від 25 листопада 2011 року «Про архівну справу та діловодство у Республіці Білорусь», а також постановою Міністерства юстиції від 24 травня 2012 р №140 «Про деякі заходи щодо реалізації Закону Республіки Білорусь від 25 листопада 2011 року« Про архівну справу та діловодство у Республіці Білорусь ».

ЗАКОНОДАВСТВО

* Указ президента №50 «Про заходи щодо впорядкування діяльності садівницьких товариств» від 28.01.2008 року;

Постанова Ради міністрів Республіки Білорусь від 21.07.2008 р №1048 "Про деякі питання реалізації Указу президента Республіки Білорусь від 28 січня 2008 р №50" (разом з "Типовими правилами внутрішнього розпорядку садівничих товариств")

Чи законна вимога голови про сплату цільового внеску з двох ділянок?
До кого слід звернутися для перевірки діяльності голови СТ?
Це законно?
Сам голова СТ теж переписав ділянку на дітей, чи може він займати цю посаду?
Хіба він не може вирішити всі на місці?
Як переобрати голову і членів ревізійної комісії?
Як можна зробити опитування, коли неможливо скликати збори?
Через скільки днів можна проводити повторні збори?
Які важливі документи і на який термін необхідно залишити в діловодстві СТ, а які можна знищити або здати в архів?
Чи треба буде платити за зберігання документів в архіві СТ?