Реклама
Реклама
Реклама

212-ФЗ про страхові внески

  1. Що являють собою внески
  2. Для чого розроблений законопроект
  3. Поняття, що використовуються в ФЗ №212

Для контролю за підприємницькою діяльністю і для своєчасного відрахування виплат державою був розроблений в 2009 році ФЗ №212 «Про страхові внески». Зміни в законі і поправки були внесені в 2009 і 2010 році.

Під внесками розуміють відрахування в державні структури, такі як ПФР, ФМС, ФСС. Для регулювання і контролю був розроблений ФЗ №212 «Про страхові внески». З актуальним текстом закону можна ознайомитися за засланні . Ми ж підготували для вас коротку вижимки.

Що являють собою внески

Страхові внески - це якась грошова сума, яка відраховується офіційними працівниками (оформленими офіційно в організації) або роботодавцями.

Страхові відрахування, згідно ФЗ №212, залежать від виду діяльності компанії. Наприклад, якщо на виробництві є ризик, то відрахування до ФСС розраховується за максимальним тарифом.

Якщо підприємець не має співробітників, він може не здійснювати відрахування до соціального фонду. Але при бажанні може добровільно зареєструватися і сплачувати внески на себе. І користуватися всіма необхідними розрахунками, які покладаються при лікарняному, при відпустці і т.д.

Пенсійний фонд - зовсім інша справа. Є дохід чи ні, внески в ПФР все одно потрібно сплачувати. Розрахунок береться з режиму звітності, що використовується комерсантом.

Як правило, дрібні торговці застосовують УСН, і тариф розраховується державою.

Наприклад, в 2016 році оплата в Пенсійний Фонд Росії для ІП склала 23 153,33 рублів. Цей розрахунок береться від мінімальної оплати праці (МРОТ). Загальна сума оплачується в ПФР щоквартально, тобто вносить комерсант кожен квартал по 5 788,33 рублів.

У цю суму входять відрахування в пенсійний фонд і фонд медичного страхування. Тобто виходить, що незалежно від того, є співробітники чи ні, підприємець цю суму зобов'язаний платити.

Зовсім по-іншому йде справа з соціальним фондом. Внески вносяться, тільки якщо є офіційні працівники або ІП добровільно зареєстрований там.

Тарифи нарахування становлять від 0,2 відсотка до 8,5 відсотка. Це залежить від небезпеки і підвищеного травматизму в роботі.

Дивіться також видеоурок по страхових внесках:

Для чого розроблений законопроект

Розробивши даний ФЗ №212, держава регулює відносини між працівником і роботодавцем в частині соціального страхування. Працівник, який прийшов на роботу і оформлений там, повинен отримувати гарантії, що за неї сплачують внески в усі структури. Тобто при виході на лікарняний у співробітника будуть соціальні гарантії.

При виході на пенсію він зможе отримувати нормальну пенсію. При зверненні до медичного закладу отримає необхідну медичну допомогу (безкоштовно). У разі інвалідності держава зможе захистити і виплатити належні гроші.

Цей закон не поширюється на осіб, які працюють «в тіні» і не оформлені офіційно. Тому сподіватися на соціальні гарантії вони не можуть, хіба що з власної ініціативи роботодавця.

Залежно від діяльності комерційних структур, існують особливі тарифи на внески. Чим більше ризик на підприємстві, тим вище тарифна ставка по внесках. Щороку в законопроект вносяться поправки, які дійсні на даний момент і на наступні роки, аж до нової поправки.

Щороку в законопроект вносяться поправки, які дійсні на даний момент і на наступні роки, аж до нової поправки

Поняття, що використовуються в ФЗ №212

Для простоти існує єдина термінологія. У федеральному законі використовуються такі поняття:

  • «Організація» - це юридична освіта осіб, що займаються комерційною або державною діяльністю.
  • «Фізична особа» - всі громадяни РФ або іноземні громадяни без громадянства.
  • «Індивідуальний підприємець» - фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність. Обов'язково повинен бути зареєстрований у відповідних інстанціях.
  • «Відокремлені підрозділи організацій» - це так званий філія компанії з виділеним балансом. Територіально відокремлене від самої організації підрозділ, що має робочі місця і зареєстроване за місцем територіального знаходження.
  • «Банк» - організація, що має акредитовану ліцензію Центробанку Росії.
  • «Рахунок» - відкриті на підставі договорів розрахункові або особові рахунки, куди перераховуються і звідки відправляються грошові кошти.

Всю підприємницьку діяльність комерційних організацій і державних структур контролюють держ. органи. Це податкова інспекція, пенсійний фонд, фонд соціального страхування і фонд соціального страхування.

У кожну структуру комерсанти здають заповнені декларації, документи і сплачують внески і платежі на прибуток. Кожна дія комерційної структури не тільки контролюється вищепереліченими органами, але і прописано в законодавстві.

Закон №212 створено для того, щоб контролювати відносини між державною структурою і комерсантом. Останній зобов'язаний проводити своєчасно сплату, як правило, це відбувається щоквартально.

Якщо сплата вчасно не надходить, то податкові відрахування не застосовуються при здачі декларацій в ФНС. В результаті утворюються подвійні суми. Крім цього, на неплатника лягають штраф і пені.