Реклама
Реклама
Реклама

Трохи про недоступному житло або як купити квартиру в Києві

офіційно

Згідно зі статтею 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.
Крім того, в Україні діють різноманітні державні програми житлового будівництва, які покликані зробити житло доступним для громадян будь-яких категорій. Зазвичай для того, щоб взяти участь в подібній програмі, необхідно встати в чергу, звернувшись до відділу обліку та розподілу житлової площі за місцем реєстрації. Тут варто зауважити, що за даними Державної служби статистики України станом на 01.01.2012 р в Києві на квартирному обліку вже складається 157 552 сімей та одиноких молодих людей. Тому якщо ви не належите до категорії пільговиків - а це військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби та члени їх сімей, воїни-інтернаціоналісти, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право отримати квартиру без черги, квартирний облік навряд чи прискорить ваші плани.

Тому якщо ви не належите до категорії пільговиків - а це військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби та члени їх сімей, воїни-інтернаціоналісти, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право отримати квартиру без черги, квартирний облік навряд чи прискорить ваші плани

Допомогти пересічному громадянину обзавестися квартирою в Києві покликані так звані програми будівництва доступного житла.

Подібне будівництво відбувається в Україні в рамках реалізації Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки. Ця програма полягає в тому, що держава оплачує громадянину 30% вартості житла, при цьому інші 70% він виплачує самостійно. У 2012-му році для її реалізації передбачено 200 млн.грн.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, в цьому році таку допомогу отримало вже 360 сімей, а до кінця року планується надати її ще 1300 сім'ям.

Також існує Президентська ініціатива - програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов (тобто для тих, хто вже стоїть на квартирному обліку). При цьому ставка по іпотечному кредиту не може перевищувати 16% річних, з яких до 13% громадянинові компенсує держава. Ця часткова компенсація нараховується в банк, який видав кредит, на спеціальний поточний рахунок громадянина.

Позичальник вносить на свій спеціальний поточний рахунок платіж, передбачений кредитним договором, за винятком суми часткової компенсації відсотків, тобто фактично платить кредит і 3% річних відсоткової ставки за кредитом.

Видається такий кредит терміном не більше ніж на 15 років.

На 13.09.2012 визначено 306 житлових об'єктів, в яких забудовниками запропоновано 14130 квартир. За словами прес-служби Міністерства регіонального розвитку, пропозиції по нових об'єктах продовжують надходити до них до сих пір.

Крім цих програм існує кредитування будівництва (реконструкції) і придбання житла для молодих сімей та одиноких громадян, яке реалізується в рамках Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки.

Ця програма передбачає пільгові умови кредитування будівництва під ті ж 3% річних, крім того звільняється від виплати відсотків сім'я, яка має одну дитину, надається погашення 25% від суми наданого кредиту сім'ям з двома дітьми і 50% сім'ям з трьома і більше дітьми.

За інформацією Міністерстві регіонального розвитку, в цьому році в рамках програми за рахунок державного бюджету надано 15 пільгових довгострокових кредитів, за рахунок місцевих бюджетів - 77. Крім того, 120 кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам надано за рахунок власних фінансів Державної спеціалізованої установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву »на суму 40,8 млн. грн. В цілому на 10.09.2012 надано 212 таких кредитів.

Природно, що кожна програма має свої нюанси. Наприклад, молодіжний кредит зможуть отримати тільки сім'ї, в яких чоловікові або дружині ще не виповнилося 36 років, але в той же час його можуть отримати і самотні молоді громадяни, яким ще не виповнилося 36 років. Тобто, самотній молодий громадянин у віці до 35 років включно може отримати молодіжний кредит, а в шлюбі (за умови, що його другій половинці більше 35 років) - вже немає.

А які потребують поліпшення житлових умов громадянина визнають тільки в разі забезпеченістю загальною площею житлового приміщення менше 15 кв. метрів на одну людину. При цьому вона визначається виходячи із суми загальної площі всіх житлових приміщень, що перебувають у власності або в користуванні громадянина і членів його сім'ї в населеному пункті за місцем взяття на облік. Та й на сам облік вас поставлять тільки якщо ви прописані в Києві не менше п'яти років.

Разом з тим, як мені розповіли в прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, відповідно до умов програми будівництва доступного житла (Президентська ініціатива) громадяни можуть придбати житло в будь-якому населеному пункті України незалежно від місця реєстрації. І без черги (- прим.авт.) Таким чином, програма «Доступне житло» має стати особливо привабливою для тих, хто назбирав грошей і збирається переїхати в столицю. Так чому ж люди не поспішають укладати договори з державою? З початку старту програми станом на 13.09.2012 р було укладено всього 123 договору. Все просто - немає ніякої гарантії, що вам повернуть ваші відсотки.

Свою історію про спробу взяти участь в державних програмах мені розповіла киянка Лариса:

- Я - мати п'ятьох дітей і ніби як стою першої на квартирному обліку в своєму районі. Однак ця черга не рухається вже багато років. Про те, щоб квартири пільговикам давали безкоштовно я взагалі жодного разу не чула. Тому коли з'явилася програма Президентська ініціатива «Доступне житло», я зацікавилася і пішла дізнаватися подробиці в іпотечний центр на вул. Кривоноса. Першим сюрпризом для мене стало те, що в цій програмі не можуть брати участь всі будинки, а тільки певних забудовників, до того ж проблемні. Що я маю на увазі - вони знаходяться або у віддалених районах Києва, або за містом, наприклад в Ірпені. Другий сюрприз - всі будинки готові тільки на 20-30%. Тобто вам кажуть, що будинок буде готовий через два місяці, але це зовсім не так. Ті будинки, які, як обіцяли, будуть здані в вересні, будуть побудовані ще тільки через півроку. А були вдома, які здавалися ще тільки через рік. Брати такі недобудови дуже страшно. Ну і третій сюрприз - ти платиш ніби як 3%, а насправді мені пояснили в банку, що всі відсотки ти спочатку платиш сам, а вже потім, це буде, природно, з затримкою, в залежності від ситуації - місяць-два, банк їх повертає. Тобто всю відповідальність за кредит несемо ми, не держава. Ми за все платимо, а потім сидимо чекаємо з моря погоди - може вони нам ці відсотки повернуть. Ну перед виборами їх, напевно, ще будуть повертати, а ось після виборів - невідомо. Тому ми з сім'єю порадилися і вирішили не ризикувати, а шукати квартиру на вторинному ринку і закрили це питання.
Також можу розповісти про молодіжний кредит - моя дочка стоїть в цій черзі вже більше року, за цей час ніхто не отримав жодної квартири і черга ніяк не зрушив. Багато об'єктів заморожено і я знаю людей, які вже зіткнулися в рамках цієї програми з тим, що вони заплатили всю суму і не отримали жодних компенсацій. Правда, я також чула про людей, які дійсно отримували житло за молодіжним кредитом.

Я вирішила трохи уточнити інформацію, отриману від Лариси, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Виявилося, що обмежень щодо ступеня готовності будинків, що надаються за програмою Президентської ініціативи «Доступне житло» немає. Мало того, сама програма спочатку орієнтована на недобудови, проте в ній також беруть участь квартири у вже зданих в експлуатацію будинках (не раніше 2007 року).

З метою участі у відборі забудовники (замовники, управителі, продавці) об'єктів подають до Міністерства відповідні документи для розгляду на засіданні комісії. Для участі об'єктів в програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів надаються також прохання Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад. Остаточне рішення про видачу позичальнику кредиту приймає банк відповідно до своїх внутрішніх правил.

На даний момент до сформованим міжвідомчою комісією з переліками об'єктів, які можуть брати участь в реалізації програм будівництва доступного житла в Києві належать будинки забудовників ГПАО «Будівельна компанія« Укрбуд », ТОВ« Градострой », ПАТ ХК« Київміськбуд », ТОВ« Інекон-СЕРВІС » , КП «Житлоінвестбуд УКБ» ТОВ «УМК», ТОВ «Територіальне міжгосподарське об'єднання« Ліко-Холдинг », ПрАТ« ДБК-4 », управління« 28 управління начальника робіт ».

Я без праці перевірила будинку цих забудовників, що беруть участь в програмі «Доступне житло» і дійсно, більшість будинків виявилися або на Троєщині, або за містом і будуть здаватися в експлуатацію як мінімум в кінці 2012-го року.

Однак, як виявилося, якщо Президентська ініціатива «Доступне житло» ще себе не виправдала, з іншими програмами не все так погано. Наприклад, за офіційною інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за програмою «30/70» вже введено в експлуатацію 8 будинків на 1 379 квартир, з яких 377 квартир профінансовано за програмою, а до кінця року обіцяють ввести в експлуатацію ще 32 житлових будинки. У 2013-му році Міністерство фінансів обіцяє виділити на реалізацію програми 500 млн.грн.

Наочним прикладом об'єкта, побудованого в рамках програми державної підтримки «30/70» може служити відкриття 23 липня 2012 року житлового багатоквартирного будинку по вулиці композитора Мейтуса, 4-а в Голосіївському районі. У 250-квартирному будинку абсолютна більшість квартир (212) придбані за умовами державної підтримки «30/70». Квартири отримали 78 молодих сімей, 14 військовослужбовців, 10 вчених і науковців і 104 «очередника».

А в рамках реалізації програми надання пільгових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво житла в 2012-му році вже введено в експлуатацію 14 будинків на 709 квартир, з яких 109 - для молодих сімей. До кінця року планується ввести в експлуатацію ще 30 житлових будинків на 2 252 квартири загальною площею - 147,2 тис.кв.метров.

Надія на пільги

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України мені розповіли про те, що в 2012 році передбачено фінансування бюджетної програми забезпечення житлом інвалідів. В рамках її реалізації за рахунок державного бюджету в Києві планують забезпечити 19 осіб. Однак, за словами прес-служби, в той же час Київською міськадміністрацією реалізуються також місцеві житлові програми, які фінансуються за рахунок міського бюджету, про які нам запропонували дізнатися безпосередньо на сайті КМДА або в самому закладі безпосередньо.

На сайті Київської міськадміністрації будь-якої інформації про житлові програми для пільговиків я не виявила, і, як підтвердили мені в прес-службі, її там дійсно немає.

Тому з питанням, які програми забезпечення житлом громадян пільгових категорій реалізує міська влада і скільки громадян пільгових категорій було забезпечено безкоштовним житлом за поточний рік, я звернулася до Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу київської міськради.

Конкретної відповіді на питання про реалізовані програмах в управлінні мені не так і не надали, проте повідомили, що у зв'язку з набранням чинності закону «Про регулювання містобудівної діяльності» надходження площ від забудовників в цьому році значно зменшилася.

Для багатьох людей, які працюють в державних структурах виходом зі складної ситуації з високими цінами на квартири в столиці, може стати службове житло.

Не так давно Кабінет міністрів України своєю постановою розширив перелік категорій структур, співробітникам яких можуть надаватися службові жилі приміщення. Так, тепер на службове житло можуть претендувати співробітники Нацбанку, Конституційного Суду (керівники структурних підрозділів, їх заступники, головні консультанти, головні спеціалісти секретаріату, радник голови, наукові консультанти та помічники суддів, співробітники апарату судів загальної юрисдикції), Державної судової адміністрації та її територіальних управлінь, Національної школи суддів, секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів і її члени на час виконання ними службових обов'язків. Фонд службового житла формується з новозбудованого житла, звільнених житлових приміщень або квартир, придбаних у фізичних чи юридичних осіб за рахунок власних коштів.

А для вирішення житлової проблеми, зокрема, працівників заводу «Антонов», в цьому році на баланс міста буде передано 20 будівель: 15 багатоповерхових житлових будинків, 3 гуртожитки, 2 будинки готельного типу, а також 9 дитячих майданчиків. Будинки, прилеглі мережі перейдуть на обслуговування міських служб.

Також в наступному році зі столичного бюджету обіцяють виділити 25 млн. Грн. на житло для медичних працівників. Для цієї мети вже надано земельну ділянку по вул. Підвисоцького, 4-В. Про це заявив в ході засідання Комітету з економічних реформ КМДА начальник головного управління житлового забезпечення Володимир Денисенко. Чиновник пообіцяв, що в цьому будинку з 525 квартир не менше 200 медичні працівники зможуть отримати за ціною не більше 5 тис. Доларів за 1 кв. метр. Таке ж будівництво заплановано на ділянках, прилеглих до медустанов (наприклад будинок за адресою Крамського, 10).

Також для медпрацівників, за словами Денисенка, буде розроблена програма здешевлення іпотечних кредитів. Згідно з цією програмою, медпрацівники, які стоять на квартирному обліку не менше 3 років і працюють в медсфери не менше 2 років, зможуть оформити іпотечний кредит під 10% річних. Якщо квартирна черга становить не менше 5 років, а медстаж не менше 10 років, - під 20% річних.

Також в 2012 р планують надати 2 тис. 140 квартир військовослужбовцям. Однак, квартири захисниками Батьківщини продовжують видавати неохоче і чекати доводиться досить довго.

Своєю історією зі мною поділилася Лариса, дружина дружина підполковника:

- З Далекого Сходу ми з чоловіком повернулися наприкінці 1992-го року, а квартиру отримали в 1997-му. Тобто чекали своєї черги шість років. З нами трапився казус - через рік після того, як ми стали в чергу, чоловік кинувся перевірити, чи все в порядку, і виявилося, що нас в ній немає. Він став з'ясовувати і копати, як так вийшло. Виявилося, що змінився голова комісії і нас просто-напросто викинули з черги. Йому довелося писати запити на нового голови, піднімати колишні паперу і тільки таким чином вдалося відновитися. Квартиру нам пропонували в трьох районах на вибір - Позняки, Троєщина, Новобіличі. Ми вибрали Новобіличі. Сама квартира була в новобудові, трикімнатна, так як у нас двоє дітей.

Зараз отримати квартиру військовим дуже складно, можна сказати, що нам тоді дійсно повезло. Я знаю одного військового, який як став в чергу в 1991-му році, так до сих пір в ній і стоїть. У 1997-1998-му році був закон, який давав можливість будівельним організаціям звільнитися від податків в тому випадку, якщо вони надавали в своєму будинку житло військовослужбовцям. Багато таким чином отримали житло, а потім закон анулювали і ті, хто не встигли, залишилися ні з чим.

Можу сказати, що якщо ви військовий, на вирішення квартирної комісії не впливають ніякі чинники - ні діти, ні звання. Єдине що вам залишається - стати в чергу і чекати.

Навіть якщо ви не належите до категорії пільговиків і боїтеся брати участь в державних програмах, не варто сумувати, для вас завжди існує можливість взяти кредит на квартиру в банку. Свою історію мені розповіла і дала кілька порад економічний журналіст Олена:

- Ми взяли кредит на квартиру в банку в 2008-му году. Нам дуже пощастило, так як покупку оформляли на ПіКу цен, в ліпні, и взяли кредит в доларах. Процедуру пройшли Швидко, буквально за два тіжні. Банк в нас повірів, незважаючі на невелікі соціальні доходи сім'ї. Квартиру взяли двокімнатну на Позняках (їй було на той момент 17 років, коштувала 175 тис. Доларів). А у вересні ціни впали, долар виріс разом з нашими зобов'язаннями перед банком, було дуже страшно. Продумували запасні варіанти -якщо буде дуже важко - будемо квартиру здавати, а самі переїдемо жити до батьків, але все обійшлося і ми змогли втриматися.

З банком були свої нюанси, в той період, коли долар стрибав, Нацбанк прийняв постанову, що на погашення валютних позик буде продавати долари за пільговим курсом. Чоловік приїхав купити долари, щоб погасити наш кредит, а йому в відділенні сказали, що потрібно ще заплатити комісію за їх покупку, щось в районі 1%. Довелося навіть скористатися журналістським становищем, щоб довести, що нас хочуть обдурити. Ще банк багатьом підвищував ставки по кредитах, але нам не підвищив.

У минулому році ми перевели наш кредит в гривні, так як стали побоюватися чергової девальвації і зараз намагаємося платити з випередженням графіка.

Зараз ситуація з кредитуванням дуже сильно відрізняється від того часу, коли ми брали кредит. Тоді банки брали до уваги непідтверджені доходи і мало сенс думати про те, що зробити, щоб банк тобі повірив. Зараз діє тільки те, що у тебе в довідці написано. Тому моя порада - якщо зараз у вас є необхідність брати іпотеку, дуже важливо, щоб була якась кредитна історія. Візьміть хоча б якийсь товарний кредит на телевізор або холодильник, акуратно його погасіть за два місяці. І коли банк буде вас розглядати як позичальника, це зіграє свою позитивну роль. Ще порада - якщо вам потрібен кредит на квартиру, збираєте гроші на депозиті. Ми це теж робили - щомісяця відкладали зарплати на депозит в тому ж банку, в якому потім брали кредит. Це стало важливим фактором у прийнятті рішення банку. Вони взяли виписку з нашого депозиту і могли бачити, що ми все одно щомісяця зараховували на свій рахунок певну суму, що підтверджувало, що ми можемо погасити такий кредит. І ще дуже важливо чітко зібрати всі документи. Процедура стане простіше, якщо ви зможете принести всі документи за один раз. Ну і треба набратися терпіння, так як кредитні комітети розглядають заявки досить довго.

Якщо ж ви збираєте гроші на квартиру, а може навіть вже володієте необхідною сумою, у вас все одно залишається багато питань. Брати нову квартиру або на вторинному ринку? Чи користуватися послугами брокера? Як купити півгодини? Своїм досвідом з вами вирішила поділитися логіст Оксана:

- Спочатку я хотіла купити однокімнатну квартиру, так як ціна на двокімнатну мені здавалася непідйомною. Я почала шукати підходящу на вторинному ринку. Шукала більше року, при цьому всі квартири за ту ціну, на яку я розраховувала, були в жахливому стані. Зазвичай з 50-ти квартир нормальної виявлялася максимум одна, і то у віддаленому районі. Потім я порадилася з брокером і вона порадила мені шукати двокімнатну, так як в цьому випадку я виграю хоча б за рахунок площі. І дійсно, виявилося, що різниця між однокімнатною і двокімнатною квартирою в межах десяти тисяч. Однак стан двокімнатних квартир теж було дуже погане. Таким чином я прийшла до висновку, що потрібно дивитися нове житло, і знову-таки виявилося що його можна купити приблизно за ті ж гроші.

Так, у вторинне житло ти заходиш і живеш. Але ти обов'язково зіткнешся з тим, що в ньому потрібно все міняти, особливо сантехніку. Крім того, під'їзди та ліфти завжди в жахливому стані, в парадних чути неприємний запах ... Тобто квартира може бути нормальною, але зовнішній вигляд цього будинку жахливий. Якщо в під'їзді є консьєрж - то його стан може бути трохи краще, але це відразу ж впливає на ціну квартири.

Спочатку я працювала з брокером. Вона робила мені правильні зауваження і пропонувала відповідні райони. Але в кінцевому підсумку подруга порадила мені вирішувати питання безпосередньо із забудовником і це виявилося правильним ходом. Зараз брокери беруть 5% від вартості квартири, плюс їм доведеться заплатити навіть в тому випадку, якщо їх пропозиція тебе не влаштує. А звернувшись до забудовника я заплатила тільки 1% в пенсійний фонд і 1000 грн нотаріусу.

Спочатку я звернулася в «Кіевсміськбуд», однак там пропонували тільки панельні квартири, які знаходяться на етапі будівництва. Брати таку було страшно і я звернулася до приватного, досить відомому і вже перевіреного забудовнику, квартиру від якого вже придбала подруга.

У цієї фірми існує спеціальна система знижок. Якщо людина купила одну квартиру, то він отримує сертифікат на придбання другої. Якщо ти купуєш ще одну однокімнатну квартиру, тобі дається знижка в 10 000 грн, якщо двокімнатну - 20 000 грн, трикімнатну - 30 000 грн. Цей сертифікат ти можеш подарувати кому завгодно. Таким чином, я отримала від співробітниці цю знижку і нову двокімнатну квартиру в новому монолітно-каркасному будинку.

Моя порада бажаючим купити квартиру - не зв'язуйтеся з брокерами та квартирами на вторинному ринку. Ідіть відразу до забудовника, у них завжди є хороша система знижок.

Загалом, якщо ви мрієте про свою квартиру в столиці, це не зовсім з розряду фантастики. Прагнеш жити Умій вертітись. Подумайте і зіставте, і якийсь із наших варіантів вам обов'язково допоможе. Успіхів!
Анастасія Піка спеціально для kvartorg.com

Так чому ж люди не поспішають укладати договори з державою?
Брати нову квартиру або на вторинному ринку?
Чи користуватися послугами брокера?
Як купити півгодини?