Реклама
Реклама
Реклама

Що таке безвідсотковий кредит і як можна його отримати? Умови пільгового кредитування

  1. закон
  2. Безкоштовне користування грошима
  3. Те, що варто засвоїти
  4. Про переплати
  5. Позика від роботодавця
  6. умови
  7. Споживчий кредит
  8. Допомога багатодітним сім'ям
  9. Як використовувати позику?
  10. Інформація для держслужбовців
  11. Що варто знати військовослужбовцям
  12. для підприємців

Що являє собою безвідсотковий кредит? Логічно, що багато людей цікавляться цим питанням. І дійсно, звучить це словосполучення дуже навіть заманливо. Однак що за ним криється? Слід розібратися.

Слід розібратися

закон

Друга частина Цивільного Кодексу РФ 819-й статті говорить, що кредитна організація зобов'язана видати позичальникові певну суму на тих умовах, які заздалегідь встановлені і закріплені договором. Людина ж зобов'язується повернути надані йому кошти разом з усіма відсотками.

Виходячи з цього, вже стає зрозуміло, що безвідсотковий кредит - це щось з області фантастики. Законодавець чітко дає зрозуміти, що угода подібного роду не може бути безоплатною. Іноді кредитний договір передбачає розстрочку, відстрочку або аванс. Але це в рідкісних випадках. Тоді мається на увазі комерційний кредит.

Безкоштовне користування грошима

Отже, безвідсотковий кредит, в принципі, можливий. Найчастіше їм можуть скористатися власники кредитних карт. Для них доступний пільговий період. Ще його іноді називають грейс-періодом.

Справа в тому, що багато банків готові надати своїм клієнтам одну привабливу можливість. Полягає вона в погашенні заборгованості без відсотків. Вони дійсно можуть не нараховуватися, але тільки протягом певного часового проміжку. Це є вкрай зручним і вигідним ходом, коли клієнт не виплачує відсотки за те, що він користується кредитною лінією.

Однак навіть в таких випадках не бажано розслаблятися. Власник картки зобов'язаний точно розрахувати свій пільговий період. І перечитати договір. Хоча зазвичай термін кредиту становить 50 днів. Але цей часовий проміжок може залежати від дати здійснення позики. Наприклад, виписка була отримана 30 числа. Тоді подальшу сформують через 30 днів. І вони будуть входити в той самий пільговий період. На ті покупки, які буде здійснювати клієнт протягом 30 днів, і поширюються пільгові умови. Відповідно, в цей період відсотки нараховуватися не будуть. І наступні 20 днів - теж. Тобто відсотків не буде в проміжку між виписками і ще зверху 20 днів.

Те, що варто засвоїти

В продовження попередньої теми хотілося б відзначити ще кілька важливих нюансів. Клієнт, який взяв такий безвідсотковий кредит, зобов'язаний засвоїти дещо. Якщо він прийняв рішення здійснити будь-яку покупку в протягом перших днів після того, як він отримав виписку, то і пільговий період буде більше, ніж у тих позичальників, які купили що-небудь в кінці періоду між двома виписками. Це дуже важливий нюанс. Щоб відсотки за користування грошима банк не нарахував, важливо погасити свій борг за ті 20 днів, які даються після сформування другий виписки. Потрібно ще пам'ятати про те, що такі пільгові умови не діють зазвичай на операції, що стосуються зняття грошей з карти.

І ще цікаво, що законодавством Росії не заборонено кредитним організаціям встановлювати такі періоди. Навпаки, ці "нововведення" є стимулюючим конкуренцію фактором на ринку надання фінансових послуг. І завдяки пільговим періодів, виходить зробити такий засіб здійснення безготівкової оплати, як кредитні картки, максимально зручним і безпечним.

І завдяки пільговим періодів, виходить зробити такий засіб здійснення безготівкової оплати, як кредитні картки, максимально зручним і безпечним

Про переплати

Розповідаючи про безпроцентний кредит, необхідно торкнутися увагою і тему переплат. Справа в тому, що багато мережеві магазини нерідко співпрацюють з банками. Рітейлер, маючи чималеньку націнку, ділиться нею з банком. А все це для стимуляції попиту. Він не проти дати знижку покупцю. І якщо той візьме товар в кредит, ту ж суму забере банк у клієнта! Ось тільки це буде зроблено у вигляді нарахування та подальшої оплати відсотків. Так і виходить "пільговий кредит". Ось тільки і тут є заковика. Справа в тому, що кредитний договір, як правило, не оформляють на короткий часовий проміжок. Заявлено, припустимо, півроку. На ділі в договорі буде не 6 місяців, а 18. Протягом півроку клієнту будуть нараховуватися 8 відсотків. А потім - цілих 80% ... І якщо все погасити за встановленим графіком, виявиться, що ставка вийшла в 50% річних! Тому, щоб не опинитися в дурнях, гасити заборгованість потрібно швидко і достроково. І якщо вкластися в горезвісні півроку, то і вийде "вийти на нуль". Але впритул робити цього не слід, так як нерідко гроші затримуються і приходять пізніше.

Позика від роботодавця

І таке теж буває. Пільговий кредит від роботодавця вже не рідкість. Наймач видає своїм працівникам безвідсоткову позику для купівлі житла або для його будівництва. Іноді під гарантію поручителя, який також включений в штат працівників цієї фірми. А потім, після того як всі умови обговорені, людина, благополучно забувши про дані йому грошах в борг, виплачує його "на автоматі". Тобто щоб розквитатися з боргом, йому не потрібно відкладати з зарплати - роботодавець сам вилучає певну суму (заздалегідь обумовлену, природно) з з / п співробітника.

умови

Тепер варто розповісти про те, як взяти безвідсотковий кредит у свого роботодавця, і що для цього необхідно. Отже, його видають далеко не кожному. Працівник повинен відповідати деяким вимогам. Оформити кредит можуть лише того фахівця, який своєю щоденною діяльністю удосконалює організацію і покращує її потенціал, досягаючи чималих показників у своїй праці. Ще у цього фахівці повинні бути відсутніми догани, дисциплінарні стягнення і порушення іншого характеру. Причому як мінімум протягом останніх 12 місяців. Ще, звичайно, оформити кредит не можуть ледь прийшов на підприємство людині. Це повинна бути перевірена особистість.

Звичайно, вимоги солідні, проте і гідності у цього типу позики чималі. Гострота житлової проблеми знижується до мінімуму, якщо людині його схвалили. Та й для роботодавця це вигідно. Якщо він надає своїм працівникам безвідсоткові кредити на житло, то він таким чином не тільки мотивує їх, а й утримує в штаті фірми фахівців. Адже вони, взявши позику такого роду, не мають права до розрахунку з начальником і з організацією піти з компанії. Таким чином вирішується актуальна і злободенна для багатьох керівників проблема висококваліфікованого персоналу.

Таким чином вирішується актуальна і злободенна для багатьох керівників проблема висококваліфікованого персоналу

Споживчий кредит

Для того щоб без проблем оформити безвідсотковий займ (не важливо, на які саме цілі), кредитор в обов'язковому порядку пред'являє до свого клієнта ряд вимог. І той підтверджує, що виконає їх або відповідає їм.

Перше - громадянство Російської Федерації. Друге - реєстрація в тому регіоні, області, краї або Республіці, де розташовується і сам кредитор. Третє - це вік. Як мінімум 21 рік і як максимум - 65. Тільки людині не повинно бути більше 65 років на момент погашення його позики. І четверте - це довідка за формою 2-ПДФО, що є свідченням про доходи. Природно, крім перерахованого, потрібно і заяву клієнта.

Ще кредитор має повне право вимагати від клієнта виконання певних умов. Припустимо, пред'явити документ, який свідчить про наявність права володіння житлом або якимось іншим майном. Якщо це кредит для бізнесу, то може знадобитися затверджений план розвитку своєї справи від клієнта. Або пенсійне страхування. Виписку з робочого місця також не завадить пред'явити, а також копію особистої трудової книжки. Тільки її необхідно завірити у нотаріуса. Деякі кредитори навіть вимагають довідку про склад сім'ї. Її отримують в паспортному столі або в ЖЕКу.

Допомога багатодітним сім'ям

Наша держава законом передбачив сприяння в наданні безпроцентної позики багатодітним сім'ям. Це затверджено Указом Президента РФ від 5 травня 1992 р N 431. Правда, відповідна поправка була внесена в 2015 році.

Однак щоб отримати безвідсотковий кредит в банку подібного характеру, обов'язково потрібні посвідчення самої багатодітної матері і, звичайно ж, довідка на пільги. Це - два жорстких умови, дотримання яких не обговорюється. Тільки при наявності і першого, і другого документа можна реалізувати свої права. Вони видаються органами соціального захисту. Але отримувати їх треба в тому регіоні, де і проживає багатодітна сім'я, яка потребує засобах. Але навіть у разі наявності горезвісних документів займ просто так не видадуть. Заява розглянуть у тому випадку, якщо середній дохід сім'ї нижче прожиткового мінімуму.

Заява розглянуть у тому випадку, якщо середній дохід сім'ї нижче прожиткового мінімуму

Як використовувати позику?

Так, дізнатися, де взяти кредит, оформити його і отримати - це тільки півсправи. Отриману суму можна витрачати на те, що хочеться. Гроші багатодітним сім'ям дозволено використовувати на той дім, наприклад, на придбання квартири або на поліпшення нинішніх житлових умов. Ремонт провести, припустимо, або утеплити будинок. Витрати, що йдуть на відшкодування виданої суми, терпить федеральний бюджет. І потрібно мати на увазі той факт, що документи на право володіння пільгами необхідно оновлювати щороку. Все тому, що може змінитися або склад сім'ї, або її сукупний дохід.

Інформація для держслужбовців

Де взяти кредит людям, службовцям на державу? Отже, є певна постанову. У ньому йдеться про надання федеральним цивільним держслужбовцям так званої одноразової субсидії на покупку житла. І в ньому міститься наступна інформація: щоб людину поставили на облік, він зобов'язаний відповідати деяким вимогам. По-перше, у нього не повинно бути особистого житла. Не береться до уваги гуртожиток, комунальна квартира і житло близьких родичів. Ще на кожного члена його власної сім'ї має припадати менше 15 кв. м. Тоді може бути виданий безвідсотковий займ, який, до слова, не обкладається податками. А то, наскільки буде велика субсидія, розраховують за допомогою поправочних коефіцієнтів. Також до уваги береться стаж. Тобто кількість часу, відпрацьований людиною на державу. Якщо він трудився на благо країни 20 років або більше, то йому видадуть позикові гроші на найбільш вигідних умовах. Тобто з поправочних коефіцієнтів 1,5.

Що варто знати військовослужбовцям

Ще одна цікава тема. Отже, на кожного військовослужбовця покладається 33 квадратних метра. На сім'ю з двох осіб - 42 кв. м. І по 18 кв. м на кожного, якщо в складі більше людей. Виходячи з кількості квадратних метрів, обчислюється субсидируемая сума. Наказ Міноборони РФ говорить, що військовослужбовцю можуть бути видані гроші для покупки або ж зведення свого житла. Для цього він зобов'язаний надати свої документи і всіх членів своєї сім'ї, а також свідоцтва, що є підтвердженням укладення актів цивільного стану. Ще потрібно підтвердити свою прописку (за останні п'ять років). І знадобляться документи, які дають йому право отримати безкоштовне житло. Ще потрібно договір про відкриття туристичного ваучера та дані, що стосуються наявності або відсутності житла у кого-то з членів сім'ї або себе самого. Після розгляду документів держава цілком може видати субсидію.

для підприємців

І наостанок варто торкнутися таку тему, як кредит для бізнесу. Найбільш популярний спосіб отримати позику без відсотків - це укласти договір з будь-якою третьою юридичною особою. Тобто один ІП бере в борг у іншого. Але тільки в контракті обов'язково вказуються умови угоди. Зокрема це сума і крайній термін, в який займ повинен бути повернутий. Але безвідсотковим кредит буде тільки в тому випадку, якщо це зафіксують документально. За цим потрібно простежити позичальнику. Тому що в іншому випадку кредитор буде мати повне право вимагати відсоток. А за цим ідуть великі неприємності. І щоб їх уникнути, треба бути уважним.

Однак що за ним криється?
Як використовувати позику?