Реклама
Реклама
Реклама

Програми іпотеки для молодих сімей в Казахстані

  1. Програма «Житло для молодих сімей» завершує свою дію
  2. Форми держдопомоги молодій сім'ї
  3. Програма «Нурли Жер» і її умови
  4. «Молода сім'я»: субсидія в банку
  5. Умови кредитування у банку Центркредит

Молода сім'я - це фундаментальна осередок, на якій грунтується практично будь-яке суспільство, в тому числі і в Казахстані. Для того, щоб воно могло нормально розвиватися, слід подбати про належні соціально-побутові умови, наявність житла.

Згідно з офіційними даними Комітету з статистикою, тільки молодих людей віком від 14 до 29 років в Казахстані більше 4 з половиною мільйонів чоловік. Ця цифра еквівалентна третини всього населення Казахстану. Було відзначено, що за 20 років число людей, що входять в цю вікову групу, збільшилася на 288,9 тисяч. Однак молоді сім'ї - це і пари, які приймають рішення поєднати узи шлюбом і після 35 років.

Програма «Житло для молодих сімей» завершує свою дію

Завдяки АТ «Жілстройсбербанк Казахстану» в Казахстані діяла держ програма «Молода сім'я Казахстану», яка дозволяла сім'ям, які проживають у шлюбі як мінімум 2 роки і уклали його до 29-річного віку, викуповувати орендну нерухомість без внесення стартової суми. Незважаючи на те, що умови програми «Молода сім'я Астана» припускали її дію до 2020 року, з 2017 році об'єкти нерухомості в її рамках будувати перестануть. В якості альтернативи була передбачена програма для молодих сімей в Алмати «Нурли жер», яка передбачає зробити житло доступнішим для жителів Казахстану різного віку.

Форми держдопомоги молодій сім'ї

В рамках кредиту за програмою «Молода сім'я» банки другого рівня будуть надавати іпотечні кредити, максимальна процентна ставка яких буде фіксувати на рівні 17%. Ставка винагороди буде надаватися субсидія до 7%. Для кінцевого позичальника ставка винагороди банку складе 10% річних. Отримати квартиру за програмою «Молода сім'я» зможуть фактично всі бажаючі в рамках ініціативи уряду.

Програма доступного житла для молодих сімей в Казахстані

Програма «Нурли Жер» і її умови

Дані житлові програми для молодих сімей в Казахстані передбачають такі умови:

перший внесок: 30% від вартості житла;
мета кредитування: придбання первинного житла;
терміни кредитування: до 15 років;
граничний термін надання субсидії: 10 років;
макс. сума в Алмати і Астані - 20 млн тенге, в інших населених пункти - до 15 млн.

Наведемо простий приклад розрахунку. Уявімо, що вартість квартири становить 10 мільйонів тенге. Стартовий внесок буде дорівнює трьом мільйонам, тоді розмір кредиту буде дорівнює семи мільйонам тенге. Позику виходить на 10 років зі ставкою в 7 відсотків. 92 500 - внесок, що сплачується по іпотеці щомісяця. Таким чином, переплата складе 4 100 000 тенге.

Сплативши в рамках програми Житла молодій сім'ї 30% вартості квартири, позичальник отримує можливість придбати нерухомість по лінії «Байтерек девелопмент». Фонду нерухомості «Самрук-Казина» надає також в оренду з правом подальшого викупу ті об'єкти, які не були раніше затребувані стоять в чергах на отримання квартири сім'ями. У свою чергу, програма житла для молоді надає можливість також викупу будинку черговикам, які очікують отримання земельної ділянки.

«Молода сім'я»: субсидія в банку

У Казахстані тільки банк Центркредит і Ощадбанк пропонують іпотеки для молодих сімей. Перевагою отримання коштів в цих установах є те, що вони пропонують більш вигідні житлові програми для молодої сім'ї - так, набагато менше буде розмір початкового внеску. Також вигідно відрізнятимуться розміри процентних ставок.

Сбарбанк анонсував запуск програми «Іпотека - Молода сім'я». В її рамках кожен зможе отримати кредит під іпотеку, маючи в своєму розпорядженні сумою, рівної 10% від вартості житла. Актуально дана пропозиція була тільки до 31 червня 2017 року. Ставка іпотечного кредиту становить 13,6 відсотків в рік тільки для власників зарплатних карт Ощадбанку, для інших молодих сімей - 15,1%. Кредитуватися можна на 20 років.

Умови кредитування у банку Центркредит

При отриманні субсидії молодій сім'ї слід внести як мінімум 30 відсотків від загальної вартості квартири. Однак в даному випадку програма житла для молоді характеризується наявністю інших переваг - наприклад, надається можливість отримання житла в будь-якому населеному пункті Казахстану. Також банк Центркредит оперативно розглядає заявки, обробляючи їх протягом трьох днів. Граничний вік подружжя, при якому можна отримати кредит - 35 років.

Прийнятною є ставка відсотків. Для зарплатников вона еквівалентна 14,5 відсоткам, для всіх інших не перевищує 15%. Ефективна річна ставка винагороди дорівнює 15,7%. В якості поручителя за такими угодами виступає один з подружжя. Однак фінансова установа розглядає кандидатури і інших поручителів за іпотечним договором, які будуть запропоновані заявником. Уявімо приклад розрахунку програми для молодих сімей в Алмати від цього банку. При вартості квартири в 10 мільйонів тенге, ви оплатите 3 мільйони. Ставка винагороди при позиці на 10 років складе 15%. В цьому випадку, сума щомісячного платежу буде дорівнює 112 935 тенге, загальна ж переплата буде еквівалентна 6 552 136 тенге.