Реклама
Реклама
Реклама

Позики під заставу материнського капіталу: Як взяти? Куди можна витрачати?


Програма забезпечення сімейним капіталом (так ще називають материнський капітал) сімей, в яких народжується друга дитина або будь-який інший, стартувала в 2007 році. Вона передбачає матеріальну допомогу таким сім'ям і спрямована на їх підтримку.

Засоби цієї допомоги не можна придбати у вигляді готівки і витратити за своїм бажанням.

Їх можна використовувати виключно для:

  • придбання житла для сім'ї (житло може купуватися, як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості);
  • формування накопичувальної складової майбутньої пенсії матері;
  • оплати навчання дітей.

Будь-яке інше використання сімейного капіталу буде незаконним. У такій же мірі незаконним буде і його переведення в готівку і використання не за призначенням.

Надається допомога у вигляді сертифіката на певну суму, що видається ПФР. При здійсненні операцій з використання коштів величина, зазначена в сертифікаті, йде в залік покупки або оплати послуги.

Використання сімейного капіталу в забезпечення позик

Будь-яке використання державної допомоги сім'ям, які мають більше однієї дитини, не по її призначенню є незаконним і караним. Причому покарання будуть піддані, як той, хто надавав незаконні послуги, так і володар материнського сертифіката. Позика може бути надано тільки для придбання житла.

Позика, на відміну від кредиту, може бути надано і фізичною особою, і юридичним. Надання позики має супроводжуватися обов'язковим підписанням договору. У тексті договору має бути відображено:

  • найменування особи (або організації), що надає позику;
  • найменування особи-отримувача позики;
  • призначення позики;
  • порядок і терміни погашення.

Відмінною рисою договору про позику є вказівка ​​певного використання отриманих коштів. Це може бути покупка вже готового житла або тільки будується. Ніякого іншого використання позику під заставу сімейного капіталу не допускає.

Також в договорі має бути відображено, що погашення позики (повне або часткове) передбачається з коштів, покладених на сертифікат.

Ще однією відмінністю кредиту від позики є те, що позика, не обов'язково передбачає наявність відсотків, тобто в деяких випадках, за домовленістю сторін, він може бути безпроцентним.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Порядок отримання позики в банках і кредитних організаціях

Позика, що забезпечується маткапіталом, видається за стандартною схемою:

  • позичальник подає до кредитної установи пакет документів на отримання коштів для покупки або будівництва житла;
  • кредитна установа розглядає заяву і прийняте рішення доводить до позичальника;
  • в разі позитивного рішення позичальник підписує договір позики з кредитною організацією в двох примірниках;
  • кошти надходять на рахунок позичальника і він здійснює покупку житла.

Важливим моментом при отриманні позики є те, що кошти маткапіталу не можуть використовуватися, як забезпечення. Вони можуть бути спрямовані тільки на погашення самого кредиту. Запорукою в разі неповного погашення позики може виступати нерухомість, що купується.

Документи для отримання позики

  • іменний сертифікат на материнський капітал;
  • документи особи-власника сертифіката, свідоцтва про шлюб, народження дитини.
  • довідка з пенсійного фонду про кількісний склад коштів в сертифікаті;
  • заяву до пенсійного фонду з проханням направити кошти на погашення позики в кредитній організації;
  • документи на нерухомість.

У більшості випадків цих документів має бути достатньо.

Заявку на надання позики необхідно складати безпосередньо в тій організації, яка буде його надавати. Деякі великі банки пропонують таку послугу, як складання заявки на офіційних сайтах в електронному вигляді.

Шахрайство при наданні позик

Нерідкі випадки, коли кошти маткапіталу намагаються перевести в готівку і використовувати на цілі, відмінні від тих, на які він призначений. Незаконних схем багато і одержувач позики повинен бути акуратний і уважний, щоб не втратити кошти державної підтримки.

Найбільш часто зустрічається спосіб, при якому позика оформляється на придбання житла за ціною, що перевищує його вартість. Небезпека для позичальника з'являється, як тільки кошти маткапіталу надходять на рахунок кредитної організації. Довести, що фактично операція відбувалася на інших умовах неможливо, оскільки у всіх документах фігурує завищена вартість. До того ж позичальник найчастіше навіть намагається звернутися в поліцію, оскільки сам вчинив протиправну дію. В результаті він позбавляється частини коштів, які могли б бути пущені на інші цілі.

Відверто шахрайським способом представляється такою. Кредитна організація або фізична особа-позикодавець просто купують сертифікат або обманом виманюють його. Зрозуміло, що до власника сертифіката в цьому випадку дійде лише мала частина коштів.

При отриманні позик, забезпечених маткапіталом, слід проявляти уважність, оскільки число недобросовісних займодавцев і схем обману довірливих власників сертифікатів досить велике.


Поділитися в соціальних мережах