Реклама
Реклама
Реклама

ОКПО: 4 способи як дізнатися і знайти по ІПН

  1. Що таке код ОКПО?
  2. Як ІП дізнатися власний код ОКПО?
  3. Як дізнаватися коди ОКПО своїх контрагентів?

Людині, який тільки починає свій шлях у підприємництві деколи складно розібратися з усіма тонкощами взаємодії з державними органами. Йому доводиться вчитися орієнтуватися в різних специфічних кодах і класифікаціях, зашифрованих в незрозумілих абревіатурах. І як би не здавалася це малоинтересно і клопітно, ВП у цьому повинен розбиратися. Навіть в тому випадку, якщо його звітністю буде займатися спеціально запрошений фахівець. Цей матеріал допоможе вам розібратися з тим, як дізнатися код ОКПО ІП, а також допоможе зрозуміти, що це взагалі таке і як з ним боротися.

Цей матеріал допоможе вам розібратися з тим, як дізнатися код ОКПО ІП, а також допоможе зрозуміти, що це взагалі таке і як з ним боротися

Що таке код ОКПО?

При реєстрації кожен підприємець і юрідліцо отримують свій код ОКПО. ОКПО розшифровується як Загальноросійський Класифікатор Підприємств і Організацій. Даний класифікатор призначений для систематизації інформації про господарюючих суб'єктів і спрощення роботи різних державних структур. Сам код призначений для ідентифікації підприємства або підприємця в будь-якій системі Росстату та інших держустанов. Він присвоюється на основі галузі, в якій працює господарюючий суб'єкт, і якщо він вирішив змінити сферу діяльності, то і ідентифікатор для нього також зміниться.

Цей код є десятизначні число, в якому остання цифра є контрольним числом, а всі попередні вказують на галузь і напрямок діяльності підприємця.

Важливо: ОКПО вказується в усіх документах, де необхідна наявність реквізитів ВП. Це: бухгалтерські рахунки, накладні, акти виконаних робіт, договори, листи, реєстраційні документи, ліцензії, дозволи, довідки, а також всі види податкової, бухгалтерської та статистичної звітності.

Якщо підприємець кардинально змінює види діяльності, то йому буде потрібно подати документи на перереєстрацію і отримання нового ідентифікатора.

Як ІП дізнатися власний код ОКПО?

Даний код, перш за все, вказується у виписці з Єдиного Держреєстру Індивідуальних Підприємців, яка поряд з іншими реєстраційними документами видається ВП у податкову службу. Цю виписку можна запитувати в податкову службу за потребою і пізніше. Для цього слід заповнити відповідну заяву і протягом 5-ти днів документ надішлють на вашу поштову адресу. Сьогодні виписку з ЕГРІП можна отримати і в електронному вигляді за допомогою спеціального онлайн-сервісу ФНС.

Якщо ж пакет реєстраційних документів по тій або іншій причині був загублений, а виписку в податковій взяти немає можливості, то підприємець може запросити довідку з Росстату, в якій крім інших даних також буде вказано код ОКПО. Щоб це зробити необхідно звернутися до вашого регіонального відділення Росстату, надавши заповнену форму-заяву про надання інформаційного листа. Заява має подавати особисто ІП, маючи при собі паспорт, свідоцтво про держреєстрацію підприємця та свідоцтво про присвоєння ІПН. Довідка, як правило, надається протягом п'яти робочих днів.

Як дізнаватися коди ОКПО своїх контрагентів?

Як ми вже згадували вище, номер з Загальноросійського Класифікатора вказується на всіх документах організації або ІП, де потрібно вказувати реквізити. Код можна дізнатися, надіславши запит у цікавить контрагента рахунок-фактуру на оплату або будь-якої іншої документ. Також код ОКПО нерідко вказується на друку, тому, якщо в документі він не вказаний, то варто пошукати його в тексті відбитка. Ще одним варіантом відповіді на питання: «Як дізнатися код ОКПО ІП - контрагента?» Може бути все та ж виписка з ЕГРІП. У ФНС виписку можна отримати не тільки про себе, а й про інших підприємців і організаціях.

Важливо! Видача виписок з державних реєстрів в ФНС не безкоштовна. Крім відповідної заяви з проханням надати документ, необхідно буде передати податківцям квитанцію про сплату спеціального мита.

Крім того, існують такі способи дізнатися код ОКПО:

  • на офіційному ресурсі ФНС за кодом ІПН можна дізнатися адресу реєстрації контрагента, потім слід зателефонувати в районну держадміністрацію, де вам назвуть необхідний код;
  • за допомогою ресурсу okpo.ru можна 24 години на добу запитувати інформацію з ЕГРЮЛ, ЕГРІП і ЕГРПО, послуга платна;
  • в системі ЕГРЮЛ.соm за отримання коду ОКПО необхідно буде сплатити відповідну суму через СМС-повідомлення, електронні платіжні системи або Сбербанк;
  • за допомогою інтернет-порталу skrin.ru на підставі найменування можна отримати повну інформацію про контрагента, включаючи і необхідний ідентифікатор.

Варто враховувати, що будь-який з методів з'ясування коду ОКПО контрагентів вимагає знання будь-яких його реквізитів: адреси реєстрації, повного найменування, коду ІПН, ОГРН і т.п.

Що таке код ОКПО?
Як ІП дізнатися власний код ОКПО?
Як дізнаватися коди ОКПО своїх контрагентів?
Що таке код ОКПО?
Як ІП дізнатися власний код ОКПО?
Як дізнаватися коди ОКПО своїх контрагентів?
Ще одним варіантом відповіді на питання: «Як дізнатися код ОКПО ІП - контрагента?