Реклама
Реклама
Реклама

Кредит під материнський капітал в Ощадбанку: умови отримання і процедура

  1. Умови отримання позики під маткапітал від Ощадбанку
  2. Особливості умов на житло, що будується
  3. Про програму іпотеки на готове житло
  4. Порядок оформлення кредиту під материнський капітал в Ощадбанку
  5. Документи для отримання позики під материнський капітал
  6. Нюанси для учасників програми «Молода сім'я»
  7. Порядок погашення заборгованості
  8. Як підвищити свої шанси на схвалення кредиту під материнський капітал?

Правила використання материнського капіталу закріплені Федеральним законом № 256-ФЗ і Постановою Уряду № 862 . Існує окремий список можливих розтрат бюджетних коштів, в число яких входить покупка нерухомості з метою поліпшення житлових умов сім'ї з двома і більше дітьми. Окремо варто розглянути таку тему, як кредит під материнський капітал в Ощадбанку, адже умови отримання такої позики досить привабливі.

Умови отримання позики під маткапітал від Ощадбанку

Купуючи готове або житло, що будується за допомогою найбільшого кредитора країни, ви можете використовувати материнський капітал в якості першого внеску або його частини. Кредит під материнський капітал в Ощадбанку має право оформити будь-який з батьків - власник сертифіката. Сума може бути використана, як повністю, так і частково. Потенційним позичальникам необхідно виконати ще ряд вимог кредитора крім наявності прав на отримання маткапіталу, а саме:

  1. Підтвердити свою платоспроможність.
  2. Знаходиться у віці від 21 років.
  3. Знайти не більше 3-х позичальників.
  4. Мати стаж роботи від 6 місяців (загальний стаж - 1 рік). При наявності зарплатного рахунку в банку дана вимога не входить в число обов'язкових.

Кредитор, оцінюючи клієнтів в індивідуальному порядку, може і не вимагати довідку про доходи, проте тоді кредит виявиться менш вигідним (+ 0,5% річних до основної процентної ставки).

Важливо! Кредит під материнський капітал готівкою Сбербанк, як і інший банк, що працює на території РФ, не видає (споживчу позику). Будь-яке переведення в готівку державних грошей законодавством заборонено.

Особливості умов на житло, що будується

З 1 січня 2018 року програму іпотечний кредит під материнський капітал в Ощадбанку була поновлена. У громадян з дітьми з'явилася можливість отримати власне житло в новобудові на відмінних умовах. Програма діє до кінця 2022 року, хоча не виключено, що після з'являться не менш цікаві програми кредитування для молодих сімей. Отже, умови такі:

Процентна ставкаСума позикиТермін кредитування

Від 6% (перші 3-5 років), після - 9,5% До 8 000 000 рублів (Москва, МО, СПБ, Ленінградська область), до 3 000 000 - інші регіони До 30 років

За програмою передбачено початковий внесок у розмірі 20% від суми кредиту. Протягом всього терміну позики потрібне обов'язкове страхування.

Про програму іпотеки на готове житло

А цей продукт Ощадбанку не їсти акційними, умови іпотечної позики на готове житло на сьогодні постійні. Ознайомитися з ними ви можете, розглянувши таблицю нижче:

Відсоткова ставкаПочатковий внесокТермін кредитуванняМінімальна сума кредиту

Від 8,6% Від 15% 1-30 років 300 000 рублей

Комісія за видачу позики - відсутня. Є можливість стати користувачем більш вигідних умов, дотримуючись усіх вимог кредитора. Наприклад, відмовившись від страхування життя і здоров'я, відсоток по кредиту збільшується на 1,5 п.п. В якості застави може виступати той самий кредитується об'єкт - готове житло.

Порядок оформлення кредиту під материнський капітал в Ощадбанку

Загальна отримання кредиту під материнський капітал в Ощадбанку складається з декількох етапів, які не становлять особливих складнощів для сімей. Так, тут можлива подача заявки в режимі онлайн - через інтернет. Найперше слід скористатися спеціальним калькулятором, який розташований на офіційному сайті банківської організації. Відзначимо, що розрахунок цей буде не точним, а лише приблизними. Після перевірки всіх документів фахівці кредитного установи зможуть дати вже чіткі цифри по кредиту. Однак ви зможете дізнатися розмір своєї ставки, період виплат, суму щомісячних платежів.

Отже, розрахунок зроблений, тепер відправляйте електронну заявку. Далі події можуть розвиватися в наступних напрямках:

  1. Анкета позичальника схвалена. Власника сертифіката запросять у відділення банку для документального підтвердження його відомостей.
  2. Фахівець компанії запропонує людині зібрати додаткові документи для отримання позитивного вердикту по позиці.
  3. Прийде однозначна відмова.

Якщо ваша заявка схвалена, приступайте до вибору квартири. Підкреслимо, що тут допустимо також оформити кредит на будівництво будинку під материнський капітал Сбербанк. На пошук житла клієнтові відводиться 90 днів з дня схвалення запиту. Термін розгляду самої заявки 2-5 днів з дня надання всього пакету документів.

Документи для отримання позики під материнський капітал

Коли позичальник подає заявку на отримання позики під маткапітал, це говорить про те, що у нього вже є необхідний пакет документів. Якщо з банку прийде схвальну відповідь, потрібно найближчим часом представити всі довідки в банківський офіс. Обов'язковими паперами є такі:

  1. Заява позичальника.
  2. Сертифікат МК.
  3. Довідка з ПФР про залишок бюджетних коштів на рахунку.
  4. Паспорт громадянина РФ у віці від 21 року (відмітка про реєстрацію - обов'язкова). Паспорти співпозичальників також необхідні.
  5. Другий документ для підтвердження особи (будь-який).
  6. Якщо заставою виступає, наприклад, наявний, а не купується будинок позичальника - потрібні документи і на нього.
  7. Довідка про доходи - при необхідності.

Банк має право вимагати розширений список довідок для схвалення заявки.

Нюанси для учасників програми «Молода сім'я»

В Ощадбанку ось уже на протязі декількох років діє програма іпотечного кредитування «Молода сім'я». Даний продукт враховує питання народження дітей і передбачає надання батькам допомоги у вигляді невеликого початкового внеску:

  1. 15% - з дітьми неповнолітнього віку.
  2. 20% - для сімей, які поки не обзавелися потомством.

Особливість цієї програми полягає в додаткові пільги для молодих сімейних позичальників при народженні у них дітей, а саме:

  1. Можливість відстрочки платежу на погашення основної частини боргу (до 3-х річного віку дитини). На іпотечні відсотки відстрочка не поширюється.
  2. Невеликий розмір неустойки в разі допущення клієнтом прострочення платежу - всього 0,5% від суми кредиту.

Крім вищевикладеного списку документів на оформлення патьоки потрібно докласти ще свідоцтво про шлюб сімейної пари і свідоцтва про народження їхніх дітей при наявності. Якщо батьки мають рахунок в Ощадбанку, на який надходить їх заробітна плата - кредитор знижує процентну ставку за позикою на покупку житла, вимагає меншу кількість довідок. Сума кредиту в рамках проекту - від 300 000 рублей, ставка - від 8,6% (за умови оформлення електронної реєстрації), термін кредитування - до 30 років.

Порядок погашення заборгованості

Погасити іпотеку, а точніше її частина маткапіталом досить вигідно для молодої сім'ї. В Ощадбанку можливо погашення кредиту бюджетними коштами в таких «інтерпретаціях»:

  1. В якості початкового внеску.
  2. Оплата суми по основному боргу.
  3. Виплата відсотків по кредиту.

Кожен із способів має свої особливості. Припустимо також повернути позику в достроковому порядку, використовуючи маткапітал.

Схема дій потенційного користувача іпотечної позики така:

  1. Відправка заявки (онлайн або особисто у відділенні банку).
  2. Отримання схвалення.
  3. Підготовка документів на нерухомість.
  4. Укладення договору, страхування.
  5. Подача заяви в ПФР. Запит розглядається протягом 1 місяця. Перерахування на банківські реквізити здійснюється протягом 2-х місяців.

Як підвищити свої шанси на схвалення кредиту під материнський капітал?

Кожен банк має право відмовити людині, незважаючи на його бажання і потребу в покупці нового житла. Сбербанк тому не виключення. Щоб підвищити шанси схвалення позики під материнський капітал, врахуйте наступні особливості:

  1. Не вибирайте дороге житло, якщо рівень вашого доходу низький. Якщо сумніваєтеся, уточніть в банку, на яку суму позики ви маєте право претендувати.
  2. Детально заповніть анкету на отримання іпотеки, не забувши вказати додаткові джерела доходу - це важливо. Наприклад, репетиторство, здача наявного житла в оренду, депозит тощо.
  3. Не відмовляйтеся від добровільних форм страхування (життя і здоров'я). Так ви зможете також знизити процентну ставку по позиці.
  4. Вибирайте «правильну» нерухомість. Банк не дає гроші в борг, якщо обраний старий будинок в аварійному стані.

Звичайно, великий вплив на позитивне рішення кредитора має рівень кредитної історії, соціальні фактори (вік, стан здоров'я), професія, але тут позичальник уже безсилий. У будь-якому випадку потрібно пробувати і дотримуватися всіх умов банківської організації, тоді бажана квартира або будинок має шанси з'явитися швидше.

Білоусов Сергій Миколайович

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з колекторами, стягненням боргів і банкрутства фізичних осіб.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Як підвищити свої шанси на схвалення кредиту під материнський капітал?