Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна взяти лікарняний лист по догляду за інвалідом 1, 2 групи, за хворим родичем, покладений чи

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Лікарняний по догляду за хворим родичем
  3. за батьком
  4. За дорослим родичем
  5. За лежачим хворим
  6. За родичем-інвалідом
  7. Приклад розрахунку лікарняного листа по догляду за хворим членом сім'ї
  8. Які документи потрібні для лікарняного листа
  9. Зразок листка непрацездатності
  10. Лікарняний по догляду за дитиною-інвалідом
  11. Пільги працездатним громадянам
  12. Додаткові вихідні дні
  13. Додаткова відпустка
  14. Чи входить період догляду в трудовий стаж для призначення пенсії

Згідно з нормами Трудового законодавства, незаконне відсутність працівника на службі протягом більш двох днів (при відсутності вагомих причин) є підставою для примусового розірвання контракту Згідно з нормами Трудового законодавства, незаконне відсутність працівника на службі протягом більш двох днів (при відсутності вагомих причин) є підставою для примусового розірвання контракту. Тому кожен факт пропуску робочих годин має бути підтверджений документально. Одним з таких документів є лист непрацездатності, який оформляється, як щодо самого хворого, так і на ім'я особи, яка здійснює догляд за близьким родичем. В особливу категорію офіційних документів відносять лікарняні листи по догляду за інвалідами.

Законодавче регулювання питання

Нормативно-правові акти, які використовуються при регулюванні цього питання, можна умовно розділити на кілька груп:

  • по регіону дії (загальнофедеральних та локальні);
  • відомчі (тобто, які діють на різних етапах правовідносин - медичні, трудові, фінансові);
  • спеціальні та загальні (що стосуються державної підтримки і захисту окремих категорій громадян).

Таблиця № 1 «Правове регулювання питання»

Дата прийняття документа Найменування НПА

Також потрібно брати до уваги відомчі розпорядження і акти, якими регулюється діяльність медичних установ Росії. Додатково федеральним законодавством зафіксовані вимоги до оформлення офіційних документів і бланків.

Лікарняний по догляду за хворим родичем

Згідно з правилами і вимогам Федеральних Законів, лікарняний листок може бути надано в декількох випадках: Згідно з правилами і вимогам Федеральних Законів, лікарняний листок може бути надано в декількох випадках:

  • приватне захворювання (травма), в силу якого неможливо продовжувати трудову діяльність;
  • захворювання дитини, за яким обов'язково потрібно догляд батька;
  • хвороба дорослого родича, що вимагає додаткової опіки.

Важливо! Отримати листок непрацездатності може тільки офіційно працевлаштований громадянин. Пенсіонерам і студентам такі звітності не надаються (за винятком осіб, які продовжують працювати на підставі контракту або угоди).

за батьком

Залицяння за матір'ю або батьком, що вимагають додаткової медичної допомоги, можуть здійснювати і син, і дочка, які вже досягли віку 18 років, і працюють з отриманням заробітної плати. Також потрібно враховувати такі особливості визначення суб'єктів, які можуть отримати лікарняний:

  • необов'язково біологічне споріднення (усиновлені, а також пасинки і падчерки в рівній мірі можуть виступати тимчасовими опікунами);
  • до уваги не приймається факт спільного або роздільного проживання.

Оформити листок в зв'язку з захворюванням батька дозволено тільки при рекомендації амбулаторного лікування. Якщо хворого направляють у стаціонар, то доглядати за ним будуть медичні працівники, і отримати лист непрацездатності не вийде. Додатково потрібно враховувати, що максимальна тривалість відлучки з роботи з такої причини не може перевищувати одного тижня (сім днів).

За дорослим родичем

Сімейний кодекс встановлює чіткий список осіб, які можуть бути визнані близькими родичами. До них відносяться:

  • подружжя;
  • Батьки і діти;
  • рідні брати і сестри;
  • бабусі, дідусі та онуки.

Докладніше в статті: «Лікарняний лист по догляду за дитиною-інвалідом» .

Але в сфері реалізації політики отримання лікарняних листів немає обмеження щодо рівня спорідненості, тому оформити бланк непрацездатності можуть всі родичі (близькі і далекі, які проживають разом або окремо).

У цьому випадку також діє правило щодо рекомендованого амбулаторного лікування. Термін догляду за дорослим хворим не може бути більше 30 днів. Рішення з приводу продовження терміну лікування приймається лікарською комісією.

За лежачим хворим

Федеральним законодавством встановлено, що видача листа непрацездатності при догляді за хворим цієї категорії здійснюється максимум на два тижні Федеральним законодавством встановлено, що видача листа непрацездатності при догляді за хворим цієї категорії здійснюється максимум на два тижні. Цей термін не може бути продовжений. У разі, якщо за вказаний період часу усунути розлад не вдалося, громадянин переводиться на лікування в стаціонар.

Також, якщо ніхто з родичів в силу своєї зайнятості не може взяти на себе обов'язок по нагляду за рідним, то має бути звернутися в спеціальне агентство для пошуку тимчасового фахівця за свій рахунок.

За родичем-інвалідом

Лікарняний по догляду за інвалідами різних груп також можуть отримати такі категорії осіб:

  • близькі родичі;
  • далекі рідні;
  • друзі і знайомі сім'ї, які мають досвід роботи з інвалідами;
  • наймані фахівці в цій галузі (лист непрацездатності не надається).

Отримати для компенсації формуляр тимчасової непрацездатності можна максимум на тридцять діб. При цьому спочатку лікарняний оформляється лікарем на один тиждень. Надалі, якщо в цьому є необхідність, скликається лікарська комісія, яка може збільшити тривалість лікування до одного місяця.

Докладніше в статті: «Як оплачується лікарняний лист інваліду 3 групи» .

Бланк не буде надано, якщо:

  • інвалід проходить чергову комісію на підтвердження раніше присвоєної групи;
  • потрібно тільки проходження лікарів і здача аналізів з метою виявлення можливих ускладнень;
  • приводом буде медогляд, необхідний для отримання пільги опікунам недієздатних інвалідів (Безкоштовні медикаменти або отримання путівки на санаторне лікування).

Приклад розрахунку лікарняного листа по догляду за хворим членом сім'ї

Порядок виплат залежить від декількох факторів. А саме:

  • за ким здійснюється догляд;
  • тривалість нагляду за непрацездатним громадянином;
  • скільки років стажу є у працівника.

Таблиця № 2 «Розрахунок розміру виплат»

Обставини відсутності на роботі Розмір оплати у відсотках, від середнього денного доходу Догляд за дитиною в домашніх умовах терміном понад десять днів 50% Амбулаторне лікування дітей до десяти діб Залежно від накопиченого страхового стажу:

  • 60% (0-5 років);
  • 80% (6-8 років);
  • 100% (понад восьми років).

Необхідність доглядати за дітьми в стаціонарі (незалежно від тривалості) Весь термін догляду за хворим родичем амбулаторно

1 грудня громадянин А оформив лікарняний лист по догляду за своєю матір'ю, якій доктор призначив амбулаторне лікування. 8 числа цього ж місяця лікарняний був закритий. Згідно із записами в документі, громадянин А законно був відсутній на роботі в період з 1 по 8 грудня включно (8 днів) .Наприклад, громадянин А працює на підприємстві із середнім денним доходом в 218 рублів. Термін його страхового стажу становить шість з половиною років.

Розрахунок суми виплат буде проводитися таким чином:

218 * 8 * 80% = 1 392 рубля 50 копійок.

Які документи потрібні для лікарняного листа

Перш за все, необхідно розуміти, що листок непрацездатності оформляється лікарем в день звернення хворого і виявлення підстав для додаткового догляду за ним Перш за все, необхідно розуміти, що листок непрацездатності оформляється лікарем в день звернення хворого і виявлення підстав для додаткового догляду за ним. Тому, щоб працевлаштований громадянин отримав формуляр, він повинен приїхати в лікарню разом з хворим родичем. Або ж при виклику лікаря додому, зобов'язаний перебувати з родичем, щоб підтвердити здійснення нагляду за ним.

При собі слід мати паспорт громадянина РФ, який підтвердить особистість тимчасового опікуна. Далі продовження бланка здійснюється без пред'явлення будь-яких документів. Але щоб забрати формуляр для пред'явлення його на роботі, потрібно також надати громадянський паспорт.

Всі лікарняні листи підлягають суворої звітності і видаються під розпис. З моменту припинення лікування починає вважатися термін на півроку, протягом якого громадянин зобов'язаний передати роботодавцеві отриманий документ. В іншому випадку дні непрацездатності сплачені не будуть.

Роботодавець зажадає тільки лікарняний листок, ніякі додаткові папери не потрібні. З огляду на, що всього три перші дні оплачуються фірмою, а решту терміну компенсується ФСС, бухгалтерія підприємства (де працює громадянин) самостійно готує пакет супутніх документів і направляє їх в ФСС.

Зразок листка непрацездатності

Формуляр непрацездатності є документом суворої звітності, до якого при виготовленні присвоюється особистий індивідуальний номер. Також існують конкретні вимоги до заповнення бланка.

Зокрема, потрібно дотримуватись таких правил:

  • вносити відомості в документ може тільки лікуючий лікар;
  • заповнення здійснюється друкованими літерами чорною кульковою ручкою;
  • не допускаються виправлення, помарки і закреслення;
  • всі назви і імена власні повинні бути розписані повністю, без скорочень;
  • з огляду на необхідність дотримання лікарської таємниці, багато поля заповнюються з використанням універсальних кодів.

Якщо була допущена псування або втрата виданого документа, то громадянин замість нього може отримати новий бланк (дублікат).

Лікарняний по догляду за дитиною-інвалідом

Лікарняний по догляду за інвалідом 1 групи в 2019 році надаватиметься на тих же підставах, що і нагляд за хворим родичем Лікарняний по догляду за інвалідом 1 групи в 2019 році надаватиметься на тих же підставах, що і нагляд за хворим родичем. Але, що стосується обов'язку доглядати за непрацездатним неповнолітнім, то тут передбачені додаткові особливості і пільги. Зокрема, це стосується офіційно працевлаштованих осіб.

Пільги працездатним громадянам

Для того щоб отримувати пільги і виплати, не достатньо просто працювати і заробляти трудовий стаж. Також роботодавець зобов'язаний здійснювати щомісячні відрахування страхових внесків за працівника, що впливає на формування страхового стажу. У такому випадку працівник, під опікою якого перебуває дитина-інвалід, зможе отримувати такі види переваг:

  • додаткові вихідні;
  • понаднормовий відпустку;
  • скорочення робочого дня (за власною заявою, але і оплата буде вважатися виходячи з фактично відпрацьованого часу);
  • відмова від відряджень і перекладів в іншу місцевість.

Якщо малюка виховують два батька, то мати і батько можуть отримувати пільги по черзі. Одночасне надання преференцій обом дорослим не допускається.

Додаткові вихідні дні

Згідно з вимогами Трудового законодавства, працевлаштований опікун (або біологічний батько) дитини-інваліда може отримувати щомісяця до чотирьох додаткових вихідних днів. Такі дні надаються за особистою заявою особи і підлягають оплаті в розмірі середнього денного доходу. Відмовити у відпочинку роботодавець не може.

Додаткова відпустка

Поряд з щорічним відпусткою, також надається додаткова відпустку по догляду за дитиною-інвалідом в розмірі 14 діб відпочинку. Вони можуть бути використані в такий спосіб:

  • два тижні одночасно;
  • по частинах;
  • спільно з основним відпочинком.

Ця пільга є заявної і оплаті така відпустка не підлягає.

Чи входить період догляду в трудовий стаж для призначення пенсії

Як вже було сказано вище, існує два види стажу:

  • трудовий (впливає на дату виходу на заслужений відпочинок);
  • страхової (від нього залежить розмір пенсійної допомоги).

Батько дитини-інваліда, який перебуває на лікарняному у зв'язку з необхідністю догляду за своїм хворим малюком, може розраховувати на такий облік терміну служби:

  • трудовий стаж буде рахуватися безперервно (рік за рік);
  • передбачено зростання пенсійного коефіцієнта, який повинен збільшуватися на 1,8 показника за кожні 365 днів перебування на лікарняному;
  • страхового стажу не вважається в силу відсутності в цей час виплат від роботодавця.

Своєчасна здача формуляра непрацездатності - це вигода, в першу чергу, для самого працівника. Оскільки цей документ не тільки підтверджує факт законного відсутності громадянина на службі, а й є запорукою отримання грошової допомоги.


[Всього голосів: 0 Середній: 0/5]