Реклама
Реклама
Реклама

Як взяти відпустку за свій рахунок: чи можна брати на місяць або більший термін, в тому числі за сімейними обставинами, що робити, якщо не відпускаються

  1. Коли брати відпочинок без змісту?
  2. Як оформити неоплачувані вихідні?
  3. Чи можна отримати відгули на 1 місяць?
  4. Чи можна взяти відпустку за свій рахунок на 3 місяці?
  5. Особливості отримання за сімейними обставинами
  6. Як піти, якщо не відпускають?
  7. Після відпустки по догляду за дитиною
  8. На випробувальному терміні




Час від часу будь-якого співробітника фірми або підприємства може знадобитися позапланову відпустку, і не кожен роботодавець погодиться надати перерву зі збереженням заробітної плати.

У таких ситуаціях можна подати заяву на відпустку без збереження зарплати: його тривалість залежить від конкретного випадку і узгодження з начальством, порядок оформлення регламентується статтею 128 ТК РФ.

Коли брати відпочинок без змісту?

Згідно із законодавством, відпустка без збереження зарплати можна взяти при дотриманні наступних умов:

  1. Узгодження з роботодавцем: начальство має розглянути причину, по якій працівникові потрібно тривала відсутність, і дати згоду, якщо вона поважна, або відмовити співробітникові.
  2. Відсутність протиріч законодавчим тез: існує ряд категорій працівників, яким роботодавець не має права відмовити в надання неоплачуваної відпустки .
  3. Ініціатива в оформленні повинна виходити тільки від співробітника: якщо роботодавець пропонує взяти відгули за свій рахунок, наприклад, при зменшенні кількості роботи, це буде порушенням закону.

Чи можна оформити чи відпустку без утримання з ініціативи роботодавця ?

Важливо! Щоб взяти відпустку за свій рахунок і отримати схвалення, працівник повинен повідомити причину відсутності. Якщо вона буде поважною, йому схвалять відпустку, зберігши робоче місце або взявши на період відсутності іншого співробітника.

Як оформити неоплачувані вихідні?

для оформлення відпустки за свій рахунок необхідно скласти заяву в довільній формі: воно пишеться від руки або набирається на комп'ютері на аркуші формату А4.

Для того щоб взяти відгули за свій рахунок, потрібно вказати в заяві наступні дані:

  1. Інформація про заявника, ПІБ та посада роботодавця.
  2. Тема «Заява».
  3. Прохання надати відпустку з зазначенням причини і його тривалості.
  4. Дата і підпис з розшифровкою.

Склавши документ, працівник направляє його роботодавцю, передавши особисто в руки або поштою з повідомленням про вручення.

Зразки заяв на відпустку за свій рахунок .

Якщо прохання не викликає заперечень, той відзначає на заяві свою згоду у вигляді відповідного запису (наприклад, «Відпустка узгоджений»). На підставі цього документа відділ кадрів готує наказ про надання неоплачуваної відпустки (для цього використовується форма бланка Т-6 або інший бланк, прийнятий регламентом конкретної організації). Порядок оформлення наказу .

У розпорядчому бланку позначається кількість днів без збереження заробітної плати, під час яких працівник буде відсутній, і дати початку і закінчення.

Деякі співробітники вирішують піти у відпустку без утримання, не чекаючи, поки їх ознайомлять з наказом: в цьому випадку є ризик, що роботодавець оформить дні відсутності як прогули, що негативно позначиться на зарплаті, обернувшись штрафними санкціями.

Наказ повинен бути підписаний керівником або підписом уповноваженого працівника, працівник, який бере відпустку за свій рахунок, повинен ознайомитися з документом і поставити підпис, що підтверджує згоду.

Важливо! Якщо в компанії працюють віддалені співробітники, то для них оформлення за свій рахунок може виконуватися в електронному вигляді з проставленням цифрових підписів.

Дані про відсутність з поважної причини потрібно внести в особову картку працівника.

Чи можна отримати відгули на 1 місяць?

Тривалість відсутності без змісту залежить від конкретної причини і суті угоди між співробітником і роботодавцем. За погодженням можна взяти місячну відпустку без збереження змісту.

Крім того, в ряді ситуацій начальство не має права відмовити в наданні відпочинку на 1 місяць, якщо:

  1. Працівник є ветераном ВВВ: згідно статті 128 Трудового кодексу (Частина 2), такі особи можуть претендувати на неоплачувану відпустку тривалістю до 35 діб на рік.
  2. Співробітник має інвалідність будь-якої групи - є право на безоплатні вихідні терміном до 2 місяців.
  3. Працівник проходить навчання у вузі і потребує відпустці для підготовки і здачі підсумкових іспитів: закон передбачає можливість відсутності на роботі терміном до 30 календарних днів в залежності від виду освіти, заснування запиту навчальної відпустки .

Чи можна взяти відпустку за свій рахунок на 3 місяці?

Оскільки в законі не встановлюється максимальна тривалість відсутність без збереження заробітної плати, термін відпустки може становити і 3 місяці, і більше того. Обмеження є тільки для державних службовців: вони можуть взяти за свій рахунок не більше 12 місяців.

Крім того, тривалий неоплачувану відпустку покладається громадянам, які проходять навчання в вузі і готуються до випуску: відповідно до Трудового кодексу, на підготовку і захист ВКР разом з підсумковими іспитами відводиться до 4 місяців.

Особливості отримання за сімейними обставинами

Найбільш поширена причина вимоги відпочинку за свій рахунок - це сімейні обставини. Як взяти вихідні в цьому випадку?

Можливість піти в неоплачувану відпустку по такому формулюванні вказана в першій частині статті 128 Трудового кодексу.

У цьому випадку працівник вказує причину в заяві саме в такій формі - «сімейні обставини», розшифровка не є обов'язковою.

У багатьох великих компаніях вимагають підтвердження сімейних обставин, яке буде докладено до заяви, але в ряді середніх і невеликих фірм працівникові досить повідомити роботодавця в усній формі про точну причину.

Після розгляду відповідальний співробітник або директор ставить резолюцію на тексті заяви, при позитивній відповіді готується наказ по формі Т-6. Даний документ починає діяти тільки після того, як минає працівник розпишеться у відповідній графі.

Як правило, тривалість відпустки за свій рахунок за сімейними обставинами не перевищує п'яти днів.

Як піти, якщо не відпускають?

Якщо роботодавець вважав причину для неоплачуваної відсутності неповажною, він може не відпустити в відгулів за свій рахунок.

У ТК РФ немає переліку причин, які можна вважати поважними. Тому роботодавець вирішує питання від відпустці без збереження заробітної плати в індивідуальному порядку.

Якщо він визнає причину неповажної, то може не відпустити в відгули без змісту. Однак він може оскаржити це рішення через суд.

Директор має право не відпустити співробітника при ліквідація компанії.

Крім того, громадян наступних категорії обов'язково відпускати за свій рахунок:

  • Учасники ВВВ (до 35 діб).
  • Працюючі пенсіонери (до 14 днів).
  • Родичі військовослужбовців, осіб, які працюють в правоохоронних органах, пожежній службі, МНС (до 14 днів).
  • Працевлаштовані інваліди (до 2 місяців).
  • Особи, які потребують відпустці в разі реєстрації шлюбу, смерті родичів або народження дитини (до 5 діб).

Важливо! Якщо працівника не відпускають у відпустку за свій рахунок, то він має право подати до суду на роботодавця я.

Якщо судові органи визнають відмову останнього в наданні вихідних без збереження змісту незаконним, компанію чекає адміністративний штраф.

Після відпустки по догляду за дитиною

Законодавство РФ передбачає відпустку на 3 роки, який надається одному з батьків для догляду за дитиною (як правило, можливістю користуються молоді матері). У деяких випадках співробітникові невигідно відразу виходити на роботу після закінчення декретної відпустки: наприклад, якщо жінка повинна вийти влітку, а дитину можна буде записати в садок тільки з осені. Чи можна в такому випадку взяти відпустку без збереження заробітної плати відразу після відходу за дитиною?

У таких випадках можна домовитися з роботодавцем про оформлення додаткової відпустки, який, на відміну від декретної, вже не буде оплачуваною, але дозволить молодій мамі найзручніше організувати свій час. Зазвичай на час відсутності на заміну співробітниці начальство наймає тимчасового працівника, і якщо той згоден пропрацювати на посаді довше, проблем з отриманням додаткового вільного часу за свій рахунок не виникає.

На випробувальному терміні

Чи можна брати неоплачувані дні на випробувальному терміні? Стаття 70 ТК РФ каже, що в період випробування співробітника на нього поширюються всі основні і другорядні пункти трудового законодавства та інших юридичних актів, що стосуються трудової галузі.

Періоди, коли працівник був відсутній, не зараховуються як частина випробувального терміну. Таким чином, відпустку за свій рахунок під час цього періоду можливий, проте після виходу на роботу випробування продовжується на кількість пропущених днів.



Коли брати відпочинок без змісту?
Як оформити неоплачувані вихідні?
Чи можна отримати відгули на 1 місяць?
Чи можна взяти відпустку за свій рахунок на 3 місяці?
Коли брати відпочинок без змісту?
Як оформити неоплачувані вихідні?
Чи можна отримати відгули на 1 місяць?
Чи можна взяти відпустку за свій рахунок на 3 місяці?
Як взяти вихідні в цьому випадку?
Як піти, якщо не відпускають?