Реклама
Реклама
Реклама

Як взяти іпотеку під материнський капітал

  1. Як використовувати материнський капітал на іпотеку?
  2. Як взяти іпотеку під материнський капітал в якості початкового внеску?
  3. Де взяти іпотеку під материнський капітал?
  4. Оплата іпотеки материнським капіталом

Проблема поліпшення житлових умов для багатьох сімей полягає в нестачі матеріальних засобів. Разом з тим, чимала кількість соціальних програм, які виділяють субсидії на придбання житла, дозволяють вирішити цю проблему. Однак, у багатьох випадках, потрібен час, щоб зібрати гроші на початковий внесок, підвищити середньомісячний дохід. Альтернативою цьому є використання материнського капіталу, яких за певних умов можна використовувати в якості початкового внеску за іпотечною позикою або для погашення своїх вже взятих зобов'язань перед кредитором. Читайте також, як отримати материнський капітал і хто має право на нього? Проблема поліпшення житлових умов для багатьох сімей полягає в нестачі матеріальних засобівДорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

Як використовувати материнський капітал на іпотеку?

Той, хто має право на материнський капітал, по суті, отримує не гроші, а сертифікат, який відкриває перед ним деякі додаткові можливості, еквівалентні вказаній в сертифікаті сумі. І кредитори охоче розглядають даний документ, приймаючи його в якості оплати за іпотечним кредитом.

Але тут виникає деяка складність. Не можна прийти з сертифікатом в якийсь заклад і попросити його перевести в готівку. Готівки по ньому не видають. А пенсійний фонд, звідки і перераховуються гроші за сертифікатом, направить фінансові кошти на рахунок кредитора лише в тому випадку, якщо житло вже буде оформлено або на адресата материнського капіталу, або на членів його сім'ї. Як отримати материнський капітал і використовувати його на поліпшення житлових умов, читайте тут.

У деяких випадках це не має значення, тому що право на материнський капітал настає вже після того, як квартира була взята в іпотеку. Родині залишається тільки використовувати сертифікат для погашення відсотків за кредитним боргу. А як бути, якщо ці кошти планувалося використати в якості початкового внеску?

Надходять у такий спосіб. Щоб взяти квартиру в іпотеку під материнський капітал, кредитор надає гроші власнику сертифіката. Розмір наданої суми дорівнює тій, яка вказана в документі. Гроші банком виділяються не просто так, а під відсотки з прив'язкою до ставки рефінансування Центробанку. Це в межах 8-9% річних у вітчизняній валюті. Позичальник використовує отримані гроші, і як тільки пенсійний фонд перераховує кошти кредитору, отриманий кредит погашається.

Тобто, отримувач кредиту оформляє в банку дві позики:

  1. Іпотека на материнський капітал
  2. Кредит у розмірі зазначеної в сертифікаті сумі.

Важливо знати! Поки гроші не надійдуть з пенсійного фонду до кредитору, вважається, що позичальник користується отриманими грошима за другим кредитом. І за це доведеться платити відсотки, які, як зазначено вище, прив'язуються до ставки рефінансування Центробанку країни.

Але крім цих відсотків, які доведеться заплатити за очікування грошей з пенсійного фонду, є й інший суттєвий недолік для кредитоотримувача. Використання материнського капіталу для отримання кредиту веде до підвищення процентної ставки за ним.

Розглянемо це на прикладі. Якщо у вас є власні кошти для початкового внеску в розмірі 30%, процентна ставка може коливатися від 8 до 10% річних. При меншому первинному внеску, наприклад, в 10% від вартості житла, процентна ставка зростає до 12-12,5% річних.

Як тільки початковий внесок в 10% сплачується з комбінованим використанням власних коштів і материнського капіталу, процентна ставка по кредиту виростає до 14% річних і вище. Виходить, що основна частина отриманих з пенсійного фонду коштів піде на оплату складових різницю відсотків.

Важливо знати! Найкращим варіантом є погашення іпотеки материнським капіталом, використання його коштів для погашення частини кредиту. Початковий внесок рекомендується сплачувати, використовуючи власні можливості, накопичення.

Як взяти іпотеку під материнський капітал в якості початкового внеску?

Якщо все ж ви зважилися вжити материнський капітал в рахунок іпотеки в якості початкового внеску для отримання іпотечної позики, вам потрібно виконати наступний алгоритм дій.

Перше, що потрібно зробити, це встановити, які висуваються умови для оформлення іпотеки під материнський капітал. В основному, сім'я повинна відповідати таким основним критеріям:

  • повинен бути стабільний середньомісячний заробіток певного рівня;
  • сім'я не повинна мати у своєму розпорядженні в приватній власності будь-яким іншим житлом;
  • сім'я повинна мати у своєму розпорядженні сертифікатом на материнський капітал.

Важливо знати! Однією з умов використання материнського капіталу в іпотеці є те, що після погашення іпотечної позики на куплену житлову нерухомість в обов'язковому порядку оформляється часткова власність для кожного члена сім'ї кредитоотримувача.

Друге, чим доведеться зайнятися, це з'ясувати, який кредитор згоден працювати з материнським капіталом. Дізнавшись, що передбачається іпотека з материнським капіталом, банки (в повному обсязі) неохоче йдуть назустріч позичальникові, не бажають «гратися» з цими умовами, пропонувати якісь варіанти з урахуванням цих коштів з пенсійного фонду. І краще, якщо заздалегідь з'ясувати, куди варто звертатися, а до кого йти не має сенсу.

Третє, що належить зробити, це побратим необхідний пакет документів. Крім сертифікату це:

  • довідки про доходи встановленої форми ПДФО-2 кожного дорослого члена сім'ї;
  • довідки з місця роботи, що підтверджують їх доходи;
  • довідка з пенсійного фонду, яка вказує на залишок грошей на рахунку можливого кредитоотримувача;
  • довідка про стан сім'ї;
  • довідка про необхідність поліпшення житлових умов;
  • паспорта дорослих членів сім'ї, свідоцтва про народження на кожну дитину, свідоцтво про шлюб.

Це приблизний список документів. Він може відрізнятися в залежності від регіону і від програми субсидування, по якій плануєте (якщо є така можливість) оформляти іпотечний кредит. Якщо ви будете використовувати одну з соціальних програм, то з цим пакетом документів вам доведеться звертатися за сертифікатом учасника цієї програми в місцеву адміністрацію. Читайте тут про іпотеку за програмою «Молодій родині доступне житло» .

Після його отримання, весь пакет документів разом з сертифікатів відносяться до банку, і прикладається до анкети-заяви на видачу кредиту. Заява розглядається банком протягом одного-двох днів. У рідкісних випадках процес може затягнутися до 10 робочих днів, після чого заявку задовольнять або відмовлять у її задоволенні.

У рідкісних випадках процес може затягнутися до 10 робочих днів, після чого заявку задовольнять або відмовлять у її задоволенні

Де взяти іпотеку під материнський капітал?

Де взяти іпотеку під материнський капітал? Вище було сказано, що не всі банки згодні використовувати материнський капітал в якості початкового внеску за іпотечною позикою. Серед тих же кредитних організацій, які з ним працюють, відзначаються Сбербанк, ВТБ 24, Банк DeltaCredit, Банк Відкриття, Юникредит, УРАЛСИБ, Меткомбанк.

Можна взяти іпотеку під материнський капітал в Ощадбанку. Особливості Ощадбанку в тому, що кредит з використанням материнського капіталу видається для придбання житла в готових будівлях, позика видається під процентну ставку в 14%. Термін кредитування - до 30 років. Цікаво, що DeltaCredit вимагає початковий внесок в 5% від вартості житла, що купується. Капітал може використовуватися в якості початкового внеску по кредиту або для дострокового погашення заборгованості за вже оформленої іпотеці. У ВТБ 24 іпотека під материнський капітал надається з відсотковою ставкою в 11%, а термін дії договору іпотеки може бути на 50 років.

Оплата іпотеки материнським капіталом

Якщо ж вам вдалося оформити іпотечний кредит без залучення материнського капіталу, то його ви можете витратити на погашення заборгованості відразу ж, як тільки отримаєте сертифікат на руки.

Щоб це зробити, потрібно спочатку звернутися до кредитора, який видав вам позику. Запитайте у нього довідку, в якій він викладе залишкову суму основного боргу і скільки відсотків по ньому залишилося ще платити.

Далі, зверніться з письмовою заявою до пенсійного фонду. У заяві вкажіть необхідність перерахування коштів материнського капіталу в рахунок сплати іпотечної позики. До заяви потрібно додати цілий пакет документів:

  • паспорт того члена сім'ї, кому покладено сімейний капітал;
  • сертифікат не його отримання;
  • довідка від кредитора про суму боргу, що залишився перед ним;
  • правовстановлюючі документи на куплене житло; можна отримати у кредитора, який виступає в ролі заставодержателя;
  • нотаріально завірена заява-зобов'язання, що після закриття договору іпотеки житло буде оформлено у спільну часткову власність на всіх членів сім'ї.

Важливо знати! У пенсійному фонді документи від вас отримує реєстратор. Вимагайте від нього розписку із записом дати отримання звернення і з підписом реєстратора. З моменту подачі заяви та документів воно буде розглядатися не більше місяця.

Після розгляду заяви прийде повідомлення. Якщо звернення задоволено, то на банківський рахунок з пенсійного фонду кошти прийдуть через 2 місяці. Після цього залишиться тільки вимагати від банку, щоб був проведений перерахунок ежемесячндуого платежу, хоча він це може зробити в автоматичному режимі, без нагадувань з вашого боку. Як результат, ви отримаєте з банку новий графік платежів.

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

Як використовувати материнський капітал на іпотеку?
Як взяти іпотеку під материнський капітал в якості початкового внеску?
Де взяти іпотеку під материнський капітал?
Як використовувати материнський капітал на іпотеку?
А як бути, якщо ці кошти планувалося використати в якості початкового внеску?
Як взяти іпотеку під материнський капітал в якості початкового внеску?
Де взяти іпотеку під материнський капітал?
Де взяти іпотеку під материнський капітал?