Реклама
Реклама
Реклама

| Дитячі будинки Білорусі | Дитячі будинки Білорусі

  1. Якщо ви вирішили усиновити дитину: кроки з усиновлення КРОК 1
  2. КРОК 2
  3. КРОК 3
  4. КРОК 4
  5. КРОК 5
  6. КРОК 6
  7. КРОК 7
  8. ВИСНОВОК

Якщо ви вирішили усиновити дитину: кроки з усиновлення

Якщо ви вирішили усиновити дитину: кроки з усиновлення

КРОК 1

У напрямку управління (відділу) освіти за місцем проживання Вам необхідно пройти медичне обстеження і отримати в державній організації охорони здоров'я медичний висновок про стан здоров'я кандидата в усиновлювачі.

Отримати за місцем роботи довідки про займану посаду та заробітну плату за попередній усиновлення рік.

Отримати в житлово-експлуатаційній службі за місцем проживання копію особового рахунку, або зробити копію з документа, що підтверджує право користування житловим приміщенням або право власності на житлове приміщення.

З паспортом або іншим документом, що посвідчує особу, та вищевказаними документами Ви повинні звернутися в управління (відділ) освіти за місцем проживання з письмовою заявою про видачу акту обстеження умов життя кандидата в усиновлювача (усиновлювачів), (далі - акт обстеження).

При зверненні подружжя необхідно додати нотаріально завірену копію свідоцтва про шлюб, або завірену безпосередньо управлінням (відділом) освіти.

КРОК 2

Управління (відділ) освіти протягом одного місяця з дня Вашого звернення проводить обстеження умов життя кандидатів в усиновителі, вивчає особистісні особливості, уклад життя і традиції родини, міжособистісні взаємини в родині, оцінює готовність всіх членів сім'ї задовольнити життєві потреби дітей, проводить або організовує психологічний обстеження кандидатів в усиновлювачі.

За бажанням кандидатів в усиновлювачі психологічне обстеження може здійснюватися фахівцями Національного центру усиновлення у напрямку управління (відділу) освіти.

Психологічне обстеження кандидатів в усиновителі займає 2-3 тижні і включає в себе власне обстеження, а також обов'язкові заняття (як правило в групі) з підготовки до виконання батьківських функцій по відношенню до усиновлюваної дитини «Батьківська компетентність: механізми та закономірності формування».

У роботі психолога використовуються такі методи як бесіда, анкетування, психологічне тестування, деякі техніки сімейного консультування (техніки рефлексивного спілкування, активного слухання, рефлексування переживань і почуттів клієнта), елементи ігрової, сімейної психотерапії.

Перша зустріч займає приблизно 2-3 години, і включає в себе:

  1. співбесіду;
  2. формалізоване інтерв'ю;
  3. тестування:
    • «Шістнадцять особистісних факторів (16PF) Кеттелла»
    • Методика вимірювання батьківських установок і реакцій ( «PARI»)
    • «Кольоровий тест відносин»

Друга зустріч призначається за потребою.

При повторній зустрічі, з кандидатами в усиновлювачі проводиться індивідуальне інтерв'ю, за яким, а також на підставі першої зустрічі, складається псіхологічнескій портрет кандидата в батьки.

Одночасно з'ясовуються такі питання, як:

  • справжня мотивація кандида
  • серйозність намірів і ступінь його готовності до прийому дитини в сім'ю
  • характер і особистісні особливості потенційного батька (гнучкість, терпіння, готовність до співпраці і ін.)

Заняття в групі починаються в міру її формування (мінімум три сім'ї) і включають в себе 3-4 зустрічі, в основному в будні дні, вечірній час (18.00), тривалістю 2-3 астрономічні години.

Після закінчення занять кандидати в усиновлювачі отримують результати психологічного обстеження за формою, затвердженою Міністерством освіти РБ (Додаток 1 до постанови МО РБ 12.03.2007 № 20).

КРОК 3

Після закінчення одного місяця з моменту Вашого звернення в управління (відділ) освіти з необхідними документами, Вам видається акт обстеження, в якому вказується готовність до виконання обов'язків по вихованню дітей, а також в числі інших, такі відомості:

  • про наявність чи відсутність судимості у кандидатів в усиновлювачі;
  • про те, позбавлялися він батьківських прав, чи були обмежені в батьківських правах, чи було раніше відносно них скасовано усиновлення, визнавалися чи недієздатними або обмежено дієздатними;
  • про те, усувалися чи вони від обов'язків опікуна, піклувальника за неналежне виконання покладених на них обов'язків;
  • про те, чи не визнавалися чи раніше діти кандидатів в усиновителі потребують державного захисту.

Дані відомості запитуються управлінням (відділом) освіти самостійно.

КРОК 4

Якщо у виданому Вам акті обстеження міститься позитивний висновок, можна приступати до підбору дитини для усиновлення.

Районне (міське) управління (відділ) освіти здійснює підбір дитини, що відповідає Вашому запиту тільки в дитячих інтернатних установах чи організаціях охорони здоров'я, що знаходяться на території даного району, міста.

Ви маєте право, надавши акт обстеження і документи, видані управління (відділу) освіти, звернутися до Національного центру усиновлення, де і буде здійснений підбір дитини з республіканського банку даних про усиновлення дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків.

Відомості банку даних про усиновлення (удочеріння) дітей представляються як в електронному вигляді, так і на паперових носіях у формі особистих карток дітей. Ви самостійно визначаєте, з яким видом інформації про дітей (в електронному вигляді або на паперовому носії) Вам краще і зручніше знайомитися.

КРОК 5

Якщо Ви підібрали дитини, Вам видається направлення для знайомства.

Перед знайомством з дитиною Ви будете проінформовані про ряд правил, яких доцільно дотримуватися.

Ваш перший контакт можливий тільки в присутності спеціаліста з охорони дитинства та опікуна дитини.

Вас обов'язково ознайомлять з усіма наявними відомостями про дитину, а саме: про стан здоров'я, можливе прогнозі розвитку, соціально-правовий статус, надають інформацію про батьків, наявності братів, сестер, родичів у дитини, їх стан здоров'я, особливих потребах дитини, наявності підстав для отримання пенсій, допомог і т.д.

Відмова від усиновлення даної дитини, не є перешкодою для отримання направлення на знайомство з іншою дитиною для усиновлення.

КРОК 6

Якщо прийнято рішення про усиновлення саме цю дитину, Вам необхідно звернутися до суду.

Заява про усиновлення або удочеріння дитини подається громадянами Республіки Білорусь, які бажають усиновити дитину, до районного (міського) суду за місцем свого проживання або за місцем проживання (перебування) усиновлюваної дитини і розглядається судом в порядку окремого провадження, встановленому §10 Цивільного процесуального кодексу Республіки Білорусь .

У заяві про усиновлення дитини повинні бути вказані:

  1. прізвище, власне ім'я, по батькові, дата народження і місце проживання усиновлювача (усиновлювачів);
  2. прізвище, власне ім'я, по батькові, дата народження і місце проживання (перебування) усиновлюваної дитини;
  3. обставини, що обгрунтовують прохання усиновителя (усиновителів) про усиновлення дитини.

У заяві про усиновлення дитини Ви можете відобразити прохання про зміну прізвища, власного імені, по батькові усиновлюваної дитини, дати його народження в межах одного року, місця народження усиновлюваної дитини в межах Республіки Білорусь, а також про запис усиновлювача (усиновлювачів) в запису акта про народження дитини як батька (батьків).

До заяви про усиновлення дитини Вами повинні бути прикладені:

  1. копія свідоцтва про шлюб усиновителя (усиновителів) - при усиновленні дитини особою (особами), що складається (що складаються) в шлюбі;
  2. документ, що підтверджує згоду одного з подружжя на усиновлення, - при усиновленні дитини іншим чоловіком;
  3. медичний висновок про стан здоров'я усиновителя (усиновителів);
  4. акт обстеження органу опіки та піклування умов життя усиновлювача (усиновлювачів), що містить в числі інших відомостей інформацію про те, чи мав усиновитель на момент усиновлення судимість за умисні злочини, позбавлявся чи батьківських прав або був обмежений в них, визнавався чи недієздатним або обмежено дієздатним, відмежовувався чи від обов'язків опікуна, піклувальника за неналежне виконання покладених на нього обов'язків, чи не було раніше відносно його скасовано усиновлення;
  5. довідки з місця роботи усиновителя (усиновителів) про займану посаду та заробітну плату або копія декларації про доходи або інший документ про доходи за попередній усиновлення рік;
  6. документ, що підтверджує право користування усиновлювачем (усиновлювачами) житловим приміщенням або право власності на житлове приміщення.

За розгляд судом заяви про усиновлення необхідно сплатити державне мито в розмірі 2-х базових величин.

Заява про усиновлення розглядається судом протягом п'ятнадцяти днів з дня подачі до суду заяви усиновителя (усиновителів).

Вам слід знати, що відповідно до статті 393 Цивільного процесуального кодексу Республіки Білорусь, суд при підготовці справи до судового розгляду виносить ухвалу про надання органами опіки та піклування за місцем проживання (перебування) усиновлюваної дитини укладення про обгрунтованість і відповідності усиновлення інтересам дитини із зазначенням відомостей про факт особистого спілкування усиновителя (усиновителів) з дитиною, яку усиновлюють.

До своєї заяви орган опіки та піклування додає:

  1. свідоцтво про народження усиновлюваної дитини
  2. медичний висновок про стан здоров'я, фізичний та умсвенном розвитку усиновлюваної дитини
  3. документ, що підтверджує згоду усиновлюваної дитини, яка досягла віку десяти стрічок, на усиновлення, а також на можливі зміни його прізвища, собственнное імені, По батькові та запис усиновлювача (усиновлювачів) як його батька (батьків), за винятком випадків, якщо така згода відповідно до закону не потрібно
  4. документ, що підтверджують згоду батьків дитини на її усиновлення (при усиновленні дитини неповнолітніх батьків, які не набули повної дієздатності, також документ, що підтверджує наявність однієї з обставин, при яких відповідно до Кодексу Республіки Білорусь про раку і семьеусиновленіе дитини допускається без згоди його батьків
  5. відомості про наявність і місце знаходження братів і сестер усиновлюваної дитини.

Справи про усиновлення дитини суд розглядає з обов'язковою участю самого усиновителя (усиновителів), представника органу опіки та піклування, прокурора. Справи про усиновлення розглядаються судом в закритому судовому засіданні.

Суд, розглянувши заяву про усиновлення дитини по суті, виносить мотивоване рішення про задоволення заяви про усиновлення або про відмову в його задоволенні. У рішенні суду повинно бути зазначено про задоволення або відмову в задоволенні прохання усиновителя (усиновителів) про зміну прізвища, власного імені, по батькові, дати і (або) місця народження усиновлюваної дитини, а також про запис усиновлювача (усиновлювачів) в запису акта про народження в як батька (батьків) усиновленої дитини.

В інтересах дитини при усиновленні його однією особою в рішенні суду про усиновлення за бажанням матері, якщо усиновитель - чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновитель - жінка, а також якщо один з батьків усиновлюваної дитини помер, то на прохання батьків померлого батька (дідуся або бабусі дитини) вказується про збереження правовідносин усиновленої дитини з одним з батьків або з родичами померлого батька.

При задоволенні заявленої прохання взаємні права та обов'язки усиновлювача (усиновлювачів) та усиновленої дитини встановлюються з дня набрання законної сили рішенням суду про встановлення усиновлення дитини (тобто через 10 днів з моменту винесення рішення суду).

КРОК 7

При наявності у Вас який набрав чинності рішенням суду про усиновлення, або в разі допущення судом негайного виконання такого рішення, Ви можете забрати дитину із закладу чи прийомної сім'ї, де він знаходиться.

Усиновлена ​​дитина передається усиновителям в сезонному комплекті одягу.

Одночасно усиновителям передаються:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • виписка з історії розвитку дитини (історії розвитку новонародженого) або про стан здоров'я;
  • інформація про стан здоров'я матері і перебігу пологів (у разі передачі дитини з пологового будинку, пологового відділення організації охорони здоров'я);
  • документи про навчання (для дітей шкільного віку);
  • документи про батьків (копія свідоцтва про смерть, рішення суду та інші документи, що підтверджують відсутність правовідносин батьків з дитиною);
  • інформація про наявність та місцезнаходження братів і сестер;
  • опис майна, що належить дитині, і відомості про осіб, які відповідають за його збереження;
  • документ, що підтверджує наявність у дитини житлового приміщення (його частини);
  • інші документи, наявні в особовій справі дитини.

ВИСНОВОК

Вам необхідно знати, що протягом трьох років після усиновлення не рідше одного разу на рік здійснюється обов'язковий контроль за умовами життя і виховання усиновлених дітей в сім'ях усиновителів. Обстеження умов життя і виховання дитини проводиться управлінням (відділом) освіти за місцем проживання, може проводиться також Національним центром усиновлення.

На кожну усиновлену дитину управління (відділ) освіти за місцем фактичного проживання усиновленої дитини, формує особову справу.

Для формування особової справи усиновленої дитини Вам необхідно надати управлінню (відділу) освіти:

  • виписку з рішення суду про усиновлення;
  • копію нового свідоцтва про народження дитини;
  • виписку з особового рахунку або довідку про склад сім'ї з місця проживання усиновителів.

Якщо Ви бажаєте отримувати щомісячні грошові виплати на усиновлену дитину до досягнення нею 16-річного віку, Вам необхідно звернутися в управління (відділ) освіти за місцем проживання з письмовою заявою.

При зміні місця проживання усиновленої дитини Ви повинні сповістити управління (відділ) освіти, на території якого Ви проживали, про необхідність припинити щомісячні грошові виплати (якщо такі здійснюються) і передати особиста справа усиновленої дитини в управління (відділ) освіти за новим місцем проживання.

Управління (відділ) освіти за новим місцем проживання усиновленої дитини в двотижневий термін з дня прибуття дитини інформує про це управління (відділ) освіти за його попереднім місцем проживання.

З Вашої згоди або на прохання до обстежень умов життя і виховання усиновлених дітей можуть бути залучені різні фахівці (педагог-психолог, педагог соціальний).

Пам'ятайте, що з будь-яких питань життя і виховання усиновленої дитини в сім'ї, в будь-який момент Ви можете звернутися за консультативною психологічної, юридичної допомогою до відділу (управління) освіти і в Національний центр усиновлення.

За матеріалами видань Національного центру усиновлення міністерства освіти Республіки Білорусь

джерело: detdom2.org