Реклама
Реклама
Реклама

хмарочоси Росії

Відповідно до класифікації Skyscraper City, хмарочосом вважається будівля вище 200 м. До початку 2000-х в головній висоткою Росії був центральний корпус МГУ. Зараз лідер рейтингу змінюється мало не щороку.

1. «Лахта центр» - 462 м 1 Найвищий хмарочос у Росії зводився в супроводі шуму не тільки будівельної техніки. Проект був підданий різкій критиці з боку громадськості через те, що його вид зіпсує історичний вигляд Санкт-Петербурга. В результаті будівництво будівлі перенесли з Красногвардійського району (спочатку зводити висотку хотіли напроти Смольного собору) в Приморський, до планованої висоті 396 м додали ще 66 м і замінили перші літери в назві. Таким чином «Охта центр» перетворився в «Лахта центр».

Сьогодні в списку регалій у «Лахта центру» крім титулу «Найвища будівля Росії і Європи», є згадка в Книзі рекордів Гіннеса: за 49 годин при зведенні фундаменту було укладено 19,6 тис. Кубометрів бетону. Площа скління будівлі становить 72 500 кв. м. У хмарочосі 48 швидкісних ліфтів, навіть в години пік відвідувачам не доводиться чекати ліфта довше 30 сек. На останньому поверсі «Лахта центру» знаходиться оглядовий майданчик з круговим оглядом. У хмарочосі розташовується штаб-квартира «Газпрому».

2. «Федерація» - 373 м

Найвища будівля в Москві включає два хмарочоси, що походить із єдиного шестиповерхового стилобату. Кількість поверхів у висотках різниться: у вежі «Захід» - 62, в «Сході» - 97. Це найвища вежа Москва-Сіті. На 89-му поверсі хмарочоса розміщується оглядовий майданчик. У стилобаті «Федерації» привертають увагу незвичайні скляні ліфти, що переміщаються під нахилом 10 °.

До виходу «Лахта центру» вежа «Восток» носила звання «найвищий хмарочос у Росії і в Європі», зараз «Схід» - найвища будівля в Москві.

У «Федерації» знімався фільм «Чорна блискавка», де хмарочос позначений як алмазна вежа в Москві.

3. Комплекс «Око» - 354 м

Комплекс «Око» - 354 м

Хмарочос складається з двох веж. У перші рядки рейтингу «Висотні будівлі Москви» «Око» потрапляє завдяки 354-метрової Південної вежі (85 поверхів). До введення в дію «Федерації» - найвища вежа Москва-Сіті. Назва об'єкта є абревіатурою від словосполучення «об'єднані кристалом підстави», що характеризує архітектурні особливості будови: в його основі - шестиповерховий будинок у формі кристала. Комплекс «Око» створений архбюро Skidmore, Owings and Merrill (США), що розробив проект поки ще неперевершеною висотки світу - 828-метрового «Бурдж-Халіфа». У комплексі «Око» розташований найбільший в світі конференц-зал площею 2 тис. Кв. м.

4. Вежа «Меркурій Сіті Тауер» - 339 м

Скляна вежа з золотим напиленням яскраво виділяється на тлі своїх побратимів. Висота хмарочоса лише на 15 м поступається Південної вежі «Ока». Будівля сплановано так, щоб 75% офісів в денний час отримували природне освітлення. Конструкція хмарочоса дозволяє йому зберігати стійкість при землетрусі до 6 балів. Хмарочос відрізняється і найвищим в світі медіафасади, він змонтований на рівні 67-68 поверхів.

Будівля двічі ставало лауреатом International Property Awards Europe, в 2013 р - за кращу архітектуру висотної будівлі, в 2017 р - за інфраструктуру і сервіс.

5. Вежа «Євразія» - 309 м

Найвища будівля в Європі, що має металевий каркас. І єдина будівля зі сталевим каркасом (решта - бетонні) в Москва-Сіті. Вежа відрізняється від інших висоток Москва-Сіті лаконічними класичними формами. Як матеріал фасаду використано скло зеленого кольору. У хмарочосі розташований багатофункціональний комплекс з офісами, апартаментами, торговою зоною, оздоровчим центром.

6. «Місто столиць» - 301,6 м

«Місто столиць» - 301,6 м

Архітектурна форма двох висоток хмарочоса нагадує башточки з кубиків в дитячій, викладені юними «девелоперами»: дуже старанно, але не дуже рівно. Вежі «Москва» (301,6 м) і «Санкт-Петербург» (256,9 м) об'єднує 18-поверховий стилобат, відведений під офіси та магазини, в хмарочосах розташовані апартаменти. До 2011 р вежа «Москва» володіла титулом «Найвища будівля СНД». У 2010 році висотка увійшла в топ-10 «Кращі хмарочоси світу».

7. «Вежа на набережній» - 268,4 м 7 Будівля складається з трьох висоток в формі півсфер різної поверховості - від 85 м (вежа А) до 268,4 (вежа С). Титул «Найвища будівля Європи» належав «Вежі на Набережній» з 2007 р по 2009 р, до завершення реалізації «Міста столиць». Більшу частину комплексу займають офіси російських і міжнародних компаній.

Саме в цьому хмарочосі проходили зйомки фільму «Духless» з Данилом Козловським в головній ролі.

8. ЖК «Тріумф-палас» - 264,1 м

Найвища житлова будівля в Європі. «Тріумф-палас» часто називають восьмий сталінської висоткою, що цілком справедливо. Прототипами житлового хмарочоса є знамениті «сім сестер». Побудований в 2003 р хмарочос чотири роки носив звання найвищої в Європі, після титул перейшов до «Вежі на Набережній». Сьогодні «Тріумф-палас» - найбільший будинок у Москві. Будова ділиться на дев'ять корпусів різної висоти, головний з них вінчає 53-х метровий шпиль. Цікаво, що шпиль збирався з окремих модулів вагою від 4-х до 8-и тонн, кожна з яких доставлялася на 200-метрову висоту вертольотом.

9. «ЕвоÐ