Реклама
Реклама
Реклама

Замкова гора і парк «Високий замок»

  1. Трішки історії
  2. рекомендації туристам

Плануючи прогулянку по Львову, в список місць, які потрібно відвідати, обов'язково варто додати Замкову гору разом з мальовничим парком «Високий замок»

Плануючи прогулянку по Львову, в список місць, які потрібно відвідати, обов'язково варто додати Замкову гору разом з мальовничим парком «Високий замок». Це не тільки одна з основних визначних пам'яток, а й чудова можливість подивитися на все місто з оглядового майданчика. Львів і його околиці відкриваються, слово на долоні.

Замкова гора - одна з найвищих точок. Зараз на ній є дві тераси.

  • Нижня починається з північного боку. До неї відноситься зелена алея і велика петля. По дорозі - два меморіальні знаки, включаючи символ перемоги короля Собеського над турецькими військами. Із західного боку знаходиться будинок садівника, побудований в 1892-му році. По дорозі стара ратуша і кілька скульптур. У 1841-му році тут була створена штучна печера, яку охороняють величні леви, колись охороняли міську ратушу.
  • На верхню терасу веде серпантин. Увечері дорога і оглядовий майданчик висвітлюються. Також піднятися на вершину можна по сходах. Оглядовий майданчик побудована прямо на кургані з каменів, що залишилися від замкових стін.

Загальна площа парку «Високий замок» становить 36 гектарів. Висота оглядового майданчика - 413 метрів щодо рівня моря. Обов'язково варто захопити фотоапарат, щоб відобразити фантастичну панораму.

Трішки історії

Як парку «Високий замок» відомий з 1835-го року. Побудували його на місці колишнього фортифікаційної споруди, колись - оборонного і наглядової значення. Зараз від фортеці збереглася лише частина однієї стіни.

За однією з версій походження, яку підтверджує панорама Гогенберга, Замкова гора - найвища гора у Львові. Раніше, до 16-го століття, її називали «Бідел». За княжої доби тут почали зводити укріплення, охоронні вежі і перші фортифікаційні споруди. Їх залишки, найімовірніше, були знайдені під час розкопок в 1870-х.

Згідно з іншою теорією вважається, що раніше на горі стояла кругла кам'яна башта, десь в 12-13-х століттях. Імовірно - за часів правління галицько-волинського князя Романа Мстиславовича. Можливо, це була дерев'яна фортеця з Мурована вежа.

Високий замок існував понад 6 століть, але був повністю знищений в 19-м столітті. Ще до цього його почали розбирати на будівельні матеріали, але повністю знесли набагато пізніше. Територію засадили деревами та чагарниками. Так на території з'явився парк.

рекомендації туристам

Розташовується Замкова гора практично в самому серці міста, неподалік від центру. Дістатися до неї можна, прогулюючись тихими і вузькими вуличками, відпочиваючи від шуму і суєти. Для прогулянки найкраще підійде неслизька взуття та легкі речі, адже доведеться підніматися вгору. Вхід на територію - безкоштовний.

Гуляючи по Замковій горі, обов'язково варто пройтися по алеї древніх каштанів. Тут до сих пір збереглася середньовічна таємнича атмосфера. Саме вона в підсумку впирається в будиночок садівника, оточений різноманітними екзотичними і унікальними рослинами.

Зараз біля «Високого замку» розташовується міський телецентр і телевізійна вежа висотою в 200 метрів.

А якщо після тривалої прогулянки, намилувавшись мальовничими краєвидами Львова, захочеться перекусити, гостей зустрічає ресторан «Високий замок». У його елегантних залах можна приємно провести час, насолоджуючись кращими блюдами європейської і української кухні. Тут є Мисливський, Білий і Гетьманський зали, зал Данила Галицького.

А щоб дізнатися ще більше нових і цікавих подробиць, звертайтеся до нас! Досвідчені гіди Fest-Tour завжди знайдуть, чим здивувати гостей Львова! Ми пропонуємо різноманітні Екскурсії по місту і програми на будь-який смак!