Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Прес-секретар Кадирова назвав брехнею слова Собчак, яка натякнула, що "на території Чечні не працюють закони РФ"

Прес-секретар глави Чечні Рамзана Кадирова Альва Карімов відреагував на звернення журналістки Ксенії Собчак до президента Володимира Путіна на прес-конференції
Журналістка заявила, що заяви Кадирова щодо родичів бойовиків, які повинні відповідати за діяння своїх близьких, суперечать російському законодавству
Путін у відповідь поцікавився у свого прес-секретаря Дмитра Пєскова, навіщо Собчак дали слово, а потім відповів

Прес-секретар глави Чечні Рамзана Кадирова Альва Карімов відреагував на звернення журналістки Ксенії Собчак до президента Володимира Путіна на прес-конференції. Журналістка заявила, що заяви Кадирова щодо родичів бойовиків, які повинні відповідати за діяння своїх близьких, суперечать російському законодавству.

Карімов запевнив громадськість, що юристи не залишать без відповіді "наклепницькі заяви телеведучої Ксенії Собчак", передає телеканал LifeNews . "Все, що говорить Ксенія Собчак, не існує в природі. Все це вигадки, все це частина тієї ситуації, яку Собчак і їй подібні хотіли б бачити в Чечні. Вони б хотіли бачити нашу республіку постійно в крові, в розрусі, в хаосі" , - сказав прес-секретар Кадирова.

- Путін: потрібно з'ясувати, хто спалював будинку родичів бойовиків
- Кадиров: "Захист прав людини - одна з головних задач"
- Юристи уточнюють: Кадирову слід порозумітися за свої слова

Як випливає з матеріалу LifeNews, Карімов визнав "наклепницькими" заяви про те, що "на території Чечні відбуваються події, нібито порушують російське законодавство і Конституцію". За словами Карімова, ці слова не залишаться без відповіді. "У нас є юристи, я впевнений, що вони вже займаються цими звинуваченнями", - додав він. На думку Карімова, Кадиров "сам не порушує Конституцію, але і не допускає, щоб її порушував хтось інший".

Що стосується родичів бойовиків, то, за словами Карімова, Кадиров, який заявив про необхідність карати членів сімей бойовиків, говорив про "конкретних осіб", які "підтримували терористів, були з ними постійно на зв'язку". "Вони відповідали нам, що нічого не знають про долю рідних, хоча насправді часто зідзвонювалися зі своїми близькими і дізнавалися, як у них справи", - повідав Карімов, не уточнюючи, звідки була взята інформація про подібні регулярних контактах.

Як стверджує прес-секретар Кадирова, ці люди порушили закон: "Відповідно до закону вони повинні були зробити якісь кроки і поставити влади Чечні до відома про те, що їх рідні готують теракт. Але вони не зробили цього". Карімов не уточнив, чи веде слідство розгляд за цим фактом.

Нагадаємо, що заяву Кадирова, опубліковане в Instagram , Дослівно звучало так: "Прийшов кінець часу, коли говорили, що батьки не відповідають за вчинки синів або дочок. У Чечні будуть відповідати! <... readability =" 183.08040546345 "> Якщо бойовик в Чечні здійснить вбивство співробітника поліції чи іншої людини, сім'я бойовика буде негайно виселена за межі Чечні без права повернення, а будинок знесений разом з фундаментом ".

Після цього в Грозному були спалені або знесені дев'ять будинків, що належать, імовірно, родичам підозрюваних в тероризмі. Про це заявляли правозахисники, зокрема глава Комітету проти тортур Ігор Каляпін.

За даними "Нової газети" , Слідчий комітет почав перевірку за іншою заявою Кадирова - про можливу причетність "якогось Каляпін" до фінансування терористичного підпілля, який організував напад на Грозний в ніч з 3 на 4 грудня.

Путін: потрібно з'ясувати, хто спалював будинку родичів бойовиків

Під час прес-конференції Путіна Собчак нагадала, що глава республіки Рамзан Кадиров після нападу бойовиків на Грозний 4 грудня, під час якого загинули 14 поліцейських, пообіцяв депортувати родичів нападників з республіки, а їхні будинки знести дощенту. Вона зазначила, що ця заява, по суті, є неконституційним.

"Поки все стурбовані подіями на Україні, відбувається подія, яка хвилює нас, на території Чеченської Республіки. А саме: глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров де-факто оголосив, що на території Чеченської Республіки не працюють закони Російської Федерації і не працює російська Конституція. А саме: публічно він заявив про те, що будуть якісь розправи над родичами людей, обвинувачених в терактах, за якими ще не були прийняті судові рішення. у зв'язку з цим хотілося б отримати відповідь. Ви як юрист, як гарант Конституції бу дете чи захищати тих громадян, які зараз піддаються, по суті справи, досудовим розправ? ", - запитала Собчак (цитата по розшифровці прес-конференції, наведеної на сайті президента РФ).

Путін у відповідь поцікавився у свого прес-секретаря Дмитра Пєскова, навіщо Собчак дали слово, а потім відповів: "З приводу того, що було сказано Кадировим стосовно родичів терористів, щодо їх житла, вигнання з республіки і так далі. Ви знаєте, звичайно, - і тут у мене немає і не може бути ніякого іншого підходу, крім одного, - в Росії все повинні дотримуватися діючих в нашій країні закони. Ніхто не вважається винним доти, поки це не визнано судом ". Президент зазначив, що "родичі людей, які здійснюють теракти, знають про це, це як мінімум, в переважній більшості випадків". "Але це не дає права нікому, в тому числі і керівнику Чечні, право на якісь досудові розправи", - підкреслив російський лідер. Він вказав, що особи тих, хто скоїв підпали, не встановлені. "Хто були ті люди, які спалили будинки, знищили родичів терористів, це потрібно з'ясувати, тому що це були люди в масках", - сказав Путін.

Він зазначив, що "глава Чечні дозволив собі емоційне висловлювання, його можна зрозуміти - злочинці вбили 14 представників правоохоронних органів". "Як ви знаєте, тисячі людей потім вийшли на мітинг. В цих умовах, звичайно, керівник республіки зробив певні емоційні заяви", - вказав президент.

Нагадаємо, що резонансну заяву Кадирова прозвучало 5 грудня, в той час як мітинг , Який в ЗМІ назвали акцією "проти тероризму і правозахисників", пройшов через тиждень, 13 грудня.

При цьому Путін розповів про проведену Слідчим комітетом перевірці висловлювань Кадирова.

Кадиров: "Захист прав людини - одна з головних задач"

Примітно, що менше доби тому Рамзан Кадиров написав в своєму Instagram , Що "захист прав людини є одним із головних завдань, що стоять перед Главою Чечні". При цьому, на його думку, "Каляпін і його група не цікавляться правами ЛЮДИНИ. Їх цікавлять тільки бойовики, терористи і їхні родини" (орфографія оригіналу збережена. - Прим. NEWSru.com).

Раніше глава Комітету проти тортур Ігор Каляпін вказав , Що резонансну заяву Кадирова суперечить російському законодавству, і звернувся до Слідчого комітету з проханням перевірити заяви глави республіки.

Після цього в Чечні був здійснений підпал офісу місцевого відділення Комітету проти тортур. правозахисники попросили силові структури провести перевірку за фактом загоряння їхнього офісу. Рада при президенті РФ з прав людини та розвитку громадянського суспільства закликав влади Чеченської республіки сприяти відновленню діяльності в Грозному офісу зведеної мобільної групи "Комітету проти тортур".

Відзначимо, раніше Кадиров говорив, що йому "немає абсолютно ніякого діла до думки якихось осіб або т. Н. Правозахисних організацій", а також оголосив себе головним захисником прав людини в Чечні. Він також заявляв "Інтерфаксу", що "від правозахисників не чув" про підпали. "Я чув від продажних людей в Європі і на Заході, які отримують гранти та спотворюють ситуацію в Росії. Я їх вважаю підлими людьми, зрадниками Росії. Все, що вони говорять, нічого не варто", - сказав він.

Крім того, Кадиров заявляв про можливу причетність "Якогось Каляпін" до фінансування терористичного підпілля.

"Нова газета" з посиланням на своє джерело вказала, що Слідчий комітет Росії також почав перевірку щодо публічного виступу Кадирова щодо "якогось Каляпін". При цьому, як повідомляє "Ехо Москви" , Каляпін самого теж викликали до Слідчого комітету. За словами правозахисника, коли точно його чекають для дачі пояснень, слідчі не уточнили.

Юристи уточнюють: Кадирову слід порозумітися за свої слова

Юристи і правозахисники вважають, що главі Чечні варто якщо не вибачитися, то як мінімум порозумітися перед людьми в зв'язку з його висловлюваннями про необхідність виганяти сім'ї терористів з республіки, передає РІА Новини" . "Природно, такі заяви є незаконними. За чужі злочини громадяни у нас не відповідають, в тому числі і за злочини своїх родичів. Я вважаю, що Рамзан Ахматович повинен як мінімум порозумітися. Що його невірно зрозуміли, що його слова були сказані на сильному емоційному тлі , після загибелі стількох людей. Це згладить ситуацію ", - сказав віце-президент Федеральної палати адвокатів, доктор юридичних наук Владислав Гриб.

Член РПЛ Олександр Брод вважає, що голос правозахисників був почутий. "Це певний сигнал керівництву Чеченської республіки, що з тероризмом потрібно боротися, але під відповідальність не повинні підпадати невинні люди, неприпустимі порушення закону і надмірні радикальні методи", - вважає він.

</ ...>Ви як юрист, як гарант Конституції бу дете чи захищати тих громадян, які зараз піддаються, по суті справи, досудовим розправ?