Реклама
Реклама
Реклама

Відгодівлю свиней на м'ясо: як правильно годувати?

  1. Яким буває відгодівлю свиней?
  2. Вибір порося на м'ясо
  3. різновиди відгодівлі
  4. Коли краще почати відгодівлю?

Більшість фермерів вибирають свиней в якості основних тварин на фермі, тому існує маса рад за вигідним вирощування свиней в домашніх умовах і отримання з них максимальної кількості м'яса. Також врахуйте, що свиня приносить додатково поросят, тому при правильному догляді можна отримати додатково приблизно 10 поросят щорічно. При виборі технології та раціону годівлі слід враховувати кілька факторів.

Обов'язково враховуйте такі рекомендації:

Яким буває відгодівлю свиней?

Фахівці виробили кілька видів відгодівлі свиней, який допоможе краще досягти потрібного результату.

  • Беконний відгодівлю - результатом буде м'ясо, яке добре пронизане жиром. Підійдуть не всі породи свиней, також вибирається певний відповідний раціон. Звертайте увагу на порося, що має помітні окости і велику грудину. Найбільш придатними для таких характеристик є породи ландрас і естонська беконная. Також врахуйте, що на беконних свиней доведеться більше витратити коштів.
  • Відгодівлю свиней на м'ясо - при правильному раціоні свиня віком 7 місяців буде важити 100 кг. Жиру в такому віці не настільки багато, з 100 кг можна добути близько 70% потрібної для їжі тушки. Якщо вдалося виростити свиню 130 кг ваги, кількість корисної ваги збільшитися до 80%.
  • Для жирного м'яса і шпику - для цього потрібні свині більш сальної породи, причому фермер повинен стежити за такими показниками як товщина шпику і жирність м'яса. Якщо правильно підібрати харчування, з корисного ваги вийти 50% шпику і близько 40% м'яса. Відмінний варіант для домашнього відгодівлі без особливих складнощів.

Відмінний варіант для домашнього відгодівлі без особливих складнощів

Для отримання максимальної кількості м'яса не обов'язково підбирати особливі породи свиней, досить забезпечити правильний раціон. Відгодівлю на м'ясо можна починати з віку 3 місяців і закінчувати досягненням ваги свині в 100-130 кг.

Вибір порося на м'ясо

Якщо ви маєте намір купити порося на м'ясо, зверніть увагу в першу чергу на його породу, як він розвивається і яке має нинішнє здоров'я. Якісний порося повинен мати такі особливості:

  • добре приймає корм, а не смокче його;
  • не відтворює звуки хріпленія або не задихнувся;
  • зовні має міцні ноги, широку м'ясну спину і довгий тулуб.

різновиди відгодівлі

Якщо основна мета - домогтися великої кількості м'яса, зверніть увагу на два основних види відгодівлі:

Зверніть увагу, що навіть хороший раціон не стане 100% успіхом для зростання м'ясного тварини. Обов'язково потрібно забезпечити правильне сухе приміщення і не економити постійно на кормі.

Коли краще почати відгодівлю?

Існує два етапи відгодівлі свиней на м'ясо, перший називається підготовчий, другий фінальний. На початковому етапі свинка буде набирати в середньому 500 грам ваги за добу, а оптимальним часом для цього стане весна або літо. Це обумовлено можливістю використовувати в раціоні зелені культури, які можуть скласти близько 30% всього корму. Можна сміливо давати бобові культури, баштанні, різну траву. З настанням зимового періоду бажано використовувати корм разом з силосом і коренеплодами. Зростання свині буде продовжуватися в тому випадку, якщо за 1 добу вона отримає близько 115 грам протеїну.

Зверніть увагу, що якщо ви правильно підберете раціон і визначте, які корми дають кращий ефект, це дозволить скоротити витрату на утримання.

Фінальний етап включає кілька особливостей, наприклад в раціоні присутні більше картоплі Фінальний етап включає кілька особливостей, наприклад в раціоні присутні більше картоплі. У першому випадку потрібно давати картопля, друга частина раціону включає концентрат. Рекомендується забезпечити свині мінімальну кількість протеїну в 100 грам на добу.

Чим можна годувати свиней на фінальному етапі? Непогано підійдуть різні відходи, а також буряк, бобові та трава. Урізноманітнити раціон вітамінами допоможуть трав'яна мука, спеціальні вітаміни або кормові дріжджі.

В останній період відгодівлі краще позбутися таких кормів як риба, соя, висівки, просо. Це допоможе нормалізувати смак м'яса, а годувати при цьому потрібно 2 рази. Потрібно стежити, щоб вода була у свиней постійно. Вигулювати свиней потрібно по мінімуму, як і турбувати. В результаті м'ясо вийти смачним, ніжним і у великій кількості.

Яким буває відгодівлю свиней?
Коли краще почати відгодівлю?
Чим можна годувати свиней на фінальному етапі?