Реклама
Реклама
Реклама

Розведення каліфорнійських і дощових черв'яків в домашніх умовах. Умова утримання і вирощування.

  1. рентабельність
  2. Умови розведення каліфорнійських черв'яків
  3. Витрати на обладнання
  4. харчування черв'яків
  5. Відмінності в вирощуванні дощових і каліфорнійських черв'яків

Перед відкриттям ферми необхідно заздалегідь вивчити ринок і точно дізнатися, чи буде потрібна ваша продукція. Розведення черв'яків - це можливість не тільки реалізовувати самих хробаків, але і біогумус, який є добривом і буде затребуваний багатьма дачниками, а також фермерськими господарствами. Черви живуть досить довго, а мало який рибалка сьогодні своїми руками шукає собі наживку.

Набагато простіше піти в спеціалізований магазин, де і купити черв'яків. Співпрацювати з такими магазинчиками дуже вигідно, вартість одного хробака приблизно 2 рубля, а так як для риболовлі потрібно як мінімум 30 штук, то кілька упаковок в день точно будуть розходитися.

Щоб не мати проблем з податковими органами і отримати можливість вести бізнес на законних підставах, необхідно грамотно підійти до реєстрації. Найкраще в такій ситуації - оформити індивідуальне підприємництво. Процедура зазвичай не викликає ніяких складнощів, необхідно всього лише звернутися до податкової за місцем проживання.

Працівникові податкової потрібно буде надати заяву за формою, яка має виконуватися квитанцію про оплату державного мита та ксерокопію власного паспорта.

Розведення черв'яків в домашніх умовах не вимагає отримання якихось дозволів, можна відразу переходити до облаштування ферми і купівлі необхідного обладнання.

Корисна стаття: вирощування грибів як бізнес.

рентабельність

Хороший прибуток від ведення бізнесу з розведення черв'яків можна отримувати навіть при відсутності великих капіталовкладень на початковому етапі. Зазвичай конкурентів в такий діяльності мало, але провести моніторинг ринку все ж буде не зайвим. Просте звернення в рибальські магазини вашого міста і найближчих населених пунктів дозволить вам точно зрозуміти, чи буде попит на продукцію.

Сезонний попит на упаковки черв'яків розрахувати дуже просто: приблизно 300 коробок йде в одному магазині. Кожна коробка складається з 30-35 черв'яків, вартість яких близько 2 рублів. Таким чином можна отримати прибуток близько 6 тисяч рублів. Таку суму принесе один магазин за кілька літніх і осінніх місяців. У невеликому місті кілька магазинів принесуть прибуток в розмірі 30 тисяч рублів кожен сезон.

Щоб почати свою діяльність, необхідно створити продуманий бізнес-план, в який обов'язково внести такі витрати:

  1. для розведення необхідно буде придбати черв'яків на суму приблизно 300 рублів;
  2. ємності для вирощування обійдуться приблизно в 1000 рублів;
  3. підгодівля для хробаків - в рамках 1000 рублів.

Як ви бачите, домашнє розведення черв'яків вимагає всього 5000 рублів початкового капіталу. Сума може бути збільшена, якщо обсяги виробництва хочеться великі або ж навпаки - зменшена.

Умови розведення каліфорнійських черв'яків

Умови розведення каліфорнійських черв'яків

Черв'яків можна розводити в звичайних ящиках, які можна придбати в готовому вигляді або зробити їх своїми руками. Верх ящиків обов'язково слід закрити спеціальною кришкою, в якій залишають кілька дірок для циркуляції повітря. Зміст черв'яків в простих дерев'яних ящиках дуже економічно, що особливо важливо на початковому етапі створення бізнесу. Надалі, якщо все піде як треба, можна буде придбати багато пластикових контейнерів.

Розведення каліфорнійських черв'яків - процес нескладний і з невеликою кількістю контейнерів цілком можна впоратися самостійно. Ще однією перевагою такого виду бізнесу можна назвати той факт, що не потрібно орендувати або купувати земельну ділянку для ферми. Розташувати пару ящиків можна в будь-якому невеликий сараї, а відсутність необхідності найму робітників знизить ваші витрати на оплату праці.

Витрати на обладнання

Більш професійним обладнанням для утримання та розведення черв'яків є верікомпостер, але його вартість досить висока. Тому він більше підходить для тих підприємців, у яких бізнес вже налагоджений.

харчування черв'яків

Що стосується харчування хробаків, то для цього не підходять живі рослини. Каліфорнійський черв'як може вживати лише почали гнити рослинні залишки: капусту, шматки яблук, очищення від моркви і буряка, а також кавову гущу і спить чай. Будь-які м'ясні добавки виключені, зате можна давати їм не молочні каші.

Витрати на годування таких невибагливих безхребетних в будь-якому випадку будуть мінімальними. Також виключається необхідність покупки вакцини для вакцинації і різного роду вітамінних добавок, тому почати заробляти гроші можна з мінімальними вкладеннями.

Радимо почитати: як почати бізнес на кисневих коктейлях?

Відмінності в вирощуванні дощових і каліфорнійських черв'яків

Відмінності в вирощуванні дощових і каліфорнійських черв'яків

Розведення дощових черв'яків має масу переваг:

  • немає необхідності витрачати багато грошей на покупку устаткування, клітини та інші атрибути;
  • оренда земельної ділянки і наймання робітників для ферми не потрібні;
  • оптова купівля черв'яків для розмноження обійдеться зовсім недорого;
  • черви невибагливі і менш схильні до різного роду захворювань, чого не можна сказати про кроликів або шиншил;
  • не потрібно отримувати ліцензію, а також немає великої конкуренції.

Тому можна сміливо зайняти порожню нішу і почати розводити дощових черв'яків. Якщо ж вами було прийнято рішення будувати бізнес на розведенні каліфорнійського хробака, потрібно запам'ятати важливі особливості.

Каліфорнійський черв'як дуже швидко розмножується, можна отримати близько 1500 нащадків від однієї особини за рік. Він довгожитель, тому в місці культивації проводить не менше 10 років. Але є і мінуси: якщо розводити хробаків в Росії у відкритому середовищі проживання, то є ризик смерті всієї популяції в разі настання морозів. Цей черв'як не здатний йти вглиб грунту, коли той починає промерзати. Тому для промислового розведення обов'язково потрібен утеплений червятнік, в якому всю зиму буде стабільна плюсова температура.

Для розведення дощового черв'яка можна використовувати будь-яке приміщення, де температура коливається в рамках від +4 до + 36С. Прибудова, горище і навіть льох стане відмінною «фермою», на якій можна вирощувати цілі популяції черв'яків, отримуючи прибуток при мінімальних витратах.

Оцініть матеріал!



Ознайомтеся з пропозиціями банків