Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати чоловіка після розлучення?

  1. Коли не можна виписати колишнього чоловіка
  2. Способи зняття з обліку (виписки) колишнього чоловіка
  3. судовий порядок

Як виписати чоловіка з квартири після розлучення Як виписати чоловіка з квартири після розлучення? Колишній чоловік в момент, коли орган ЗАГС розірвав його шлюб, або, коли рішення суду про розлучення вступило в силу, втрачає не тільки сімейно-правовий статус, але і втрачає деякі інші права. Серед них - право на користування житловим приміщенням, власником якого є інший член подружжя. Втрата права користування приміщенням означає втрату права проживання і право на реєстрацію в ньому.

Коли не можна виписати колишнього чоловіка

Не завжди розлучення з власником житла означає позбавлення права колишнього чоловіка на це житло. Колишній чоловік зберігає право користування квартирою, будинком або кімнатою в наступних випадках:

  1. Якщо він отримав право користування в результаті укладення угоди з власником квартири (щоб виписати колишнього чоловіка, потрібно спершу розірвати угоду);
  2. Якщо за рішенням суду він визнаний мають право на користування житлом (щоб виписати його в цьому випадку, потрібно оскаржити рішення суду);
  3. Якщо колишній чоловік мав рівні з власником права на користування житлом в момент його приватизації.

У всіх інших випадках колишнього чоловіка виписати зі своєї квартири можна.

Способи зняття з обліку (виписки) колишнього чоловіка

добровільний порядок

Якщо колишній чоловік згоден на виписку з житла і сам йде в реєструючий орган, то це ідеальний варіант з усіх можливих варіантів розвитку подій. Якщо ж ні, то можна спробувати виписати його таким способом.

Власник становить і вручає колишньому чоловікові повідомлення про необхідність виселитися і виписатися з житлового приміщення. Якщо колишній чоловік приймає повідомлення, то на другому примірнику ставить дату приймання та свій особистий підпис. Якщо відмовляється прийняти, то повідомлення надсилається листом з описом вмісту та повідомленням про вручення. У повідомленні потрібно вказати дату виселення, звільнення житла від речей колишнього чоловіка і виписки з нього.

Другий примірник з відміткою про вручення зберігається на випадок, якщо чоловік не виконає вимогу власника і залишиться в житловому приміщенні. Тоді другий примірник повідомлення додається до позовної заяви, якщо питання про виписку колишнього чоловіка буде виноситися в судовий розгляд. Суд примусово виселить колишнього члена сім'ї.

судовий порядок

Власник житлового приміщення, в якому прописаний колишній член сім'ї власника, має право звернутися до суду із заявою про виселення і виписці колишнього чоловіка. До позовної заяви додаються:

  1. Примірник повідомлення про необхідність виселення з відміткою отримувача або документ про отримання повідомлення поштою;
  2. Інші документи, що підтверджують вимоги позивача (копія свідоцтва або іншого документа про право власності на житлове приміщення, копія свідоцтва про розлучення, довідка голови ТСЖ / ЖКС або виписка з будинкової книги і т.д.).

Потрібно знати, що вимога про виселення і виписці колишнього чоловіка може бути в числі вимог за позовом про розірвання шлюбу, якщо в обох випадках збігається позивач. Якщо позивач не збігається, то в процесі по шлюборозлучному справі відповідач-власник, погоджуючись з позовними вимогами про розлучення, має право висунути зустрічну вимогу про виселення і виписці позивача-невласника.

Позивач повинен сплатити держмито при зверненні до суду з позовом про виселення і виписці.

Позов подається до суду загальної юрисдикції за місцем знаходження житлової нерухомості.

Що вказати в позовній заяві?

  • Персональні дані позивача і відповідача;
  • Підстава припинення сімейних відносин.
  • Вимоги про визнання колишнього чоловіка, що втратив право користування житлом, про його виселення (якщо він проживає в житловому приміщенні), про звільнення житла (якщо речі відповідача зберігаються в ньому або проживають його домашні тварини) і про виписку.

Допомога в підготовці позовної заяви >>

Коли колишній чоловік повинен виписатися?

Коли суд винесе рішення, є місяць на його оскарження. На підставі рішення суду позивач отримує виконавчий лист, з яким звертається в службу приставів. Судовий пристав збуджує виконавче провадження і направляє відповідачу вимога виконати рішення суду в добровільному порядку. У разі відмови, відповідач виселяється примусово за участю судових приставів.

Реєстраційний орган знімає відповідача з обліку на підставі виконавчого листа. Для цього позивач повинен з'явитися в реєструючий орган і пред'явити виконавчий лист.

Що вказати в позовній заяві?