Реклама
Реклама
Реклама

Перевірка автоматичних вимикачів напругою до 1000 В

  1. пристрій автоматів
  2. Методика виконання прогрузкі
  3. устаткування
  4. Терміни виконання випробувань

Після виконання заміни або заново покладеної електропроводки потрібна установка приладів обліку споживання електроенергії та всіх необхідних приладів, які забезпечують безперебійне функціонування і безвідмовну роботу всіх видів устаткування, що підключається і електроприладів. Встановлені захисні прилади слід випробувати на коректність роботи або, як кажуть професійні електрики - прогрузити.

Читайте також статтю ⇒ Автоматичний інфрачервоний вимикач.

пристрій автоматів

Вимикачі-автомати використовуються в якості комутаційних приладів, що застосовуються для проводки навантажує струму в умовах штатного функціонування електроприладів і виконання размичкі електроланцюзі в позаштатному режимі при низькому або високому напрузі.

Поширення автовимикачі отримали з причин:

  • простоти своєї конструкції і монтажу;
  • надійності і безпеки в використанні;
  • високій швидкості реагування при функціонуванні в нештатних ситуаціях і при токах КЗ.

Пристрої монтуються в електричних установках будь-якої потужності.

Прилади випускаються як з дистанційним типом управління, так і з управлінням вручну. При позаштатних умовах спрацювання вимикача проводиться в автоматичному режимі. Кожен пристрій оснащується расцепителем найбільшого струму. Окремі зразки також обладнуються і расцепителем за найменшою величиною струму і можуть встановлюватися замість плавких вставок в пробках і рубильників, що дозволяє забезпечити максимально можливу стабільність захисту підключеного електрообладнання і використовуються в побуті приладів.

Після виконання заміни або заново покладеної електропроводки потрібна установка приладів обліку споживання електроенергії та всіх необхідних приладів, які забезпечують безперебійне функціонування і безвідмовну роботу всіх видів устаткування, що підключається і електроприладів

Захисна апаратура для електричної проводки працює в режимі автоматичного спрацьовування

Вимикачі-автомати виготовляються для Ампераж від 6,3 до 6300 А електроустановок змінного струму до 1000 В, з різною кількістю полюсів - від 1 до 4 включно.

Расцепители в автоматах встановлюються двох типів:

  1. електромагнітний расцепитель від струмів КЗ без витримки за часом;
  2. теплової, спрацювання якого відбувається величинах струмів, істотно перевершують встановлені величини струмів навантаження (з тимчасової витримкою).

Рада №1: Характеристики расцепителей обох типів повинні відповідати нормативної документації виготовив їх заводу. Для роботи автоматичного вимикача в штатному режимі перед монтажем слід виконати перевірку. Така операція отримала назву «прогрузкі».

Методика виконання прогрузкі

Спершу слід виконати візуальний огляд приладу. На його корпусі повинна бути відповідне маркувальне позначення, видимих ​​пошкоджень або заводських дефектів не повинно бути присутнім, все елементи корпусу повинні щільно прилягати одне до одного.

Потрібно виконати кілька операцій по ручного включення і відключення автомата-вимикача. Пристрій повинен переходити у включений режим і надійно в ньому фіксуватиметься, а потім вільно вимикатися.

Також слід оглянути і переконатися в хорошому стані затискачів автовимикачі. Якщо видимих ​​дефектів і пошкоджень не спостерігається, можна починати перевірку його експлуатаційних параметрів.

Автовимикачі володіють незалежним, електромагнітним і тепловим расцепителями. Випробування пристрою полягає у визначенні здатності всіх расцепителей працювати в різних експлуатаційних режимах.

Рада №2: прогрузкі автоматів слід виконувати на спеціальному, розробленому для проведення перевірок, стенді, використовуючи яку на піддається випробуванню автомат подається необхідний навантаження струм і визначається швидкість спрацювання апарата.

Рада №2: прогрузкі автоматів слід виконувати на спеціальному, розробленому для проведення перевірок, стенді, використовуючи яку на піддається випробуванню автомат подається необхідний навантаження струм і визначається швидкість спрацювання апарата

Перевірка працездатності і справності автоматичних вимикачів проводиться способом прогрузкі приладу

За допомогою незалежного розчеплювача виконується замикання і розмикання клем автовимикачі при його ручному підключенні і відключенні. Також такий расцепитель вимикає захисний пристрій при впливі на нього інших елементів, що виконують сверхтоковую захист.

Расцепитель теплової захищає від перевищення струмом навантаження, поточним через автовимикачі, визначеної номінальної величини. Головним конструктивним елементом таких расцепителей можна назвати біметалічну пластину, нагрівається і втрачає свою форму під час перебігу крізь неї навантажувального струму.

При відхиленні пластини до встановленого положення, вона впливає на розчіплювати механізм, який забезпечує автоматичне вимикання пристрою.

Зразок протоколу прогрузкі, складає і підписує уповноваженим фахівцем, які виконали випробування

При виконанні навантаження на спеціальному стенді визначаються головні параметри пристрою:

  • номінальне значення струму;
  • ток спрацювання захисту;
  • термін спрацювання при виникненні позаштатних режимів.

Роботи повинен виконувати спецперсонала, що володіє допуском на виконання випробувань з наявністю в документі з охорони праці відмітки про дозвіл на перевірку електрообладнання.

У посвідченні обов'язково повинна бути відмітка про групу електробезпеки про роботу з установками до 1000В або вище. Посвідчення підписується головним енергетиком організації, яка виконує перевірку. Методика випробувань має в точності відповідати ГОСТ пристрій низького струму розподілу і управління.

устаткування

Для перевірки працездатності і справного стану автовимикачі використовується досить проста схема, в яку включено необхідну обладнання:

  • проводки для з'єднання;
  • керуючий ключ - КУ;
  • для визначення величини навантаження - лабораторний трансформатор ЛАТР;
  • трансформатор навантаження НТ;
  • для використання в ролі шунта - амперметр;
  • струмовий трансформатор ТТ.

Схема роботи для перевірки автоматичного вимикача з використанням лабораторного трансформатора

При виконанні прогрузкі необхідне виконання часткового демонтажу приладу, а після закінчення перевірки - зворотної установки на місце.

Пристрій для визначення працездатності допускається і іншого типу, головне - щоб на відключає прилад подавався струм короткого і штучного замикань і була можливість визначення його величини, терміну спрацювання захисту приладу в електромережі.

Для перевірки автовимикачі виробляються спеціальні пристрої, наприклад, СИНУС -1600 або Сатурн-М.

Синус -1600

Перевірочні комплекси Синус -1600 - відносно свіжа серія приладів випробування найвищої якості, безпечні і прості в експлуатації. Їх застосування ефективно і раціонально при пред'явленні до форми випробувального струму підвищених вимог щодо параметра нелінійних спотворень.

Пристрій, широко поширене для виконання перевірки працездатності автоматичних вимикачів Синус -1600
Пристрій, широко поширене для виконання перевірки працездатності автоматичних вимикачів Синус -1600

Силові елементи комплексу засновані на роботі IGBT-транзисторів з регулюванням випробувального струму. Управління струмами виконується за допомогою програмного забезпечення на мікроконтролері.

Синус -1600 виготовлений у формі системного блоку ЕОМ, дані виводяться на ЖК-екран.

Головні характеристики представлені в таблиці.

Значення Інтервал регулювання і визначення струму випробувань, А 20-1600 Інтервал завдання і визначення тривалості протікання струму, сек 0,02-999,99 Режими роботи комплекту - імпульсний (короткостроковий)

- тривалий

Потужність, кВА

- в імпульсному режимі

- в тривалому режимі

9

3

Наведена похибка при визначенні часу спрацювання і тривалості протікання струму,% ± 3 відносний похибка при визначенні часу спрацювання і тривалості протікання струму,% ± 3 Розміри, мм 500х200х400 Вага, кг 18

Сатурн-М

Комплекс для виконання випробувань Сатурн-М використовується для визначення характеристик автовимикачі з тепловими та електромагнітними расцепителями в місцях їх знаходження. Застосовуються також і в лабораторних умовах з метою контролю струму, що протікає по автовимикачі, визначення струму при спрацюванні автомата і терміну його виключення.

Комплекс Сатурн-М призначений для виконання перевірки параметрів автовимикачі змінного струму

Завдяки використанню комплексу є можливість визначення параметрів підключених до електромережі автовимикачі без застосування навантажувальних трансформаторів через пристрій штучного замикання.

Сатурн виконує наступні функції:

  • визначення параметрів автоматів-вимикачів;
  • подачу струму з можливістю його регулювання;
  • визначення значення струму і швидкості спрацювання автомата;
  • контроль працездатності основних вузлів при подачі до нього харчування в автоматичному режимі;
  • запис і зберігання отриманої інформації про результати перевірки;
  • передача інформації на ПК.

Читайте також статтю ⇒ Як влаштований дистанційний вимикач?

Терміни виконання випробувань

Періодичність проведення випробувань вказана в технічному паспорті автовимикачі, але рекомендований міжповірочний інтервал виробів становить 3 роки за умови експлуатації його в нормальному режимі при номінальному нагрузочном струмі. При порушенні нормальних умов роботи або при аварійних спрацювання рекомендується проведення позапланової перевірки.

При виявленні автоматів-вимикачів не відповідають заводським параметрам, слід виконати повну перевірку всієї партії апаратів.

Після закінчення прогрузкі кожен прилад позначається спеціальним штампом з позначенням лабораторії, що виконувала перевірку, датою її проведення і словом «Випробувано» або «Придатний до ...».

Оцініть якість статті: