Реклама
Реклама
Реклама

«Єдина Росія» знову не підтримує прямі вибори мера Іркутська - Країна - Коммерсант

Не чекаючи першого засідання заксобранія Іркутської області нового скликання, комітет з держбудівництва вирішив зібратися старим складом, щоб обговорити законопроект, який повертає прямі вибори мера Іркутська. Ініціативу вніс губернатор-комуніст Сергій Левченко, і ще два тижні тому профільний комітет рекомендував схвалити його в першому читанні. При будь-якому рішенні комітету законопроект буде розглянутий у першому читанні, кажуть в адміністрації регіону. Самостійно у «Єдиної Росії» тепер немає більшості в парламенті регіону.
Не чекаючи першого засідання заксобранія Іркутської області нового скликання, комітет з держбудівництва вирішив зібратися старим складом, щоб обговорити законопроект, який повертає прямі вибори мера Іркутська

Комітет іркутського заксобрания по законодавства і держбудівництва минулого скликання раптово прийняв рішення зібратися 17 вересня на засідання. 9 вересня в регіоні пройшли вибори до нового складу парламенту, підсумки офіційно підбито. КПРФ дісталося 18 мандатів, «Єдиної Росії» - 17, інші розподілені між ЛДПР, «Справедливою Росією» і «Громадянською платформою». Перша організаційна сесія, орієнтовно, відбудеться 19 вересня. До цього моменту у комітету попереднього скликання є повноваження приймати рішення. У порядку денному засідання єдине питання - законопроект «Про окремі питання формування органів МСУ в Іркутській області», який вніс влітку губернатор-комуніст Сергій Левченко.

Як розповів "Комерсант" голова комітету єдинорос Борис Алексєєв, депутатів вирішено зібрати, так як на цьому наполягає управління Мін'юсту по Іркутській області.

«Від Мін'юсту прийшло повторний висновок із зауваженнями на законопроект з проханням уважно поставитися до них», - повідомив він. Єдинорос додав, що якщо доводи Мін'юсту виявляться істотними, комітет може відкликати свою рекомендацію сесії схвалити документ в першому читанні. «І в будь-якому випадку ми будемо рекомендувати сформувати робочу групу (з доопрацювання ініціатіви.-" Комерсант ") перед першим читанням», - сказав пан Алексєєв.

Законопроект розроблений на основі рішення Конституційного суду РФ від 1 грудня 2015 роки (№ 30-П), який зобов'язав регіони передбачити в своєму законодавстві альтернативні способи формування органів МСУ для сільських і міських поселень. Вирішено було розробити закон в новій редакції, а не вносити до чинної редакції точкові правки. У цьому ж законопроекті міститься норма, що мер Іркутська може обиратися тільки на всенародних виборах (з 2015 року його призначають з числа міських депутатів). З тих пір в регіоні робилося кілька спроб КПРФ, «Громадянської платформи» та ПАРНАС повернути вибори мера, але всі вони блокувалися «Єдиною Росією», що мала в Заксобраніі більшість.

В кінці серпня профільний комітет заксобранія раптово зібрався і законопроект губернатора схвалив. Джерела "Комерсант" тоді не виключали , Що таке рішення прийнято для того, щоб допомогти єдиноросами під час виборчої кампанії. Повноважний представник губернатора в Заксобраніі Роман Буянов в бесіді з "Комерсант" припустив, що єдинороси вирішили знову повернутися до законопроекту, оскільки побоюються, що в новому складі комітету у них не буде більшості. Але при будь-якому рішенні щодо законопроекту він надійде на розгляд вже нового заксобрания в жовтні. «Рішення комітету, яким би воно не було, носить рекомендаційний характер», - сказав пан Буянов.

Джерело "Комерсант", близьке до уряду регіону, не виключає, що «до процесу підключилася мерія Іркутська», яка намагається вплинути на долю законопроекту.

На думку другого секретаря обкому КПРФ Євгена Рулькова, рішення повторно обговорити питання приймалося «в очевидної розгубленості» після невдалих для «Єдиної Росії» підсумків виборів. Він не виключив, що команда повернутися до законопроекту надійшла з федерального центру.

Катерина Єременко, Іркутськ