Реклама
Реклама
Реклама

Як виграти вибори, або як Тарас Кутовий обдурив свій електорат

17:39

Чого ніколи не буває в дефіциті в Україні - так це обіцянок політиків і тих, хто за ними стоїть

Щоразу напередодні чергових виборів, тисячі українських політиків щедро роздають десятки тисяч обіцянок, велика частина яких так назавжди обіцянками і залишається. І, незважаючи на регулярну «зраду», виборці продовжують вірити професійним популістам.

Розбирати обіцянки кожної особистості, яка зараз знаходиться при владі - жодного паперу не вистачить. Тому сьогодні поговоримо тільки про одну персоналії, яка, на наш погляд, заслуговує на окрему увагу.

Йдеться про вже колишньому народному депутатові від БПП, і ще чинним міністра аграрної політики України Тарас Кутовий .

Тарас Кутовий, хоч родом з Києва, свою політичну кар'єру вирішив почати з Полтавщини. Тут, в 151 одномандатному окрузі з центром в Лохвиці, в 2012 році Кутовий вперше отримав свій депутатський мандат. Тоді він йшов в депутати від партії «УДАР». А в 2014 році переобраний, але тільки вже від БПП.

Цей округ він вибрав не випадково. Ще задовго до виборів, в 2009 році, в Лохвиці сім'я Кутового відкрила ресторан і птахофабрику.

Крім того, саме в цьому окрузі Тарас Кутовий почав провертати свої перші земельні схеми.

Через нікого Григорія Шамріцкого, який за сумісництвом був главою Лохвицької парторганізації «УДАР», Кутовий зміг задешево придбати близько 3 тис га землі. А потім її перепродати, тільки за вартістю в рази вище початкової.

З огляду на такий бекграунд, Тарас Кутовий не міг прийняти іншого рішення, крім як обиратися саме тут.

Для того, щоб не вибиватися із загальної маси реформаторів, Кутовий написав і презентував свою передвиборчу програму. Пообіцяв не тільки зробити життя в країні багатшими, а й позбавити депутатів недоторканності. Обіцяв, що весь податок на доходи фізичних осіб і землю, а також податок на нерухоме майно буде залишатися в місцевих бюджетах. Говорив, що доб'ється прив'язки сільськогосподарського бізнесу до села. Стверджував, і в 2012, і в 2014 роках, що буде активно залучати інвестиції в регіон на Полтавщині, де балотувався.

Втім, всі обіцянки залишилися лише на папері. Згідно з даними суспільно-політичного проекту «Слово і Дело», Тарас Кутовий не виконав нічого з того, що наобіцяв своїм виборцям.

Чи не виконувати взяті на себе зобов'язання - в порядку речей для Кутового. Про це вже знають, як самі виборці Тараса Кутового, так і його бізнес партнери. Все що він робив в рідному окрузі - було зроблено лише для самореклами. Так звані добрі справи, виставлялися напоказ, щоб створити видимість роботи.

Так, в червні Тарас Кутовий відремонтував у себе в районі клуб. Про це багато говорили в полтавських ЗМІ. Однак журналістів на відкриття не запросили. Обмежилися лише розсилкою фотографій від прес-служби Кутового. Виявилося, що Тарас Кутового відремонтував лише частина фасаду будівлі і вхід в клуб. На решту Кутовий просто пошкодував грошей. При цьому, повністю не розрахувався з будівельною компанією, яка належить близькому другу Тараса Кутового. Але це не завадило йому розтрубити на всю Полтавську область про своє меценатство.

У 2012 році ще до кандидата Кутовий приходили керівники лохвицьких підприємств і заводів - просили захистити їх від рейдерів. Заручившись підтримкою робочих на майбутніх виборах, Кутовий пообіцяв відразу ж вирішити всі проблеми місцевих підприємств. Але, отримавши мандат, Тарас Кутовий і палець об палець не вдарив, щоб виконати обіцяне. Більш того, особисто взяв участь в знеціненні підприємств.

Раніше в Лохвиці працювали швейна фабрика, АТ «Лохвицький промкомбінат», харчосмакова орендне підприємство «Зоря», цегельний завод. Всі вони сьогодні напівзруйновані, або знаходяться на межі закриття. Втім, місцеві жителі кажуть, що самі підприємства для Кутового малоцікаві. Інша справа земля, на якій вони знаходяться. А враховуючи, що Тарас Кутовий обіймає посаду міністра агрополітики з необмеженим доступом до Геокадастр, не складно здогадатися, що станеться з цими величезними земельними ділянками.

Ще одним шоком для виборців Кутового стали його слова щодо ціни на газ і екологічної ситуації на Полтавщині.

Територія, яка знаходиться в межах Лохвицького району є однією з найбагатших в Полтавській області на нафту і газ. Видобуток вуглеводнів тут проводиться вже майже 50 років. Але життя самих людей від цього краще не стала.

Коли на черговій зустрічі з виборцями у котів запитали, коли для полтавчан знизять ціну на газ, Тарас Кутовий просто порадив людям переходити на твердопаливні котли. Хоча ще недавно присягався, що села, поблизу яких добувають нафту і газ, не платитимуть за блакитне палива.

Крім того, через порушення технології нафтовидобутку, в колодязях селян в Лохвицькому районі вода, на смак і запах, почав віддавати нафтою. На що Тарас Кутовий сказав, що не варто зв'язуватися з нафтовиками, адже їхні юристи просто «закопають» селян в суді. Забувши, що вирішення екологічних проблем в регіоні - це один з головних пунктів його передвиборної програми.

Але на своїй сторінці в Facebook Тарас Кутовий показує всім, що він бере активну участь в житті Полтавщини. Однак реалії округу і життя там людей далекі від того, що пише і публікує на сторінці Кутовий.

Наприклад, в 2014 році Тарас Кутовий обіцяв відремонтувати міст через річку Сула, який був закритий ще з 2004 року. У підсумку, якщо б не обласна влада і військові, які встановили понтон, жителям Лохвицького району припадало б і далі робити багатокілометровий гак, щоб потрапити в райцентр.

Але Тарас Кутовий просто було не до цього - аграрний комітет у ВР, призначення на посаду міністра АПК. А тут ще оголосили довибори в рідному окрузі, перемогу на яких, до речі, Кутовий пообіцяв кандидату від БПП в обмін на посаду міністра АПК. Особисто підтримував БППшного кандидата і мера Пирятина Олексія Рябоконя.

Привозив до Лохвиці продюсера Кондратюка з програмою «Караоке на майдані». Під час запису шоу, людям роздавали цукерки і воду від Рябоконя. Закликали голосувати саме за нього.

Але за кілька тижнів до закінчення передвиборної гонки у Кутового трапився нервовий зрив. Виявилося, що відповідно до соцопитувань, Рябоконь програє кандидату від партії «Батьківщина» Богдану.

Тому особисто намагався зірвати вибору в 151 окрузі. Адже на кону стояло міністерське крісло. У такій екстремальній ситуації, по-старому, Тарас Кутовий почав підвозити загони так званих добробатовцев в камуфляжі. Але, включився Кутовий в процес занадто пізно. Вибори були програні. І тепер над головою міністра навис Дамоклів меч.

Втім, такі люди, як Кутовий завжди знайдуть місце куди влаштуватися. У будь-якому випадку, за прогнозами політологів, навесні 2017 Україна будуть оголошені дострокові вибори депутатів ВР. А у Тараса Кутового є свій запасний аеродром в Лохвиці з якого він може знову стартонути у велику політику. Все залежить лише від самих виборців - чи дозволять вони себе в черговий раз обдурити, або все ж скажуть брехливим політикам категоричне немає і не дадуть їм управляти країною. Час покаже!