Реклама
Реклама
Реклама

Дешеві квартири в Харкові

На ринок житла в Харкові впливає безліч факторів: наявність понад 200 тис. Студентів, у тому числі і іноземців, близькість до зони АТО, наплив переселенців з Донбасу, девальвація гривні і ще безліч інших чинників. Якщо років 10 тому харків'янин міг прокинутися в два рази подорожчала за ніч квартирі, то в минулі роки спостерігалася зворотна тенденція. Детальніше про стан ринку житла в Харкові читайте в дослідженні, проведеному компанією "Проконсул".

Середня ціна пропозиції 1 кв.м вторинного житла в Харкові за червень 2016 року знизилася на 0,36% в доларовому еквіваленті і на початок липня становила 701 дол. У гривневому еквіваленті зниження цін пропозиції склало 1,59% - з 17 тис. 715 грн ./кв.м до 17 тис. 433 грн. / кв.м.

Динаміка середньої вартості пропозиції 1 кв.м квартир на вторинному ринку Харкова за червень 2015 - червень 2016 р приведена нижче.

м квартир на вторинному ринку Харкова за червень 2015 - червень 2016 р приведена нижче

З 1 січня 2016 року середня вартість пропозиції квартир на вторинному ринку Харкова знизилася на 2,7% в доларах США і на 3,8% в гривні. Негативна цінова динаміка була характерна для більшості районів міста. Подорожчання квартир в деяких віддалених районах (Рогань, Горизонт, Аеропорт, Основа) обумовлено стабільним скороченням пропозиції недорогих варіантів житла, затребуваних незалежно від ринкової кон'юнктури.

Цінова карта вторинного ринку житлової нерухомості Харкова за станом на початок липня 2016 року, в дол. / Кв.м

Ціна пропозиції 1 кв.м житла на вторинному ринку нерухомості в Харкові на 1 липня 2016 р

Крім поступового зниження середньої вартості квартир на вторинному ринку Харкова, слід зазначити ще одну тенденцію останніх двох років - скорочення різниці в загальній вартості квартир з різною кількістю кімнат. В цілому по місту за минулий рік (кінець червня 2016 року по відношенню до кінця червня 2015 року) розрив у вартості між 2-кімнатними і 1-кімнатними квартирами скоротився в середньому на 18%, між 3-кімнатними і 2-кімнатними квартирами - на 11%.

За останні 2 роки (кінець червня 2016 року по відношенню до кінця червня 2014 року) в цілому по місту розрив у вартості між 2-кімнатними і 1-кімнатними квартирами скоротився в середньому на 33%, між 3-кімнатними і 2-кімнатними квартирами - на 43%.

За останні 2 роки (кінець червня 2016 року по відношенню до кінця червня 2014 року) в цілому по місту розрив у вартості між 2-кімнатними і 1-кімнатними квартирами скоротився в середньому на 33%, між 3-кімнатними і 2-кімнатними квартирами - на 43%

У гривневому еквіваленті через девальвацію національної валюти, середня різниця у вартості квартир з різною кількістю кімнат не змінилася.

У гривневому еквіваленті через девальвацію національної валюти, середня різниця у вартості квартир з різною кількістю кімнат не змінилася

Якщо говорити про рівень активності вторинного ринку житла Харкова, в червні вона була очікувано низької. Це обумовлено сезоном відпусток, стійким інтересом до первинного ринку житла, відсутністю реальних економічних передумов до поліпшення добробуту населення.