Реклама
Реклама
Реклама

Як відбувається спадкування за правом представлення

  1. Коли можна отримати спадщину за правом представлення
  2. Спадкування за законом
  3. Коли з'являється право подання
  4. Розподіл майна та порядок спадкування за правом представлення
  5. Як прийняти спадщину за правом представлення
  6. спадкова трансмісія

У ГК закріплено, що родичі та інші особи призначаються спадкоємцями двома методами: за заповітом і за законом. Спадкування першим способом відбувається, якщо при житті людина склав розпорядження щодо свого майна. Якщо заповіту не складалося, проводиться процедура спадкування за законом. У такій ситуації юридичне значення має ступінь спорідненості між померлим громадянином і його родичами.

У виняткових випадках спадок переходить громадянам, які визнані спадкоємцями за правом представлення після смерті своїх батьків, бабусь, дідусів і т.д.

Коли можна отримати спадщину за правом представлення

Право подання може застосовуватися тільки при спадкуванні за законом, в разі спадкування за заповітом , Це правило не діє.

Спадкоємцями за правом представлення можуть бути ті особи, що не зараховуються до жодної категорії спадкоємців, але при цьому є родичами померлого. Спадкоємці за правом представлення - це нащадки спадкоємців, які повинні бути покликані до спадкоємства, але померли ще до смерті спадкодавця.

Спадкування за законом

при визначенні черговості спадкоємців за законом беруться до уваги такі принципи:

  1. Ухвалення майна проводиться в порядку черговості і в виняткових випадках за правом представлення;
  2. Існує 8 черг спадкоємців, кожна попередня має пріоритет перед наступною;
  3. Черговість ґрунтується тільки на спорідненості, крім утриманців, які можуть бути спадкоємцями 8-ї черги;
  4. якщо у загиблого зовсім не залишилося родичів, і не було утриманців, то спадок перейде до держави (це називається виморочне майно).

До першої черги відносяться такі спадкоємці, як батьки, чоловік, що пережив і діти. Якщо всі ці родичі або хоча б один з них відсутній, то отримати спадок можуть спадкоємці другої черги: брати і сестри (повнорідні та неповнорідні) померлого або бабусі і дідусі (як з боку батька, так і матері). До третьої групи зараховують рідних дядька і тітку померлого. Якщо немає цих родичів, право на спадок переходить до четвертої і т.д.

Важливо: одночасно приймати спадщину можуть тільки спадкоємці з однієї черги. А це означає, що якщо серед спадкоємців першої черги є тільки дружина, то, наприклад, брати померлого вже не матимуть прав на майно померлого. Повноваження на отримання спадкового майна з'являються і в разі, якщо спадкоємці з верхньої черги відмовилися від майна спадкодавця або їх визнали негідними претендентами на спадок.

Коли з'являється право подання

У ст.1146 визначено, що право подання з'являється тоді, коли спадкоємець з першої, другої або третьої черги помер, в такому випадку право на отримання спадщини переходить до його нащадкам.

Право подання мають:

  • внуки спадкодавця, а також їхні нащадки;
  • племінники і племінниці спадкодавця;
  • двоюрідні дядьки і тітки.

Після померлих батьків до спадкоємства за правом представлення залучаються їхні діти, якщо немає дітей - онуки і т.д. Але якщо батько живий, але визнаний негідним спадкоємцем, пропустив термін, який дається для прийняття спадщини або ж відмовився від майна, діти (племінники тощо) не зможуть отримати спадок, так як право подання в даному випадку не діє. Інші черги спадкоємців (після третьої черги) не можуть наділятися повноваженнями по представленню.

Варто підкреслити, що нащадки померлого спадкоємця, які можуть отримати спадщину за правом представлення важливіше, ніж інші родичі, які належать до наступних черг.

На практиці це може виглядати наступним чином:

Після смерті Сидорової серед родичів у неї залишився внук і рідна сестра. Чоловік і дочка Сидорової загинули ще до її смерті в автокатастрофі. В такому випадку майно Сидорової перейде тільки до онука, так як він є представником своєї матері, яка була б спадкоємицею першої черги. Рідна сестра ж відноситься до другої черги спадкоємців і не може призиватися до спадкоємства, так як є онук.

Розподіл майна та порядок спадкування за правом представлення

Що стосується поділу майна за правом представлення, то тут є свої особливості. За загальним правилом, спадкоємці отримують майно родича в рівних частках. Однак спадкоємці, що представляють померлих спадкоємців, отримають тільки ту частину майна, яку повинен був отримати їх батько. Але якщо буде кілька спадкоємців з повноваженнями уявлення, тоді майно ділиться між ними порівну.

Для кращого розуміння правил поділу спадкової маси за правом представлення, наведемо приклад:

У спадкодавця було два сина, але ще до відкриття спадщини один син загинув. У загиблого сина є троє дітей. Виходить, що один син є спадкоємцем першої черги, а три онуки - спадкоємцями за правом представлення. Розділ в такому випадку буде проводитися таким чином:

  • син отримає ½ частки спадкової маси;
  • кожен онук спадкодавця отримає по 1/6 частки у спадковій масі.

Таким чином, частка сина залишиться незмінною, незалежно від того, був би живий його рідний брат чи ні. Тому діти другого сина розділять між собою виключно частку, яка належала їх батькові.

Як прийняти спадщину за правом представлення

Як і в інших випадках, термін для прийняття спадщини становить 6 місяців з дня відкриття спадщини, іншими словами, з дня смерті спадкодавця. У нотаріальну контору, де відкривається спадщина, подається документ, що підтверджує особу претендента на спадщину за правом представлення та документи про місце перебування і складі спадщини.

Представнику, перш за все, потрібно довести той факт, що спадкоємцем мав стати його батько, який був спадкоємцем першої, другої або третьої черги. І так як його мати або батько (дід чи баба) померли, він є їх нащадком.

Наприклад, якщо є онук у спадкодавця, а дочка, яка б була спадкоємцем першої черги, померла, то внук для отримання спадщини повинен подати такі документи:

  • свідоцтво про загибель спадкодавця;
  • св-во про смерть одного з батьків представника;
  • св-во про народження його батька;
  • св-во про народження спадкоємця, який претендує на спадщину за правом представлення.

свідоцтво про загибель спадкодавця;   св-во про смерть одного з батьків представника;   св-во про народження його батька;   св-во про народження спадкоємця, який претендує на спадщину за правом представлення

Після підтвердження факту смерті спадкоємця і спорідненості померлого претендента на спадщину з особою, яка заявляє свої права на спадщину за правом представлення, нотаріус включає останнього в список спадкоємців.

Важливо: крім свідоцтва про народження, в разі зміни прізвища спадкоємці також подають документ, який свідчить про зміні прізвища. В окремих випадках нотаріус може зажадати і інші додаткові документи.

Якщо до спадкоємства залучаються родичі другої черги - сестри і брати спадкодавця, то племіннику або племінниці (саме вони можуть бути представниками), необхідно подати такі ж документи, як і представникам з першої черги. Теж стосується і спадкоємців з третьої черги - рідні дядьки і тітки, представникам батьків (двоюрідні сестри і брати), слід подати свідоцтво про смерть дядька або тітки спадкодавця і своє свідоцтво про народження.

спадкова трансмісія

У цивільному законодавстві також є поняття «спадкова трансмісія». Однак трансмісію не варто плутати з правом подання. Право подання застосовується тільки в тих випадках, якщо спадкоємець помер ще до смерті спадкодавця або ж з ним один день. Але в разі, коли під час відкриття спадщини осіб був живий, але прийняти в необхідний термін його не встиг, тоді право на прийняття спадкового майна не передається його нащадкам, вони не визнаються спадкоємцями за правом представлення.

У такій ситуації починає діяти спадкова трансмісія - право на отримання частини майна, яке призначалося після відкриття спадщини. Майно по трансмісії перейде до претендентів на майно за законом або ж за заповітом (якщо така є). Тобто при проведенні процедури прийняття спадщини за законом майно ділиться між спадкоємцями однієї черги, якщо є заповіт - між особами, зазначеними в заповіті. При цьому майно, трансміссіонера успадковується в окремому порядку.