Реклама
Реклама
Реклама

«Дотягнутися технологіями до кожного куточка»: в Прикамье підвищують доступність охорони здоров'я: Новини Накануне.RU

«Дотягнутися технологіями до кожного куточка»: в Прикамье підвищують доступність охорони здоров'я

У Пермському краї виконують доручення президента Росії про підвищення доступності охорони здоров'я. У році, що минає в регіоні відкривали нові фельдшерсько-акушерські пункти, лікарські амбулаторії, лікарні. При цьому в найближчий рік галузь отримає в 1,4 рази більше коштів, ніж, наприклад, в 2016 р Про те, як змінюється сфера охорони здоров'я в Прикамье і що несе з собою її цифровизация - читайте в матеріалі Накануне.RU .

Президент Володимир Путін у посланні Федеральним зборам зазначив, що в 2019-2024 рр. на розвиток системи охорони здоров'я з усіх джерел буде потрібно щорічно направляти 4% ВВП, а прагнути потрібно до 5%. В абсолютному вираженні це буде означати, що загальні обсяги витрат на охорону здоров'я повинні збільшитися вдвічі.

«Потрібно забезпечити, а де необхідно, відновити дійсно крокову доступність в первинній ланці охорони здоров'я. В населених пунктах з чисельністю від 100 до 2 тис. Осіб протягом 2018-2020 рр. повинні бути створені фельдшерсько-акушерські пункти та лікарські амбулаторії. А для населених пунктів, де живе 100 чоловік - у нас такі теж є - організувати мобільні медичні комплекси, автомобілі з підвищеною прохідністю, з усім необхідним діагностичним обладнанням », - заявив в посланні президент.

За словами глави регіону Максима Решетникова, охорону здоров'я в найближчі п'ять-сім років буде «темою номер один». Проект крайового бюджету на 2019-2021 рр. передбачає збільшення в 2019 р фінансування системи охорони здоров'я в 1,4 рази в порівнянні з 2016 р - з 33,4 млрд до 47 млрд руб. В цілому в найближчі три роки на розвиток охорони здоров'я витратять 148,3 млрд руб.

Але вже зараз краю є, чим пишатися. З 14 до двох днів знизилося час очікування прийому, по окремим поліклінікам - до 24 годин. На 16% зросла кількість пацієнтів, прийнятих дільничними терапевтами та педіатрами.

У 2018-2019 рр. в краї з'явиться 66 фельдшерсько-акушерських пунктів: 40 з них замінять старі, 26 будуть новими. Активно будують і модульні лікарські амбулаторії (ВА). 10 з них вже побудовано і п'ять ще належить побудувати. До кінця року до інтернету буде підключено всі стаціонари і поліклініки, а до кінця 2019 року - всі ФАПи. Зараз в 600 ФАПах працює 550 фахівців, до кінця наступного року їх стане вже 638. В регіоні в найближчі роки будуть побудовані вісім нових поліклінік, причому сім з них будуть дитячими.

З вічною темою недоступності вузьких фахівців теж є прогрес. «По вузьких спеціалістів в« пілотних »поліклініках доступність офтальмологів збільшилася на чверть, хірургів - вдвічі. В рамках проекту «Нове поліклініка» завершуємо модернізацію зон реєстратури та очікування », - заявляв Максим Решетніков.

Губернатор Максим Решетніков вважає охорону здоров'я «темою №1»
Губернатор Максим Решетніков вважає охорону здоров'я «темою №1»

«Нова поліклініка»: тиражування передового досвіду

Проект «Нова поліклініка» заробив в 12 поліклініках дев'яти територій регіону за ініціативою Максима Решетникова з квітня 2017 г. Він спрямований на поліпшення надання та доступності медичної допомоги в первинній ланці.

Куратор проекту Ольга Федина розповіла Накануне.RU , Що був розроблений єдиний стандарт оформлення окремо для дитячих і окремо для дорослих поліклінік, розроблені стенди та навігації, щоб поліклініки були впізнавані. Завданням стало звести до мінімуму черги до дільничних лікарів у поліклініках і створити комфортні умови для пацієнтів і медиків. Аналіз перших шести місяців роботи показав, що цілі, які ставилися, в основному досягнуті.

У жовтні 2017 року проект запустили в усьому краї. До кожної з 12 «поліклінік-першопрохідців» були прикріплені «поліклініки-новачки» для того, щоб перейняти досвід колег, отримати методичну допомогу, уникнути проблем, з якими неминуче стикається той, хто йде першим. Завдяки реалізації проекту вдвічі зросла кількість пацієнтів, записаних через call-центр і інтернет.

У минулому році в рамках проекту «Нове поліклініка» в краї відремонтовані зони реєстрації та прийому в 22 установах, в цьому році - ще в 100 поліклініках. Під час ремонтів були модернізовані зони прийому і реєстрації, зони очікування лікаря, роздягальні, туалети, закуплено меблі, зручна для пацієнтів, і інфомати. У 2018 р за гроші краю, фонду ОМС і коштів резервного фонду президента РФ вдалося відремонтувати 264 об'єкта в 75 установах краю. На це виділено 557 млн ​​руб.

«Другий розділ - організаційні заходи, вони поділені залежно від чисельності прикріпленого населення. Якщо таких людей більше 5 тис., То в будівлях пройшов ремонт, зроблені єдині візуалізація і навігація, в регістратурах розділені функції адміністрації. Якщо до поліклініки прикріплено від 10 до 15 тис. Чоловік, то в ній відкрито кабінети долікарської допомоги. Якщо до поліклініки прикріплено більше 15 тис. Чоловік, то в ній створені ще й кабінети невідкладної допомоги та видачі довідок та напрямків », - розповідає Ольга Федина.

Все це дозволяє розділити потоки планових і екстрених хворих - вони йдуть до різних лікарів. Крім того, продовжено до 18.00 час прийому дільничних терапевтів.

«Невідкладні пацієнти передані в спеціальну службу, дільничні ходять додому до« хронічним »і маломобільних хворим. Є система електронної черги - якщо людина прийшла з невідкладною допомогою, його направляють в один кабінет, якщо отримати довідку - в інший », - повідомила Федина.

З початку проекту прийнято пацієнтів на 16% більше, в тому числі на 8% зросла кількість відвідувань поліклініки тих пацієнтів, які раніше взагалі не відвідували державні поліклініки.

Подальший етап - підвищення доступності вузьких фахівців. Перед стартом проекту люди думали, що комфортніше ситуацію в установах охорони здоров'я не зробити, однак практика показала, що це реально. А в 2019 р мінохоронздоров'я планує привести в порядок наступна ланка медичної допомоги - стаціонари.

Проект «Нова поліклініка» проставив Пермський край на весь Приволзький федеральний округ - тепер досвід регіону приїжджають переймати колеги з сусідніх суб'єктів. За цей проект Прикамье отримало нагороду Міністерства охорони здоров'я Росії.

Що несе цифровизация

Як заявляють в міністерстві охорони здоров'я Пермського краю, медичні установи регіону все більше відповідають сучасним запитам суспільства.

Сьогодні 72,1% медичних карт ведеться в електронному вигляді. 100% поліклінік і стаціонарів (84 об'єкти в 2018 р), а також 56% ФАПів (198 об'єктів в 2018 р) підключені до високошвидкісного інтернету. Проведено понад 3,5 тис. Телемедичних консультацій.

Те, що інтернет «прийшов» в медичні організації, дозволить вести діалог з лікарями та експертами з інших міст і регіонів, по суті, проводити консиліуми дистанційно. Мешканці віддалених територій зможуть отримати у спеціалістів консультацію, за якою раніше їм доводилося їздити в районну лікарню або крайової центр.

А підключення ФАПів до мережі вирішує відразу дві системні завдання: підвищення якості медичної допомоги і забезпечення її доступності для жителів.

У краї триватиме активна цифровизация медичних організацій і всієї галузі охорони здоров'я. Вже зараз у всіх поліклініках оновлений парк комп'ютерної техніки - для цих потреб закуплено 3000 комп'ютерів, а також встановлено 154 інфомата для поліклінік.

Як заявляє в.о. головного лікаря Суксунского ЦРЛ Сергій Дубовик, завдяки об'єднанню медустанов району в єдину юридичну особу вдалося акумулювати і ресурси установ, розпочати ремонти, приступити до вирішення проблем доступності медичної допомоги та налагодити «електронна охорона здоров'я».

«Тут стало гарніше, краще, чистіше і світліше. Задоволені всі - і пацієнти, і лікарі. Поліпшено матеріально-технічна база, значно вдалося скоротити черги. Записатися до необхідного фахівця можливо і через інтернет. Якщо ж зробити це з яких-небудь причин не вийшло, то і в самій поліклініці нададуть всю необхідну допомогу », - зазначає Сергій Дубовик.

Доступність медичної допомоги у віддалених територіях

Одна з пріоритетних завдань для галузі охорони здоров'я - забезпечення доступності медичної допомоги у віддалених територіях.

Як розповідають в міністерстві охорони здоров'я Пермського краю, за дев'ять місяців 2018 р вузькі фахівці зробили 143 виїзд у віддаленіші території і оглянули майже 35 тис. Осіб (за весь 2017 року - лише 27 тис. Чоловік).

Так 15 грудня лікарі крайової лікарні імені Вагнера Березніков відвідали селище Залізничний Усольского району. Жителі за день змогли пройти вузьких фахівців - невролога, гінеколога, кардіолога, хірурга, ендокринолога і дерматолога. Лікарі привезли з собою апарат УЗД та обладнання, на якому можна було зробити ЕКГ і фіброгастроскоп. Фахівці брали до останнього пацієнта. Всього вони взяли 205 осіб.

«У нас в селищі дуже багато людей« у віці », - каже мешканка Залізничного Лідія Останіна, - в Березники НЕ наїздишся. Мого чоловіка після такого огляду направили на госпіталізацію в Березники ».

Мого чоловіка після такого огляду направили на госпіталізацію в Березники »

Навесні відкрився перший міжрайонний онкоцентр. Філія, розташований в Кунгурской центральної районної лікарні, з 12 квітня забезпечує базової спеціалізованої допомогою онкопацієнтів Березовського, Кішертском, Ордінського, Уінского, Суксунского, Жовтневого та Кунгурского районів. Загальна кількість прикріпленого до центру населення становить 210 тис. Осіб. Всього таких онкоцентрів в територіях буде сім. Приблизно в такій же логіці будуть створюватися міжтериторіальні кардіологічні центри - зараз «пілот» працює в Верещагино, з наступного року будуть відкриватися перші центри в інших віддалених територіях.

А в Березниках створено найбільшу крайова лікарня третього рівня з власним кардіологічним відділенням.

«Для нас головне завдання реорганізації - максимально наблизити медичну допомогу до населення, щоб вона стала доступнішою і могла бути надана в будь-якому місці на достатньому рівні», - заявив головний лікар крайової лікарні імені Вагнера Михайло Суханов.

Подібні об'єднання йдуть також на території Кизеловского вугільного басейну (КУБ). З лікарнями Губахінського, Кизеловского, Гремячінск муніципальних утворень об'єдналася Пермська міська клінічна лікарня №4. В результаті в КУБ з Пермі почали приїжджати вузькі медичні фахівці. Їх консультації отримують тисячі жителів населених пунктів.

Із забезпеченням доступності медичної допомоги безпосередньо пов'язані і питання підготовки кадрів. У Прикамье в 2018 р вчитися прийшли 185 студентів і 111 ординаторів за програмою цільової підготовки. За проектом «Крайова ординатура» навчання проходить 23 ординатора. До кінця року 85 лікарів мають надійти на роботу за програмою «Земський лікар» і 54 фельдшера - за програмою «Земський фельдшер», 33 з них прийдуть працювати в ФАПи.

До речі, для влади регіону важлива і зворотний зв'язок. У Прикамье вже кілька років діє система незалежної оцінки якості медичної допомоги. Оцінити умови в своїй лікарні чи поліклініці завдяки цій методиці може будь-який пацієнт. Анкети розміщені на сайті крайового мінохоронздоров'я і на сайтах всіх державних лікарень і поліклінік, заповнити їх може пацієнт будь-якої державної медичної організації.

Перспективні проекти Прікамского охорони здоров'я

У Прикамье в році, що минає завершений або проводиться ремонт понад 250 об'єктів охорони здоров'я, в тому числі в 95 поліклініках. Проте влада краю розуміють, що удосконалення наявних установ недостатньо для проривного розвитку галузі. Так, в поліклініках фактичне навантаження зараз часто вдвічі перевищує планову, а приміщення не задовольняють потреб медиків і пацієнтів: вузькі і тісні коридори, відсутність візкових приміщень, недостатність площ для впровадження нових підходів до лікування. Тому в краї ведеться і активне будівництво нових поліклінік і лікарень.

Як заявляли в уряді Прикам'я, в найближчі роки будуть побудовані вісім нових поліклінік, причому сім з них будуть дитячими - плани по будівництву закладені в інвестиційну програму.

В обговоренні проектів фасадів будівель   беруть участь жителі
В обговоренні проектів фасадів будівель беруть участь жителі

Прийнято в реалізацію проекти зі створення онкологічної, кардіологічної та лабораторної служб в Пермському краї.

На базі пермського кардіодиспансеру розгорнуто три центри. По-перше, це регіональний судинний центр (РСЦ) для надання екстреної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом. Щорічно через нього проходить близько 2 тис. Пацієнтів, в зоні обслуговування РСЦ живуть 600 тис. Чоловік. По-друге, центр хірургічного лікування складних порушень ритму серця, співробітники якого щорічно імплантують близько 900 електрокардіостимуляторів. По-третє, центр хірургічної профілактики порушень мозкового кровообігу, де щорічно роблять понад 500 операцій на судинах головного мозку.

На думку головного лікаря крайового кардіологічного диспансеру Сергія Наумова, колектив установи готовий "замкнути на собі" методичну та організаційну роботу першого і другого ланок надання кардіологічної допомоги.

«Ми готові взяти на себе ту місію, яку позначив губернатор, -« дотягнутися »своїми технологіями, кадровими можливостями до кожного куточка регіону».

І це дійсно той девіз, яким керується у останні роки і вся галузь охорони здоров'я Пермського краю.

І це дійсно той девіз, яким керується у останні роки і вся галузь охорони здоров'я Пермського краю