Реклама
Реклама
Реклама

Як прикріпитися до поліклініки без прописки (реєстрації)

  1. Необхідні документи
  2. Можливість вибору
  3. Як прикріпитися до поліклініки без прописки
  4. У разі термінової необхідності

Людям нерідко доводиться звертатися до лікувальних установ для отримання медичної допомоги. Однак деякі організації відмовляються прийняти нового пацієнта, посилаючись на відсутність у нього прописки за місцем звернення. Варто зазначити, що такі дії співробітників поліклініки неправомірні і прикріпитися до медустанови допустимо навіть без відповідної прописки в паспорті .

Однак зовсім інші правила діють при повній відсутності реєстрації за місцем проживання. Іншими словами, якщо потенційний клієнт є бомжем (людиною без певного місця проживання) приймати його в медичному закладі не повинні.

При наявності в паспорті штампу про реєстрацію за місцем проживання громадяни можуть звертатися за допомогою в будь-поліклініки.

наприклад:

По місцю своєї реєстрації

Найбільш поширене явище. За місцем свого проживання / перебування Найчастіше виявляється оптимальним варіантом при проживанні не за адресою прописки. У будь-яку вподобану організацію Наприклад, в поліклініці великого міста, в установі, що славився відмінним ставленням до пацієнтів і т.д.

Узагальнюючи вищесказане, можна сказати, що така процедура, як прикріпитися до поліклініки не по прописці, допустиме лише при задоволенні наступних умов:

При дотриманні всіх вищезгаданих пунктів можна переходити безпосередньо до самої процедури прикріплення. Варто відзначити, що не завжди для цього потрібно писати заяву на ім'я керівника обраного медустанови. Так, це питання можна вирішити і при отриманні поліса обов'язкового медичного страхування в страховій компанії.

Для цього потрібно вчинити таким чином: при оформленні нового поліса ОМС виявити співробітнику страхової компанії бажання про прикріплення до поліклініки не за місцем прописки, а за адресою фактичного проживання.

При цьому слід вказати і місце свого проживання. Це потрібно буде для визначення адреси своєї нової поліклініки. Всі ці дії проводяться в усній формі, писати будь-які заяви з цього приводу не буде потрібно.

Однак слід врахувати і такий нюанс: прикріпитися до бажаної поліклініці навіть при наявності штампа про прописку в паспорті не завжди можливо. Так, звичайно, якщо пацієнт вибрав лікувальну організацію за постійним місцем проживання або адресою проживання, у нього ніяких проблем виникнути не повинно. Але трохи інакше йдуть справи при виборі медустанови, зовсім ніяк ні відноситься до місця проживання, наприклад, тільки через те, що там працює певний лікар.

У даній ситуації потрібно знати: співробітники поліклініки цілком можуть відмовити в обслуговуванні. Але неможливість прийому в цьому випадку може бути пов'язана з лише перевищенням планової потужності закладу. Тобто, якщо лікувальна організація і так обслуговує надто велика кількість пацієнтів. Нехай такі явища і вкрай рідкісні, але вони цілком мають місце бути.

Тепер з питанням як прикріпитися до поліклініки без прописки все ясно. Однак деяких пацієнтів турбує кілька інше питання, що стосується дозволеної кількості зміни лікувального закладу. Певних норм з цього приводу немає, проте все одно слід врахувати, що робити це частіше, ніж раз на рік краще не варто. Інакше в майбутньому медичні організації навряд чи захочуть мати справу з таким громадянином.

Іншими словами, радиться міняти поліклініку лише з вагомих причин. Причому краще, якщо такі ситуації будуть виникати не частіше одного разу за рік. Інакше про пацієнта між лікувальними закладами може піти «погана слава». Результатом цього всього може стати відмова в прикріпленні або надання неналежної сервісу і т. П.

Далі ж потрібно сказати кілька слів і про саму процедуру прикріплення до поліклініки. Слід знати, якщо пацієнт має поліс обов'язкового медичного страхування, ніяких проблем з цією справою у нього виникнути не повинно. Все, що потрібно зробити - відкріпити з «старого» медичного закладу і прикріпитися до нового. Як правило, весь цей процес здійснюється дуже швидко і не вимагає багато сил і часу.

Щоб зробити прикріплення, пацієнту потрібно підготувати повний пакет необхідної документації (його перелік представлений нижче в розділі «необхідні документи»), відвідати обрану поліклініку і встати на облік.

Для цього потрібно написати заяву встановленого зразка на ім'я керівника поліклініки. У рідкісних випадках додатково можуть запросити заяву на відкріплення з лікувального закладу, раніше надавав заявнику медичні послуги.

Крім усього цього слід згадати деякий нюанс, що стосується пацієнтів, які бажають прикріпитися до поліклініки, обрану за своїми уподобаннями, а не за фактом місця проживання. В цьому випадку, якщо їм буде потрібно викликати лікаря додому, поліклініка просто відмовить в цій послузі.

Пояснюється це тим, що лікарі певною клініки виїжджають тільки на закріплену за собою територію. Але вирішити цю проблему можна: викликавши доктора на платній основі.

Людям нерідко доводиться звертатися до лікувальних установ для отримання медичної допомоги


Просто так відкріпити зі «старої» поліклініки не вдасться: потрібно буде узгодити свої дії як з її керівництвом, там і з співробітниками вибраної медичної установи

Необхідні документи

При бажанні прикріпитися до поліклініки за місцем перебування слід підготувати наступній перелік документації:

  • поліс обов'язкового медичного страхування (+ копія);
  • паспорт громадянина РФ або інше посвідчення особи (+ копія);
  • заяву з проханням прикріпити себе в вибране медичний заклад - отримати готовий бланк для заповнення можна в реєстратурі поліклініки.

Особиста заява про прикріплення до поліклініки

Деякі установи крім того вимагають в обов'язковому порядку подання СНІЛС. Тому захопити його з собою також виявиться не зайвим.

Можливість вибору

Деякі громадяни не повністю інформовані про свої права і вірять словам співробітників медустанови про неможливість прикріпитися до поліклініки не за місцем постійної реєстрації. Однак закон говорить інакше: кожен росіянин має право отримати безкоштовну медичну допомогу і вибрати поліклініку для отримання цієї самої допомоги в незалежності від наявності реєстрації за місцем перебування.

Слід зазначити, що законодавство регулює і частоту заміни медичної організації. Так, поміняти поліклініку допустимо лише одного разу в рік. Але при цьому є виключення - це зміна місця проживання. Тобто «прикріпитися» вдруге за рік без наявності прописки вже неможливо: страхова компанія обов'язково запросить документ про реєстрацію за новим місцем проживання.

На сьогоднішній день законодавчі акти допускають свободу вибору перед пацієнтами. Громадяни можуть вибрати будь-який медичний заклад для отримання допомоги: то, що ближче до дому або те, яке славиться найкращим сервісом.

Тому перед тим як прикріпитися в певну поліклініку слід почитати відгуки про неї, довідатися про її хорошою репутацією. Адже просто так протягом цілого року вже ніхто не дасть право змінити медичну організацію.

Як прикріпитися до поліклініки без прописки

Після підбору вподобаного установи слід захопити необхідний пакет документів і відправитися в поліклініку. В першу чергу потрібно звернутися в реєстратуру з висловленням свого бажання прикріпитися саме в цю установу. Після чого співробітник поліклініки повинен видати спеціальний бланк для заповнення.

Розглядається заява повинна писатися на ім'я головного лікаря медустанови.

Крім того, тут вказуються дані:

  • про потенційний пацієнта: його повне прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані, адреса фактичного місця проживання, номер поліса ОМС, найменування страховика;
  • відомості про обраної поліклініці: повне найменування, адреса розташування, ПІБ керівника;
  • інформація про медустанові, де раніше був прикріплений громадянин.

Після заповнення бланка він передається реєстратору разом з іншими документами, а потім залишається тільки чекати розгляду заявки

На це керівнику відводиться не більше двох діб. За цей час поліклініка повинна зв'язатися з установою, раніше надають медичні послуги заявнику і звірити достовірність поданої громадянином інформації. Після того як всі процедури будуть проведені, співробітник поліклініки дзвонить пацієнту з новиною про прикріплення.

Заключним етапом у цій справі виявиться повідомлення співробітниками обраної поліклініки «колишнього» медустанови про прийняття певного пацієнта на обслуговування. В результаті останнього залишається протягом трьох днів зняти пацієнта з обліку і відправити його документи в новий лікувальний заклад.

У разі термінової необхідності

При виникненні термінової необхідності потрапити до лікаря потрібно знати: отримати безкоштовну планову і екстрену медичну допомогу можна в будь-якому регіоні країни. Для цього достатньо мати на руках поліс обов'язкового медичного страхування.

При відсутності поліса слід зв'язатися з територіальним фондом ОМС і запитати у них інформацію про свій номер поліса і найменуванні страхової компанії.

Слід зазначити, що при наявності поліса ОМС жодна державна лікувальний заклад не може відмовити в наданні безкоштовної медичної допомоги.

Слід зазначити, що при наявності поліса ОМС жодна державна лікувальний заклад не може відмовити в наданні безкоштовної медичної допомоги

Бланк тимчасової реєстрації містить всі необхідні відомості про особу громадянина, який має намір отримати тимчасову прописку.

Детально про тимчасову реєстрацію за формою 3 можна прочитати по цим посиланням .

Покрокова інструкція процедури прописки в новобудові приведена в цієї статті .