Реклама
Реклама
Реклама

Зразок позовної заяви до суду про стягнення боргу по розписці

  1. Як заповнити заяву про стягнення боргу по розписці.
  2. 2 правило:
  3. Поля: Позивач і Відповідач.
  4. Ціна позову і держмито.
  5. Далі текст позовної заяви.
  6. Розділ «Прошу». Прохальна частина позовної заяви.
  7. Тепер перераховуєте додатки до позовної заяви.

завантажити зразок позовної заяви про стягнення боргу по розписці.

Це зразок заяви про стягнення боргу по розписці. Тому читайте текст заяви і виправляйте під вашу ситуацію. Але зауважимо, що це хороший зразок заяви, ми самі ним користуємося.

Як заповнити заяву про стягнення боргу по розписці.

Спочатку ви повинні вказати в який суд направляєте позовну заяву.

1 правило:

Суд знаходиться за місцем проживання вашого відповідача. Тобто якщо він живе в Червоноармійському районі м.Сімферополя, то позов направляєте в Крайноармейскій районний суд м.Сімферополя.

2 правило:

Якщо сума боргу по розписці менше або дорівнює 50 т.р., подаєте в мировий суд Червоноармійського району. Якщо сума по розписці більше 50 т.р., то в Красноармійський районний суд міста.

Поля: Позивач і Відповідач.

Думаю ви самі здогадаєтеся як заповнити.

Ціна позову і держмито.

Ціна позову складається з суми боргу по розписці + відсотки по розписці, якщо ви їх стягувати.

Як розрахувати відсотки по розписці читайте тут.

Розмір держмита залежить від ціни позову та розраховується з цього калькулятору .

Далі текст позовної заяви.

У тексті заповнюєте відсутні рядки і поля. У зразку є місце про Вимога (претензію) боржника про повернення грошових коштів.

Якщо ви боржникові таку вимогу направляєте, значить пишіть коли ви його направили і що гроші він вам не повернув.

Якщо вимога боржника ви не направляли, то про це в позовній заяві не вказуєте.

Звертаю вашу увагу на те, що якщо у вашій розписці не зазначено термін повернення боргу, то така вимога направляти потрібно обов'язково. Якщо в розписці вказано, що до такого-то терміну боржник зобов'язується повернути вам гроші, то вимога писати йому не обов'язково. Але бажано тому, що в суді це буде підтвердженням того, що боржник вам дійсно не повертає борг.

Про те як написати вимогу боржнику читайте в цій статті . Там же знайдете його зразок і опис як його заповнювати.

Далі по тексту позовну заяву про стягнення боргу по розписці містить всі ті норми закону, на які ми посилаємося при зверненні до суду.

Незважаючи на те, що це позовну заяву про стягнення боргу по розписці, в ньому перераховуються і витрати, які ви понесли при зверненні до суду - судові витрати.

Перед розділом «Прошу суд» описуються всі судові витрати, які ви понесли при зверненні до суду. Зазвичай це держмито, поштові відправлення або витрати на юридичні послуги. Перераховуєте свої витрати, вказуєте ст.ст. 98 і 100 ЦПК РФ і просите стягнути з відповідача ці гроші. Але це вже нижче.

Розділ «Прошу». Прохальна частина позовної заяви.

1. Просіть стягнути суму основного боргу, яку відповідач у вас займав.

2. Просіть стягнути з нього відсотки за користування вашими грошовим коштами (по ст. 809 ЦК України).

3. Просіть стягнути відсотки за незаконне користування вашими грошима і ухилення від їх сплати (за ст. 395ГК РФ).

4. Просіть суд стягнути держмито.

5 пункт і далі перераховуєте інші ваші вимоги, якщо вони у вас є.

Останній пункт: вказуєте куди вам перерахувати гроші.

Тепер перераховуєте додатки до позовної заяви.

Це ті документи, які підтверджують вашу правоту: копія розписки, копії вимоги боржника про повернення грошей, квитанція про оплату держмита, договір на надання юр.послуги, копії самого позовної заяви. Копій повинно бути стільки, щоб в суді їх вистачило кожної зі сторін.

Якщо боржник у вас дорослий дієздатна людина, якій не потрібно перекладач, то в суді будуть брати участь Ви, суддя і сам відповідач. Тобто потрібно по 2 копії кожного документа: судді і відповідачу. Передбачається, що у вас на руках документи є.

Якщо документи понесете в суд особисто (не відправив поштою), то зробіть ще одну копію позовної заяви, щоб на ній в громадській приймальні поставили дату прийняття ваших документів і позначку про те, що ваші документи прийняли.

Роздруковуєте позов, ставите дату, підписуєте. Позовна заява про стягнення боргу по розписці готово!

Тепер вам потрібно сплатити держмито і віднести документи до суду. Держмито оплачуєте за реквізитами суду, в який ви звертаєтеся. Заходьте на сайт цього суду і в розділі «Державне мито» або «Довідкова інформація» можна знайти квитанцію в їх реквізитами. Оплачувати в банку або онлайн, але обов'язково роздрукуйте квитанцію про оплату і прикладіть до позовної заяви.

Повний порядок стягнення боргу по розписці читайте в нашому безкоштовному практичному посібнику . У цьому посібнику ми описали відразу весь порядок стягнення від початку і до кінця. Тому що однією статтею це не охопити, а то, що це розкидано окремими статтями на сайті для цілісного сприйняття не зручно. Тому користуйтеся посібником , Питання задавайте в коментарі.

Бажаємо успіхів!

Бажаємо успіхів