Реклама
Реклама
Реклама

Возможет чи повернення товару, купленого в кредит?

Споживчі кредити складають більше половини загальної частки кредитних продуктів, пропонованих на споживчому ринку. В кредит можна купити товар навіть без першого внеску. Зручно? Безумовно! Але є і мінуси: в результаті ціна покупки стає дорожче, адже крім вартості товару покупець змушений оплачувати відсотки за користування кредитом. Більш того, при виявленні дефекту товару покупець стикається з дилемою: чи можна повернути товар, взятий в кредит?

В даному випадку полягає потрійне угоду між покупцем, продавцем і банком. Забігаючи вперед, відразу відзначимо, що повернути недоброякісний товар і отримати на руки витрачені гроші можна. Але процедура настільки виснажлива, що до фіналу доходять не всі. Одні - через незнання, інші - через небажання витрачати нерви, треті - з тієї причини, що куплений товар фактично використовувався ними протягом певного часу. І далеко не всі знають, що і в останньому випадку можна повернути гроші, але не завжди.

Так чи можна повернути товар в кредит, і як повернути свої гроші?

Давайте спочатку визначимося, в якій послідовності будемо висвітлювати питання:

  1. Які доброякісні товари, куплені в кредит, можна повернути продавцеві?
  2. Визначення переліку товарів, куплених в кредит, які можна повернути продавцеві після виявлення дефектів;
  3. Від кого вимагати гроші: від банку або від продавця?

Визначення переліку товарів, куплених в кредит, які можна повернути продавцеві після виявлення дефектів;   Від кого вимагати гроші: від банку або від продавця

Як повернути товар, взятий в кредит, якщо в ньому немає дефектів?

Згідно із законом, товар належної якості можна повернути продавцеві, отримати назад гроші і замінити товар аналогічним можна протягом 14 днів з дня покупки, якщо товар не підійшов за розміром, кольором, фасоном. Обов'язкова умова - товар не перебував в експлуатації, у нього збережені пломби, товарні ярлики, первинна упаковка і касовий або товарний чек. Повернути річ без бирки можна тільки за згодою продавця.

Друга умова: товар не входить до переліку технічно складних товарів, які не можна повернути, якщо в них немає шлюбу (визначено Постановою Уряду №55 від 19. 01. 1998 г.).

Повернення товарів, в яких виявлений дефект

Купуючи в магазині або на ринку товари, слід розуміти, що протягом гарантійного терміну покупець має право повернути товар і вимагати відшкодування понесених витрат. У спірних моментах експертизу якості товару повинен сплатити продавець з подальшим віднесенням витрат на сторону винної особи. Уточнимо, що повернути товар, взятий в кредит, буде простіше при наявності експертного висновку.

Коли гарантійні терміни минули, то товари можуть бути повернуті в розумний строк, але не пізніше 2-х років з дня покупки. Наприклад, повернення автозапчастин по закону може бути здійснений після закінчення гарантійного терміну. При цьому покупець повинен довести, що дефект має виробничий (заводський) характер. З цією метою він може за свій рахунок замовити незалежну експертизу і через суд відшкодувати всі понесені витрати, включаючи:

  • Вартість придбаного товару;
  • Витрати на оплату експертизу;
  • Витрати на оплату державного мита в суді;
  • Моральна шкода, завдана продавцем в результаті продажу товару неналежної якості.

Хто повинен відшкодувати витрати: банк або продавець?

Відразу відзначимо, що банк нічого відшкодовувати не повинен (крім суми, яка значиться на особовому рахунку позичальника після розірвання договору купівлі-продажу та повного погашення кредиту). Після повернення товару в магазин гроші покупцеві повинен повернути продавець, але тільки після того, як покупець пред'явить витратні документи (чеки, виписку з банківського рахунку), що підтверджують факт оплати суму банку. Перед тим, як повернути товар в кредит, покупцеві слід визначитися з графіком погашення заборгованості.

Тут можливі три варіанти:

  1. Позичальник в силу різних причин не виплачує борг банку (тоді і продавець йому, крім прийнятого початкового внеску, нічого платити не повинен, адже наступних платежів в банк фактично немає);
  2. Покупець повністю погасив кредит (в цьому випадку продавець зобов'язаний оплатити всю суму, зазначену в видаткової документації покупця);
  3. Покупець продовжує гасити кредит за графіком (продавець відшкодовує витрати поступово, у міру пред'явлення квитанцій про сплату).

У будь-якому випадку, треба написати претензію продавцеві, повернути товар, розірвати договір купівлі-продажу і укласти нову угоду, в зв'язку з яким продавець зобов'язаний повернути покупцеві все понесені витрати (включаючи відсотки за користування кредитом згідно ст. 24.6 Закону №363-ФЗ від 21 . 12. 2013).

Погодьтеся, сьогодні ми розглянули складну тему. Завтра полегшимо задачу і уточнимо, як правильно виконати повернення коляски . Заходьте, буде цікаво!

Зручно?
Хто повинен відшкодувати витрати: банк або продавець?