Реклама
Реклама
Реклама

Юридичні послуги в Волгограді. Зразок гарантійного листа на оплату заборгованості


Гарантійний лист на оплату заборгованості має юридичну силу, коли складено на підставі існуючого договору.

Якщо договір ще не укладено, то гарантійний лист є виразом наміри здійснити операцію в майбутньому, а не визнанням існуючої заборгованості.

Суть гарантійного листа - в наданні організацією або підприємцем запевнень, що фінансові зобов'язання будуть виконані у визначений термін і конкретний розмір. Тому гарантійний лист має бути коротким, але вичерпним за змістом.

Зміст гарантійного листа на оплату заборгованості залежить від регульованих правовідносин:

  • за договорами купівлі-продажу, поставки, возмездного надання послуг, гарантійний лист є документальним підтвердженням існування заборгованості. Тобто вказує суму боргу і термін її погашення.
  • за договорами з умовою про відстрочення оплати, гарантійний лист одночасно висловлює прохання про поставку товару (надання послуги) і підтверджує боргові зобов'язання, які утворюються в разі задоволення цього прохання

Оформлення гарантійного листа на оплату заборгованості

Гарантійний лист регулює фінансові відносини між учасниками договору. Тому, в тексті гарантійного листа на оплату заборгованості повинні бути вказані реквізити договору, за яким утворився борг, а також дата і номер рахунку, за яким повинна бути проведена оплата (якщо він виписаний).

По суті, гарантійний лист є авансове зобов'язання, або вексель, тобто бухгалтерський документ.

Якщо в майбутньому буде потрібно здійснювати судове стягнення за гарантійними зобов'язаннями, то всі перераховані елементи листи будуть доказами на користь кредитора.

Як приклад можна навести такий зразок гарантійного листа на оплату заборгованості:

Гарантійний лист на оплату заборгованості

до договору №34 / 19 від 01 червня 2015р.

м Волгоград 28 серпня 2015р.

  1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Захід» в особі директора Паніна Ігоря Семеновича, який діє на підставі Статуту, далі іменований «Боржник», визнає наявність своєї заборгованості перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім», далі має назву «Кредитор», по оплаті товарів, переданих боржнику Кредитором на підставі договору №34 / 19 від 01 червня 2015 року, товарною накладною №123 від 03.06.2015г., рахунок-фактура 54 від 03.06.2015г.
  2. Загальна сума боргу Боржника перед Кредитором на підставі пункту 1 цього гарантійного листа, становить 1 345 678 (один мільйон триста сорок п'ять тисяч шістсот сімдесят вісім) грн, включаючи ПДВ.
  3. Боржник зобов'язується сплатити заборгованість, зазначену в п.2 цього листа в наступному порядку:
    • В термін до 10 вересня 2015р. - 50% від суми боргу, на суму 672 839 (шістсот сімдесят дві тисячі вісімсот тридцять дев'ять) рублів.
    • В термін до 30 вересня 2015р. - 50% від суми боргу, на суму 672 839 (шістсот сімдесят дві тисячі вісімсот тридцять дев'ять) рублів.
  4. Оплата буде проводитися шляхом перерахування безготівкових грошових коштів на рахунок Кредитора, зазначений в договорі №34 / 19 від 01 червня 2015р.

Директор ТОВ «Захід» _______________________ І.С.. Панін /

Головний бухгалтер _________________ / А.В. Сочнева /

Зразок даного гарантійного листа для скачування в форматі .doc доступний в кінці статті.

Додаткові вимоги до заповнення гарантійного листа

Лист від імені юридичної особи бажано виготовляти на фірмовому бланку і завіряти печаткою підприємства.

Не зайвим буде поставити поруч з підписом керівника автограф головного бухгалтера. В очах кредитора, якому адресовано лист, такий документ буде виглядати переконливіше.

До бланку гарантійного листа рекомендується прикласти свіжу виписку з ЕГРЮЛ, оскільки в ній містяться відомості про компетенцію керівника діяти від імені підприємства.

Якщо ж лист підписує не керівник, а інша особа, то слід докласти до листа наказ і / або довіреність, які наділяють його повноваженнями виступати від імені юридичної особи, давати від його імені гарантії, приймати фінансові зобов'язання.

Гарантійний лист на оплату заборгованості, підписаний неправомочною особою, юридичної сили не матиме.

Які формулювання використовувати при підготовці гарантійного листа?

У діловому обороті існує термінологія, яку прийнято використовувати для листування.

Для того, щоб скласти зразок гарантійного листа на оплату заборгованості, ви можете скористатися наступними формулюваннями, з наведеної нижче таблиці:

Зразок формулювання Де використовувати «своєчасну і повну оплату гарантую» Для отримання відстрочки оплати «своєчасне повернення справного рухомого складу гарантую» За договорами поставки ж / д транспортом «працевлаштування гарантую» За договорами навчання, стажування «навчання і перепідготовку гарантую» При підвищенні кваліфікації «забезпечення гуртожитком гарантую »Для найму іногородніх робітників« надання передбачених законодавством Російської Федерації пільг гарантую »Для найму фахівців пільгові х категорій «в зв'язку зі збільшенням потреби» Обгрунтування збільшення поставок «в зв'язку з переглядом термінів» При зміні терміну договору «в зв'язку з розширенням номенклатури продукції» Підвищення ціни, зміна асортименту поставки «в зв'язку з введенням в дію нових виробничих потужностей» Обгрунтування підвищення ціни, потреба в робочій силі

«В зв'язку зі зміною кон'юнктури ринку»

Обгрунтування зміни ціни

«В зв'язку з отриманням вказівок» Обгрунтування збільшення ціни або інших змін договору «в зв'язку з несприятливою соціально-економічною обстановкою в регіоні» Посилання на форс-мажор "у зв'язку з подорожчанням тарифів» До договорів поставки теплової енергії, електрики і т.д. «В зв'язку з особливими обставинами» Посилання на форс-мажор "з огляду на особливі обставини» Те ж

Застосувати цю таблицю на практиці можна склавши такий зразок гарантійного листа на оплату заборгованості:

Генеральному директору ТОВ «Метиз»

Антонову Б.Г.

У зв'язку з тимчасовою відсутністю грошових коштів на розрахунковому рахунку оплату за рахунком №99 від 11.02.2015г. в сумі 90 000 (дев'яносто тисяч) рублів за поставку, вироблену ТОВ «Метиз» за договором №77 від 10.02.2015г., зобов'язуємося зробити не пізніше 01.04.2015г.

Директор ТОВ «Топаз» ________________ Ломакін А.В.

Гл. бухгалтер ________________ Силіна М.А.

Завантажити зразок гарантійного листа на оплату заборгованості можна звідси

Залишилися питання? Задайте їх у коментарях!

Які формулювання використовувати при підготовці гарантійного листа?