Реклама
Реклама
Реклама

Термін давності податкового вирахування за покупку квартири

  1. основи виплати
  2. Хто не може розраховувати на повернення, незалежно від термінів покупки нерухомості
  3. Про терміни давності
  4. приклади
  5. Терміну давності немає
  6. приклади
  7. висновок

Податкові відрахування не має терміну давності, але про це знають далеко не всі. Отримувати відрахування можна тільки якщо за звітний період були відрахування прибуткового податку, а якщо ж його не було, то і претендувати на повернення його не варто. Але його можна отримувати не рік в рік, а по закінченню деякого часу, як тільки з'явитися офіційний дохід.

Але його можна отримувати не рік в рік, а по закінченню деякого часу, як тільки з'явитися офіційний дохід

основи виплати

Практично кожен громадянин, який купив житло, має право на відшкодування частини коштів, витрачених на нього Практично кожен громадянин, який купив житло, має право на відшкодування частини коштів, витрачених на нього. Але перш ніж заявляти свої права потрібно розібратися у всіх законних аспектах повернення майнового податкового відрахування.

Об'єкти, на які поширюється:

  1. Житлові будинки, квартири, частки в квартирі.
  2. Земельні ділянки, їх частки на яких розташований об'єкт.
  3. Земля, призначена для будівництва.

Крім того в податкове вирахування можна включати витрати понесені на придбання будівельних матеріалів, ремонт квартири (за умови що вона здавалася без обробки або з чорновою). Також дозволено компенсувати кошти, сплачені на розробку проекту, на роботи з підключення комунікацій.

Важливо! Всі ці витрати можуть бути включені в відрахування, тільки за умови документального підтвердження того, що їх необхідно було проводити. Тобто якщо в купленій квартирі є квартира під чистове оздоблення, але вона просто не подобатися, розраховувати на відшкодування коштів витрачених на проведення ремонту не варто.

Хто не може розраховувати на повернення, незалежно від термінів покупки нерухомості

Є категорії осіб, яким відрахування не покладено, серед них:

  • Дитина, якій менше 18 років.
  • Студент, що не має офіційного місця роботи.
  • Пенсіонер, у якого немає оподатковуваного доходу. Але він може мати будь-який дохід, причому це не обов'язково зарплата. Ключова вимога, щоб з нього сплачувався прибутковий податок.
  • Індивідуальні підприємці та юридичні особи.
  • Будь-які особи, що мають доходи, які не обкладається 13% податком.
  • Ті, хто купив нерухомість у родича.
  • Людина, який не є резидентом РФ, тобто перебувати в країні менше 183 днів у році.
  • Ті, хто не мають свідоцтва про право володіння на житло.
  • Якщо квартира куплена за сприяння соціальної служби, за державні кошти або субсидування, в тому чисел за материнський капітал. Якщо допомога в покупці надавав роботодавець.

Про терміни давності

Закони РФ не встановлюють терміни давності на отримання податкового вирахування Закони РФ не встановлюють терміни давності на отримання податкового вирахування. Мається на увазі, що незалежно від того коли була куплена нерухомість, частина коштів за неї можна повернути протягом усього життя.

Основні моменти:

  1. Період, починаючи з якого можна звертатися за вирахуванням, починається з моменту отримання права власності.
  2. Для розрахунку можна брати наступні 3 роки, той період, який передували придбання включати в декларацію не можна.
  3. Якщо житло куплено за договором купівлі-продажу - право на майнове відрахування з'являється з моменту реєстрації прав володіння.
  4. За умови придбання за договором ДУ - це дата підписання акту прийому-передачі, тобто термін, з якого будинок зданий в експлуатацію.

Є одне виключення - воно стосується перенесення права на відрахування для пенсіонерів. Якщо непрацюючий пенсіонер купив нерухомість, то він має право використовувати прибутковий податок, який був їм сплачено в період за 3 роки до моменту покупки.

Максимальні суми, які можна повернути:

  • При використанні власних коштів - 260 тис. Рублів.
  • Якщо взятий кредит - 390 тис. Рублів, але тільки на сплату відсотків.

приклади

Громадянин А придбав квартиру за договором купівлі-продажу в серпні 2016 року, через місяць оформив на неї свідоцтво про право власності. Він хоче отримати відразу максимально можливий відрахування за придбання. Тому йому доведеться чекати до 2019 року, так як саме на початку його він може отримати повернення за 2016 2017, 2019 року. Громадянин А міг вчинити по-іншому і щороку, в 2017, 2019 і в 2019 подавати документи для повернення податку. Природно на такий період розтягнуться виплати, якщо податків, які він сплатив до бюджету, не буде вистачати для виплати всієї суми відразу.

Громадянин В оформив ДДУ в 2016 році, об'єкт здадуть на початку 2019 року. Як тільки він отримає акт прийому-передачі, він набуває право на податкові відрахування, але перший виплати можливо отримати лише в 2019 році, так як декларацію і весь пакет документів він буде здавати саме в 2019. Громадянин може вчинити по-іншому, і в цьому ж році оформити виплату ПДФО через роботодавця. В цьому випадку, вже через 1,5-2 місяці він може розраховувати на надбавку у вигляді 13% ПДФО, які не будуть відніматися з його зарплати.

Для обох прикладів є важливі моменти:

  1. Обидва громадянина повинні весь період офіційно працювати і сплачувати 13% ПДФО.
  2. Обидва не можуть отримати повернення, використовуючи в якості звітного періоду попереднє року. Для першого прикладу - це 2012, 2013, 2014. Для другого 2014 року, 2016 2017, причому не важливо в якому році був оформлений ДДУ, адже в розрахунок береться тільки дата передачі об'єкта у власність.

Терміну давності немає

Дійсно, терміну давності для майнового податкового відрахування, немає Дійсно, терміну давності для майнового податкового відрахування, немає. Заявити право на нього можна через будь-який час після покупки, навіть через 20 років. Незалежно від року подачі заявки на повернення в розрахунок можуть братися тільки 3 попередні роки. Тобто якщо квартира була куплена в 2000 році, а звернення за поверненням було тільки в 2017, то в розрахунок беруться 2013, 2014, 2016 рр.

Також варто знати такі моменти:

  1. Нерухомість, куплена до 1 січня 2014 року, має базу вирахування 1 млн., А не 2 як зараз. Це означає, що можна повернути не більше 130 тис. Рублів.
  2. Що стосується квартири та іншого житла купленого після цієї дати, розміри вирахування 260 тис. Для власних коштів і 390 для кредитних.

приклади

Громадянка В купила квартиру в 2002 році, але протягом 5 років, тобто з 2002 по 2007 працювала неофіційно, тобто відрахувань прибуткового податку не виробляла, потім протягом 6 років перебувала в декреті. У 2016 році вона офіційно працевлаштувалася, а значить почала перераховувати кошти до держбюджету. З 2017 року його має право заявляти права на податкові відрахування. Але про це право вона не знала, коли дізналася в 2019, подала декларацію і весь пакет документів. У підсумку вона може одержати відрахування за 2016, 2017 року, а в наступному 2019 може заявити права на недовикористаної суму. Природно вона може розраховувати не більше ніж на 130 тис. Рублів.

Громадянин Г в лютому 2014 році купив квартиру, але після цього звільнився з роботи. Про право на відрахування він не знав. Дізнався лише в 2016, але на той момент працював не офіційно. З 2017 влаштувався на офіційну роботу. Відрахування він заявить тільки в 2019 році, при цьому включити в розрахунок зможе 2017 рік. Сума, на яку він розраховує, дорівнює по максимуму 260 тис.

висновок

Строки давності для податкового вирахування не працюють, але перш ніж подавати документи потрібно дізнатися всі аспекти отримання. Такі, як періоди, які беруться в розрахунок суми, які підлягають сплаті в формі вирахування.