Реклама
Реклама
Реклама

Претензія про повернення грошових коштів по розписці

  1. Коли претензію про повернення грошових коштів по розписці обов'язкове
  2. Переваги претензійної роботи
  3. Розвиток подій після направлення претензії

Претензія про повернення грошових коштів по розписці може розглядатися як один з перших кроків до повернення заборгованості. Якщо боржник пропустив термін сплати боргу, то кредитор може починати кампанію із захисту своїх прав та інтересів. Найдієвішим способом є судовий захист, адже тут задіяні механізми примусового повернення грошей. Але, перш ніж звертатися до суду нерідко потрібно випробувати і інші способи, причому в обов'язковому порядку.

Коли претензію про повернення грошових коштів по розписці обов'язкове

Коли претензію про повернення грошових коштів по розписці обов'язкове

Претензійний порядок вирішення спору може бути обов'язковий в двох випадках:

  • Якщо так зазначено в законі;
  • Якщо про це домовилися сторони.

Розписка не завжди виступає головним документом, що підтверджує передачу грошей боржнику. Іноді вона використовується як додаток до договору, і її суть зводиться тільки до того, щоб зафіксувати наявність зобов'язання. Самі ж правовідносини регулюються основним договором. І в його тексті можуть міститися умови про послідовність дій сторін у випадку невиконання зобов'язань.

Якщо ж сторони не прописали в договорі обов'язковість претензійного способу врегулювання конфлікту, то тоді потрібно виходити з норм закону, що відносяться до конкретного виду укладеної угоди. Але навіть якщо і там немає нічого про претензії, не варто відразу ж відкидати процедуру їх подачі як непотрібну.

Переваги претензійної роботи

Напрямок претензії можна порівнювати з подачею позову. У тексті претензії використовуються всі ті ж обґрунтування вимог, що і в позовній заяві. Виходить, що кредитор формує свої вимоги, підводить під них нормативну базу і відправляє боржнику.

Боржник же повинен розуміти, що наступним кроком після претензії буде вже звернення до суду, а це може означати додаткові витрати, пов'язані з судовими витратами. До того ж, чим довше затягувати з виплатою боргу, тим більше стає заборгованість, ростуть штрафні санкції. А заявлені в претензії вимоги не остаточні. Ніхто не обмежує право кредитора збільшити їх при подачі позову, а в подальшому зробити перерахунок, якщо суд затягнеться.

Розвиток подій після направлення претензії

Для розгляду претензії боржнику відводиться певний термін, якщо він не обговорений в самій претензії, то застосовуються норми закону, що регулюють дане питання. І тут у боржника є кілька варіантів подальшої поведінки:

  • погасити борг;
  • визнати борг і попросити відстрочку;
  • проігнорувати претензію;
  • не визнати борг і направити свої обґрунтування кредитору.

У двох останніх випадках для отримання заборгованості кредитору, швидше за все, доведеться звертатися до суду. Тут уже може знадобитися залучити юриста, який буде вести справу, щоб збільшити свої шанси на перемогу. Також варто налаштуватися, що процес може затягнутися, наприклад, при подачі апеляційної скарги . Але зате в результаті можна отримати виконавчий лист, за яким пристав має право примусово стягнути заборгованість.

Повернутися в розділ судове представництво