Реклама
Реклама
Реклама

Претензія на повернення товару неналежної якості: зразок бланку

  1. Що це за документ і для чого він потрібен
  2. Кому і куди подавати
  3. Як правильно скласти претензію на повернення товару
  4. важливі зауваження
  5. Необхідні документи
  6. Порядок дій у разі відсутності відповіді

У гонитві за прибутком виробники продукції часто забувають про якість. Довгоочікувана покупка може сильно засмутити споживача. Якщо товар має невелику ціну, більшість покупців віддає перевагу забути про невдалу покупку, позбувшись від продукції.

Однак, якщо вартість продукції висока, людині хочеться повернути витрачені кошти. З цієї причини споживачі задаються питанням про те, як скласти претензію в магазин на неякісний товар. Постараємося дати відповідь на нього в даній статті.

Що це за документ і для чого він потрібен

Претензія на повернення грошових коштів за товар неналежної якості, зразок якої можна скачати тут , - це документ, що дозволяє споживачеві пред'явити скаргу на браковану продукцію. Спосіб оплати покупки не впливає на можливість людини висловити претензію продавцеві на неякісний товар і зажадати повернення грошових коштів або заміни придбаного вироби. Папір спирається на закон РФ «Про захист прав споживачів». Щоб людині знадобилася форма претензії на повернення товару неналежної якості, покупка повинна відповідати наступним вимогам:

  • гарантійний термін на річ ще не закінчився;
  • у користувача зберігся чек на придбання продукції та весь перелік доданих документів;
  • упаковка товару не була пошкоджена;
  • продукція не входить в перелік предметів, які не підлягають поверненню.
У гонитві за прибутком виробники продукції часто забувають про якість

Якщо людина переконався, що зламалася річ відповідає всім вимогам, які необхідно дотримати для пред'явлення претензії, він може переходити до її оформлення.

Кому і куди подавати

Щоб зрозуміти, кому і як написати претензію на повернення грошей за товар, людина повинна з'ясувати статус компанії, що реалізує неякісну продукцію. Якщо організація є юридичною особою, направляти претензію потрібно її генеральному директору. Вказувати в документі продавця або інших посадових осіб, які виконують реалізацію продукції, що не слід.

У разі, якщо товар був придбаний в компанії, чий власник має статус ІП, порядок направлення документа змінюється. Папір з невдоволенням повинна призначатися особисто господареві фірми.

Перед тим, як почати заповнювати бланк претензії на повернення грошей за товар неналежної якості, потерпілому покупцеві доведеться з'ясувати, куди направляти документ. Якщо людина передасть папір в магазин, де йому продали неякісну продукцію, претензія дії не матиме. Документ повинен бути спрямований на юридичну адресу організації. Його можна дізнатися, надіславши запит виписку з ЕГРЮЛ або ЕГРІП.

Потерпілий споживач повинен пам'ятати, що неналежне відправлення претензії може привести до програшу справи в суді. Представник організації може заявити, що встановлений порядок направлення претензії не був дотриманий.

Період розгляду претензії не може перевищувати одного місяця з моменту її отримання. За цей термін продавець повинен вивчити вимоги покупця і направити йому відповідь.

Як правильно скласти претензію на повернення товару

У чинному законодавстві прописано, що претензія повинна бути складена в двох примірниках. Документ можна роздрукувати на принтері або заповнити від руки у вільній формі. Одна копія направляється головному посадовій особі організації, а друга залишається у потерпілого покупця. Генеральний директор компанії повинен залишити підпис на примірнику клієнта. Її наявність означатиме, що він ознайомлений з документом.

Незважаючи на те, що папір складається в довільній формі, вона повинна містити основну інформацію, без якої процедура розгляду скарги буде неможлива. У документі повинні бути присутніми:

  1. Дані про одержувача. Людина, що займається складанням паперу, повинен вказати повну назву компанії і ПІБ її директора.
  2. Дані про відправника. У документі вказується ПІБ потерпілого покупця і контактні дані для зв'язку з ним. Обов'язкова наявність номера телефону та адреси електронної пошти.
  3. Назва документа. У центрі листа після шапки з даними повинна йти напис «Претензія».
  4. Суть невдоволення. Під назвою документа необхідно коротко розписати суть претензії, вказавши, ніж організація порушила права споживача. Особисте ставлення до ситуації писати не потрібно. Стиль викладу фактів в документі повинен бути діловим.
  5. Документи, що підтверджують правоту покупця. Якщо у людини немає необхідних паперів, він може залучити до розгляду свідків. Якщо особи, готові підтвердити правоту потерпілого покупця відсутні, шанси на позитивний результат справи зменшаться.
  6. Інформація про вимоги. Папір не складається просто для зауваження про наявність неякісної продукції. Споживач може зажадати замінити товар, провести його ремонт за рахунок продавця або повернути повну вартість придбаної речі. Свої побажання людина повинна вказати в претензії.
  7. Підпис потерпілого споживача. На папері обов'язково має бути присутня розшифровка.
  8. Дата складання документа.

Документ повинен бути спрямований на юридичну адресу організації. Його можна дізнатися, надіславши запит виписку з ЕГРЮЛ або ЕГРІП.

важливі зауваження

Від правильності складання тексту залежить рішення продавця. Папір не повинна залишати йому шансу ухилитися від заміни товару або повернення грошових коштів. Займаючись написанням документа, людина повинна взяти до уваги наступні нюанси:

  • В описі претензій потрібно вказати, що продукція має істотний недолік.
  • Якщо споживач вимагає рівноцінної заміни, компанія повинна надати ідентичний товар за тією ж ціною. Якщо організація пропонує іншу продукцію за більшою ціною і вимагає доплату, людина має право подати заяву в суд.
  • Відправляти продавцеві потрібно копії документів. Оригінали знадобляться при зверненні до суду, якщо справа дійде до розгляду в державному органі.
  • Документ можна направити поштою або особисто віднести за юридичною адресою організації. При використанні пошти потрібно передавати папір рекомендованим листом з повідомленням після отримання.
  • Якщо продавець не бажає приймати претензію, потерпілий споживач має право вимагати письмове пояснення відмови. У разі негативної відповіді, який був даний при 2 свідках, людина отримує підставу для звернення до суду. Для виконання операції буде потрібно скласти акт про небажання продавця діяти за законом Про права споживача. Свідки, які були присутні при процедурі, повинні залишити на папері підпису. Документ передається до державного органу на розгляд.

Не можна вручати претензію на повернення товару рядовому співробітникові торгового залу.

Папір потрібно передати головному посадовій особа організації або його секретарю. Людина, що прийняв повідомлення про невдоволення, повинен залишити підпис на копії, що належить споживачу.

Якщо в силу будь-яких причин передати папір можна тільки пересічному продавцеві, потерпілий споживач повинен заручитися підтримкою двох свідків. Вони повинні бути присутніми в момент передачі.

Необхідні документи

Перед тим, як оформити претензію, потрібно зібрати перелік документів, що збільшують шанси вирішення спору без звернення до суду. Покупець повинен додати:

  • чек на продукцію;
  • гарантійний талон;
  • техпаспорт вироби;
  • накладна (якщо є).

Слід пам'ятати, що подавати потрібно тільки копії документів. Якщо справа дійде до судового розгляду, оригінали паперів будуть передані безпосередньо в судову інстанцію і допоможуть споживачеві виграти справу.

Якщо претензія з документами направляється продавцю листом, до нього потрібно прикласти опис всіх вкладень. При наявності паперів, які підтвердять існування проблеми, їх теж слід докласти до повідомлення про невдоволення.

Якщо ви ставите питанням про те, як правильно написати претензію на неякісний товар, зразок складання допоможе виконати дію. Скачайте зразок тут .

Порядок дій у разі відсутності відповіді

Протягом 30 днів компанія повинна повідомити покупця про рішення, прийняте за фактом невдоволення. Відсутність відповіді з боку організації є приводом для написання скарги на дії продавця і напрямку документа в Росспоживнагляд. До документа потрібно прикласти всі папери, наявні у справі. Після виконання дії людина отримує право звернутися до суду.
Період задоволення претензії залежить від наявності вироби на складі організації і способу твори розрахунку. Заміна виконується:

  • За 10 днів, якщо для оплати покупки застосовувався безготівковий спосіб розрахунку;
  • За 3 дня, якщо необхідний тільки ремонт вироби;
  • За 7 днів, якщо потрібно повноцінна заміна продукції;
  • За 30 днів, якщо товар відсутній на складі;
  • За 20 днів, якщо перед повною заміною потрібне проведення експертизи.

За недотримання строків людина отримує право знову звернутися до державного органу.