Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про захист прав споживача

  1. Приклад позовної заяви
  2. Позовна заява про захист прав споживача
  3. Права споживача, що підлягають захисту в суді
  4. Що потрібно зробити до звернення в суд
  5. Як скласти позовну заяву про захист прав споживача
  6. Розгляд судом вимог щодо захисту прав споживача

Суди часто розглядають надійшло позовну заяву про захист прав споживача позитивно Суди часто розглядають надійшло позовну заяву про захист прав споживача позитивно. Що пов'язано і з досить проробленим законодавством у цій сфері і численної судовою практикою. Безумовно, такі суперечки зустрічаються в судах часто. І Закон стоїть в більшості випадків на захист споживача.

Придбаний товар виявився неякісним? Роботу підрядник виконав, але не вклався в термін? Оплачена послуга не виправдала очікування? Знання основ прав споживачів допоможе впевнено почувати себе в суді, захищаючи порушені права. А також вести конструктивний діалог з продавцем на досудовій стадії. претензію споживача ви знайдете на нашому сайті.

Не варто забувати, що ми є споживачами не тільки при купівлі-продажу. Законодавство в зазначеній сфері поширюється і на страхування, і на банківські послуги, медичні, будівельні (забудовник) і багато інших. Коли людина в особистих, сімейних цілях звертається до професійному учаснику ринку. І отримує якісь послуги, блага.

Завантажуйте зразок позовної заяви про захист прав споживачів і читайте рекомендації юриста в області споживчих прав.

Завантажити зразок:

Позовна заява про захист прав споживача Позовна заява про захист прав споживача

Приклад позовної заяви

У Білогірський міський суд

Амурської області

позивач

: Петросухов Сергій Васильович,

зареєстрований за адресою:

676850, м Білогірськ, вул. Ясенева, д. 257

Тел. 894754898721

658300, м Білогірськ, вул. Волошкова, д. 37.

Ціна позову 55 500 руб.

Позовна заява про захист прав споживача

21 квітня 2020 року між мною - споживачем, і ТОВ «Покрівля +» - виконавець, укладено договір підряду № 41985 на здійснення до 1 вересня поточного року покрівельних робіт приватного будинку по вул. Ясенева, д. 257. Робота розпочата 5 червня 2020 р закінчилися 31 серпня 2020 р Я повністю розрахувався з відповідачем 01 вересня шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок організації.

02 вересня я виявив, що дах пропускає воду. Приймаючи роботу про недоліки я не знав і не міг знати. Була сонячна, ясна погода. Роботу приймав (Акт приймання виконаних робіт) 31.08.2020 р Таким чином, робота виконана з недоліками. Які є істотними, оскільки причина пропуску води в використанні неякісних матеріалів. Відповідно до ст. 29 Закону про захист прав споживачів я вправі відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків.

Для отримання юридичної допомоги я звернувся в ТОВ «Правознавець». За договором надання юридичних послуг юрист склав позовну заяву про захист прав споживача. Вартість послуги становила 3500 руб. Діями Підрядника мені завдано значної моральної шкоди: з 02 вересня 2020 року по теперішній час я відчуваю значні труднощі з ліквідацією наслідків неякісних робіт. Несу додаткові розтрати в зв'язку з залученням іншої організації. І все це в поганих погодних умовах.

Керуючись ч. 6 ст. 29 Закону "Про захист прав споживачів" ,

прошу:

  1. Стягнути з ТОВ «Покрівля +» вартість оплачених мною робіт за договором підряду в розмірі 55 500 руб., Компенсацію заподіяної мені неправомірними діями відповідача моральної шкоди в розмірі 19 500 руб.
  2. Стягнути з ТОВ «Покрівля +» витрати по складанню позовної заяви 3 500 руб.

Додаток:

  1. Позовна заява відповідача 1 прим.
  2. Договір підряду № 41985 від 31.05.2020
  3. Квитанція від 01.09.2020 р про переведення грошових коштів за договором № 41985
  4. Претензія до ТОВ «Покрівля +» від 03.09.2020
  5. Договір надання послуг з ТОВ «Правознавець», копія прибутково-касового ордера про внесення грошових коштів
  6. Висновок ТОВ "Оцінка Макс" про виконані роботи.

25 листопада 2020 р Петросухов С.В.

Права споживача, що підлягають захисту в суді

Закон стоїть на позиції необхідності забезпечити і захистити права споживачів. Адже купуючи товар, послугу або роботу, споживач знаходиться в залежності від продавця (виконавця). Тому список вимог при їх порушенні може бути великий.

Права споживача порушені і підлягають захисту, коли:

  • виявлені заздалегідь не обумовлені з продавцем недоліки в товарі (низька якість);

  • роботи або послуги не влаштовують якістю;

  • замовлені роботи (послуги) виконані виконавцем з порушенням термінів. При цьому як початку робіт, так і їх завершення;

  • не задовольняються вимоги щодо забезпечення технічного обслуговування, ремонту товару;

  • порушені вимоги безпеки;

  • заподіяно моральну шкоду.

Що потрібно зробити до звернення в суд

Направляємо продавцеві письмову претензію із зазначенням бажаного порядку відновлення порушеного права. Їх перелік міститься в Законі "Про захист прав споживачів". Це може бути повернення грошей, ремонт, додаткові роботи по усуненню недоліків та ін. І якщо викладені вимоги залишилася не задоволена повністю або частково - направляємо до суду позовну заяву про захист прав споживача.

Важливо грамотно скласти претензію. Громадянин повинен врахувати можливі способи відшкодування заподіяної шкоди і захисту своїх прав. Юридичний супровід теж може виявитися корисним. Тим більше, що при зверненні до суду суму на представника можна відшкодувати. Існує дуже багато організацією, де допомога споживачам юристи надають безкоштовно. Дуже часто суперечка покупець і продавець можуть врегулювати на досудовій стадії без подання позовної заяви.

Крім того, у громадянина є можливість вирішити питання в позасудовому порядку звернувшись в інші органи захисту прав споживачів .

Як скласти позовну заяву про захист прав споживача

Керуємося статтею 131 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації (загальні вимоги подачі позову ). При оцінці порушених прав споживача виходимо зі змісту Закону про захист прав споживачів.

Правила підвідомчості справ про порушення прав споживачів дуже лояльні: позивач сам вибирає, куди направити позовну заяву. Позов подається за місцем свого проживання, укладення договору, за місцем виконання договору або за місцем знаходження відповідача. Якщо вартість компенсації порушених прав споживача (без урахування моральної шкоди) оцінена позивачем вище 50 000 рублів, то позовну заяву про захист прав споживача подається в районний суд. Якщо менше - в мировий суд.

Визначити розмір порушених майнових вимог і можливого моральної шкоди допоможе збережена документація. Квитанції, договори, фінансові документи. Моральна шкода оцінює позивач самостійно.

Держмито в суд для цієї категорії справ оплачується в тих випадках, якщо ціна позову перевищує 1000000 крб. В інших випадках позивач при подачі позовної заяви про захист прав споживачів звільняється від його сплати.

Розгляд судом вимог щодо захисту прав споживача

Терміни розгляду справи залежать від їх суті. Прості справи: купив товар-відмовилися поміняти, чи не відремонтували, не повернули гроші і т.п. - розглядаються досить швидко. Загальний термін - 2 місяці. спочатку відбудеться попереднє засідання (У світових суддів називається "розмова). потім основне судове засідання . Суд винесе рішення, яке вступить в силу через місяць. Якщо відповідач не подасть апеляційну скаргу .

Сторона, яка виграла називається стягувач. Він отримує виконавчий лист. Потім 2 варіанти розвитку подій. можна направити заяву про відкриття виконавчого провадження . А можна відразу звернутися в банк ( звернення стягнення на майно боржника ). Другий спосіб набагато швидше.

Якщо ж справа складна, то і розглядати суд його, швидше за все, буде довше. У справі може проводитися судова експертиза . До суду можуть бути запрошені свідки, фахівці. Рішення суду за позовною заявою про захист прав споживача вступить в силу за загальними правилами.

Придбаний товар виявився неякісним?
Роботу підрядник виконав, але не вклався в термін?
Оплачена послуга не виправдала очікування?