Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку при покупці автомобіля

Роблячи дорогу покупку, наприклад, купуючи автомобіль, багато покупців розраховують, як і при покупці квартири, повернути прибутковий 13% -вий податок з розрахунку ціни придбання машини Роблячи дорогу покупку, наприклад, купуючи автомобіль, багато покупців розраховують, як і при покупці квартири, повернути прибутковий 13% -вий податок з розрахунку ціни придбання машини. Проте, чинне російське законодавство не передбачає можливості отримання покупцем-автовласником податкового вирахування в ситуації, що розглядається.

Автомобіль не відноситься до нерухомого майна, і законодавець не передбачив ніяких додаткових виплат, компенсацій та повернень ПДФО при його покупці.

У той же час автовласник, завдяки поверненню прибуткового податку, зможе уникнути (або знизилася не) покладені виплати податків при продажу цього автомобіля. Тому ще на етапі покупки транспортного засобу бажано подбати про комплектності всієї документації для подальшого отримання податкового вирахування.

Російське податкове законодавство надає продавцеві автомобіля, якщо він володів автомашиною менше трьох років, два варіанти, які обирають за бажанням самого продавця автотранспортного засобу. Він має право або отримати майнове відрахування по ПДФО, або знизити пропорційно доходи від продажу авто на витрати з купівлі цього ж відчуженого автомобіля.

Перший спосіб простіше в плані оформлення повернення, оскільки власнику транспортного засобу не потрібно подавати податковим органам будь-які підтверджуючі документи. Але, коли автомобіль стоїть набагато вище суми можливого податкового вирахування, встановленої законодавцем в 250 000 рублів, другий названий спосіб може виявитися набагато вигідніше для автовласника. Ось тут-то і стане в нагоді документація, отримана раніше при покупці машини.

Купуючи транспортний засіб, обов'язково зберігайте всю документацію, яка засвідчує повну вартість придбання автомобіля. Як правило, такими документами можуть виступати:

  • рахунок-довідка та касовий чек з автосалону, де здобувався автомобіль;
  • Угода купівлі-продажу;
  • різні платіжні банківські документи, що свідчать про перерахування грошей продавцеві автотранспортного засобу (добре, якщо буде вказано, що гроші перераховуються контрагенту саме за автомобіль);
  • розписка;
  • інші документальні підтвердження.

Якщо ввозиться автомобіль, придбаний за кордоном, рекомендується зберігати нотаріальний переклад всієї документації по здійсненню угоди, де вказується вартість купується машини. Можуть стати в нагоді і митні документи, що свідчать про оплату мита на ввезену іномарку.

Коли автомобіль купується на позикові кошти (частково або повністю), покупцеві потрібно зберегти договір автокредиту і платіжну документацію про переведення кредитної організацією конкретної грошової суми.

Вся перерахована документація, що підтверджують витрати на придбаний транспорт, повинна зберігатися 3 роки, якщо ви плануєте повертати ПДФО при продажу машини.

Відповідно до російського законодавства повернути прибутковий податок в розмірі 250 000 рублів, можливо при наявності двох умов:

  1. Якщо автомобіль продається раніше, ніж закінчився визначений податковим російським законодавством трирічний термін з моменту придбання відповідного автотранспортного засобу. Якщо термін вже закінчився, продавець авто повністю звільняється від зобов'язання платити податок з продажу транспорту, тому подавати запит на повернення ПДФО йому не буде потрібно.
  2. Якщо сума продажу автотранспортного засобу більш 250 000 рублів. В іншому випадку податок на доходи платити також не потрібно, і, відповідно, про податкове вирахування тут мови не йде.

Порядок повернення прибуткового податку при відчуженні транспортного засобу такий же, як і при отриманні іншого податкового вирахування.

Після операції продажу автотранспорту потрібно заповнити податкову декларацію, форма яка встановлюється російської ФНС, і подати цю декларацію до 30 квітня року, наступного за роком возмездного відчуження машини, до територіального підрозділу ФНС. Якщо планується використовувати схему «доходи мінус витрати», до поданого декларації продавцеві авто потрібно докласти підтверджуючі документи з ціною покупки.

Якщо ж підтверджує документація не збереглася до моменту оформлення відповідної угоди купівлі-продажу транспорту, у продавця автомобіля тільки один вихід - скористатися майновим вирахуванням (250 000 рублів), про який раніше говорилося.

Таким чином, хоча і російське податкове законодавство не передбачило можливості повернути ПДФО при купівлі автотранспортного засобу, податковим вирахуванням можна скористатися при подальшому продажі цього автомобіля для зменшення оподаткування.