Реклама
Реклама
Реклама

Повернення позовної заяви

  1. Підстави повернення позовної заяви
  2. Дії суду при поверненні позовної заяви
  3. Ухвала суду про відмову у прийнятті позовної заяви

Повернення позовної заяви означає, що суд повернув заяву позивачеві, без його розгляду по суті

Повернення позовної заяви означає, що суд повернув заяву позивачеві, без його розгляду по суті.

Позовна заява може бути повернуто судом без порушення цивільної справи у випадках, перерахованих в статті 135 ЦПК РФ . Можна уникнути несприятливих ситуацій повернення позовної заяви, якщо дотримуватися загальних правил оформлення позовних заяв, користуючись зразками позовів, складеними професійними юристами.

Підстави повернення позовної заяви

Позовна заява може бути повернуто в разі, якщо:

  • не дотримано досудовий порядок. Досудовий порядок вирішення спору встановлюється як федеральним законом, що регулює спірні відносини, так і угодою сторін. Перш ніж звертатися з позовом до суду, необхідно перевірити, чи передбачений для такої категорії справ досудовий порядок, а якщо він передбачений, необхідно його виконати і до позовної заяви додати підтверджуючі документи.
  • позивач заявив про відмову у прийнятті позовної заяви до його прийняття судом до провадження. Поки цивільну справу судом не викликаючи, позивач має право на повернення своєї позовної заяви. У цьому випадку ніяких наслідків для позивача не буде, він може звертатися до суду повторно, може повернути сплачену держмито. Заявник повинен оформити заяву в письмовому вигляді за зразком заяви про повернення позовної заяви .
  • заявлений спір, який є неосудним цього суду. під підсудністю позовів приймається як підвідомчість справи суду, що розглядає цивільні справи по першій інстанції, так і територіальну підсудність. Позовна заява необхідно подавати в суд, який уповноважений розглядати таку справу. Якщо підсудність визначена позивачем неправильно, в ухвалі про повернення позовної заяви суддя роз'яснить, до якого суду необхідно звертатися заявнику з позовною заявою.
  • заяву подано недієздатною особою. Недієздатні громадяни, визнані такими судом, не мають права самостійно звертатися до суду. За них це повинні робити їх опікуни, які призначаються органом опіки.
  • заяву подано не підписаним або позовну заяву подано підписаним не уповноваженою на те особою. Якщо в позовній заяві відсутній підпис, воно буде повернуто заявнику. Якщо заява підписана за позивача іншою особою, у якого відсутня довіреність з правом підпису позовних заяв, така заява також буде повернуто.
  • в суді вже є справа за таким же спору. Повторне звернення до суду з позовом не допускається, дублікат заяви не буде прийнятий судом, буде повернуто заявнику зі стадії прийняття.

Ще один випадок повернення позовної заяви наведено в статті 136 ЦПК Р Ф. Позовна заява повертається суддею в разі, якщо не усунені недоліки, перелічені у визначенні судді про залишення позовної заяви без руху .

Дії суду при поверненні позовної заяви

У законі докладно регламентовані випадки повернення позовної заяви. Суддя на стадії прийняття позову до провадження суду зобов'язаний перевірити, чи є підстави для повернення заяви. Однак перераховані моменти важливі і для позивача. Перевірка позовної заяви з підстав його можливого повернення без прийняття до провадження суду і порушення цивільної справи дозволить уникнути зайвої витрати свого часу.

Повернення позовної заяви слід відрізняти від відмови прийняття позовної заяви. Випадки відмови в прийнятті позовної заяви передбачені статтею 134 ЦПК РФ . Основною відмінністю є те, що відмова в прийнятті позову означає заборону на подачу такого позову в суд в порядку цивільного судочинства. Повернення позовної заяви не перешкоджає подальшому пред'явлення позову. Фактично означає, що така позовна заява подати в суд можливо, але при дотриманні певних умов.

Ухвала суду про відмову у прийнятті позовної заяви

Ухвала суду про повернення позовної заяви виноситься протягом 5 днів, які відведені суду для вирішення питання про можливість прийняття заяви. Якщо заяву подано особисто позивачем, термін прийняття почне текти з цієї дати. Якщо позовну заяву надіслано поштою, термін обчислюється з дати надходження позовної заяви до суду. У будь-якому випадку термін обчислюється з дати реєстрації позовної заяви в суді, яка проставляється на позовній заяві у відповідному штампі.

Ухвала суду про відмову у прийнятті позовної заяви може бути оскаржено у вищестоящий суд шляхом подачі приватної скарги. Скарга на ухвалу суду подається протягом 15 днів з дати винесення ухвали. При пропуску строку з поважних причин, в тому числі в зв'язку з пізнім отриманням визначення, цей термін може бути поновлений судом за заявою позивача.