Реклама
Реклама
Реклама

Повернення нового автомобіля протягом 14 днів в автосалон

  1. Причини повернення автомобіля
  2. Що слід знати про повернення автомобіля
  3. Якщо строк пропущено
  4. Які дії слід зробити
  5. Послуги та допомогу при поверненні автомобіля

У багатьох наших співгромадян існує уявлення про те, що куплену річ можна протягом двох тижнів віддати в магазин і отримати за неї назад свої гроші.

У зв'язку з цим і у автолюбителів виникає резонне питання: а чи можна оформити повернення автомобіля протягом 14 днів? Адже куплена машина може не підійти по багатьом параметрам.

Відразу відзначимо, що зробити таку операцію законодавство дозволяє, але не за 14 днів, а за 15 з дня покупки автомобіля, при наявності певних умов. Про це ми поговоримо в цій статті.

В цій статті:

Причини повернення автомобіля

Вони криються в неполадках, які не можна було побачити при придбанні машини. Тоді повернення автомобіля може бути здійснений протягом наступних двох тижнів.

Крім повернення автомобіля і отримання за нього грошей, законодавство в сфері захисту прав споживачів передбачає можливість покупцеві реалізувати свої права і іншим способом.

Зверніть увагу, що законодавство надало можливість повернути машину не протягом 14, а 15 днів (п. 1 ст. 18 ФЗ "Про захист прав споживачів"). Однак якщо є така можливість, то все краще оформити заздалегідь.

Під цим мається на увазі:

  1. Заміна авто на таку ж.
  2. Обмін автомобіля на транспорт іншої марки або моделі з внесенням доплати або поверненням різниці (якщо інша обрана машина буде коштувати дешевше).

При цьому саме покупець має право вибирати, як чинити в проблемній ситуації. Продавець (автосалон) не має права диктувати власникові машини свої умови.

Що слід знати про повернення автомобіля

Що слід знати про повернення автомобіля

Отже, ми вже з'ясували, що повернення автомобіля в автосалон за 14 днів допускається, якщо в ньому з'явилися недоліки, які було неможливо виявити при покупці.

При цьому важливо свої претензії обгрунтувати документально. Це може бути акт діагностики СТО, висновок незалежного експерта і т. П. Одним словом покупець повинен постаратися зафіксувати на папері наявність дефектів, а також їх вид.

Якщо з цим виникнуть труднощі, то можна звернутися за допомогою до юриста. Документальні докази наявності дефектів істотно спростять вирішення спору в суді, якщо справа дійде до цієї стадії.

Повернення бракованого автомобіля може мати на увазі не тільки відшкодування його повної вартості.

Наприклад, продавець має право запропонувати автолюбителю зробити обмін на такий же транспорт, або ж зробити істотну знижку за ціною. Знову ж таки, найбільш підходящий варіант можна вибрати виходячи з рекомендацій Автоюрист.

Якщо строк пропущено

Напрошується закономірне питання, а чи допускається повернення автомобіля в автосалон після 14 днів. Тут можливий один із трьох варіантів, який прописаний в законодавстві про захист прав споживачів.

Повернення машини після зазначеного терміну можливий тоді, коли недоліки мають серйозний характер і не дозволяють далі їздити на автомобілі. Сюди ж відносяться ситуації, коли на ремонт доведеться витратити кошти, співмірні з вартістю машини. Крім того, право на повернення може дати поломка, періодично повторюється в одному і тому ж місці.

Повторимося, що в будь-якому випадку недоліки в машині або факт її ремонту слід підтвердити документально.

Віддати машину в автосалон можна тоді, коли її ремонт затягується більш, ніж на півтора місяця. Правда в цьому випадку необхідно довести, що ремонт затягується свідомо і його термін не відповідає існуючим пошкоджень в машині.

Нарешті, остання ситуація стосується тих машин, які знаходяться на гарантії. І якщо протягом кожного року встановленого терміну авто ремонтується більше місяця (в сукупності), то також у покупця є право на його повернення.

Які дії слід зробити

Які дії слід зробити

Якщо юрист підтвердив, що є всі підстави повернути автомобіль за 14 днів і навіть після, то наступним кроком має стати звернення в автосалон з аргументованою претензією. Правильно її допоможе скласти юрист.

Однак автолюбителю необхідно знати, що в документі повинні бути вказані дані про укладену договорі купівлі-продажу машини , А також перераховані всі недоліки. При цьому всі існуючі докази обов'язково додаються до претензії.

Законодавство про захист прав споживачів відводить на вирішення питання по суті претензії 10 днів. Якщо конфлікт не вдасться погасити за їх закінчення, то вихід тільки один - звертатися з позовом до суду.

Зверніть увагу! Позов про повернення грошей за машину можна подати в районний суд як за місцем свого проживання, так і за адресою реєстрації автосалону. Вибір буде лежати за покупцем.

У ньому можна заявити вимоги не тільки стосовно грошей, але і стягнення з автосалону штрафу, а також шкоди: як морального, так і матеріального. Позов не вимагає держмита, якщо вартість автомобіля не перевищує 1 млн рублів, тому звертаючись до суду, власник машини фактично нічим не ризикує фінансово.

І ось є рішення суду про повернення грошей, але автосалон не поспішає його виконувати по добрій волі. Тоді в суді слід оформити виконавчий лист і віддати його в роботу судових приставів. Тут також юрист може надати свою допомогу і сприяння.

Послуги та допомогу при поверненні автомобіля

Послуги та допомогу при поверненні автомобіля

На першому етапі роботи з клієнтом, Автоюрист надасть всю необхідну консультаційну підтримку. Зокрема, фахівець розповість про права споживача стосовно повернення машини і про кроки, які для цього необхідно зробити.

Якщо виникне в цьому потреба, то юрист відправиться на переговори в автосалон. Цілком можливо, що його адміністрація піде назустріч покупцеві і погодиться забрати автомобіль назад.

В іншому випадку юрист займеться законодавчо дозволеними заходами по стягненню боргу. У їх число входить як претензійний порядок, так і судові тяжби з подальшим виконавчим провадженням.

Але як би там не було, про план дій слід мати уявлення заздалегідь. Спеціально для цього існує наша безкоштовна консультація по телефону. Замовити її можна прямо на нашому сайті в режимі онлайн.

У зв'язку з цим і у автолюбителів виникає резонне питання: а чи можна оформити повернення автомобіля протягом 14 днів?