Реклама
Реклама
Реклама

Повернення 13% від покупки квартири і іншої нерухомості

  1. Як можна повернути ПДФО
  2. Кому покладено повернення ПДФО
  3. Хто не може претендувати на повернення податку
  4. документи
  5. Де і як оформити повернення
  6. сума вирахування
  7. Підвищення майнового відрахування
  8. зменшення суми
  9. особливості отримання

Не кожен, хто коли-небудь купував квартиру, знає, що законодавством Росії передбачається право на отримання майнового податкового відрахування - деякої частини податку на доходи фізосіб, сплаченої державі (так званий повернення 13 від покупки квартири). Як правильно оформити таку пільгу і що для цього потрібно - це і є тема сьогоднішньої статті. Не кожен, хто коли-небудь купував квартиру, знає, що законодавством Росії передбачається право на отримання майнового податкового відрахування - деякої частини податку на доходи фізосіб, сплаченої державі (так званий повернення 13 від покупки квартири)

Як можна повернути ПДФО

Повернення 13 відсотків з покупки можна зробити двома шляхами:

  • одержати відрахування на підприємстві, у роботодавця; в цьому випадку ви просто будете отримувати щомісячну зарплату без утримання ПДФО до тих пір, поки сума податку не буде обрана повністю;
  • забрати всю суму за рік відразу;

Незалежно від того, який спосіб ви віддасте перевагу, оформлення документів все одно відбувається в ФНС за місцем реєстрації платника податків.

Кому покладено повернення ПДФО

Потрібно знати, що якщо у вашому житті сталося таке радісна подія, як покупка квартири, повернення 13 відсотків від її вартості можна оформити не завжди. майновий вирахування оформляють в декількох випадках:

  • пайову участь в будівництві нового житла або покупка квартири на вторинному ринку;
  • погашення відсотків по іпотеці або інших цільових позик на придбання житлової нерухомості;
  • будівництво або покупка житлового будинку, а також землі під приватне будівництво;
  • погашення відсотків за кредитом, отриманим в якості рефінансування / перекредитування цільових позик або іпотечних позик, оформлених раніше;

Також має значення чиїй саме власністю вважається знову придбане житло, однак, про це ми поговоримо нижче.

Хто не може претендувати на повернення податку

Хто не може претендувати на повернення податку

Існують такі ситуації, коли отримати «повернення 13» від покупки квартири не вийде. Такий відрахування не покладено:

  • домогосподаркам, безробітним та іншим громадянам, які не мають офіційного місця роботи, а отже, і не сплачують прибутковий податок;
  • ІП - індивідуальним підприємцям, які працюють на такій системі оподаткування, коли сплата податку в 13% не передбачена; при цьому не має значення чи платить ІП інші види податків і зборів;
  • пенсіонерам, які вийшли на пенсію більше 3-х років тому і протягом трирічного періоду отримували тільки пенсію, адже з неї також не утримується прибутковий податок;
  • дітям - власникам житла, до досягнення ними працездатного віку, тобто до того моменту, коли вони почнуть працювати і сплачувати ПДФО; однак тут є невелика обмовка - якщо житло було придбано у власність не раніше 2014 року, то повернення податку за таких власників можуть отримати їх батьки;
  • громадянам, які раніше отримували повернення 13% від покупки квартири;
  • громадянам, які придбали житло у близьких родичів - батьків, дітей, братів, сестер і так далі; ступінь споріднення визначається статтею 105.1 Російського Податкового кодексу;
  • особам, купівлю житла для яких повністю або частково оплатив роботодавець або квартира була придбана за рахунок коштів регіонального бюджету.

Тепер варто поговорити про те, які документи для повернення 13% податку вам знадобляться.

документи

документи

Відразу варто обмовитися, що практично всі папери вам знадобляться у вигляді копій, однак при зверненні до податкової служби обов'язково візьміть з собою і оригінали - інспектор може попросити їх для ознайомлення. Отже, перелік документів для повернення 13% податкового вирахування:

  • паспорт;
  • заяву на отримання вирахування з ПДФО із зазначенням платіжних реквізитів одержувача;
  • індивідуальний податковий номер (ІПН);
  • 2-ПДФО - практично єдиний виняток з правила - завжди потрібен в оригіналі; отримати такий документ можна в бухгалтерії свого підприємства; якщо ви працюєте на двох або трьох роботах, то таку довідку потрібно замовити у кожного роботодавця;
  • договір купівлі / продажу житла;
  • свід-во про реєстрацію прав власності, якщо ви купили готове житло;
  • акт прийому-передачі житла або частки в ньому;
  • квитанції і чеки про оплату житла; також може знадобитися нотаріально завірена розписка про отримання грошей;
  • декларація про доходи - форма 3-ПДФО.

Ось власне і все, що потрібно надати для повернення 13%. Документи для повернення вирахування по іпотеці додатково містять:

  • сам договір іпотеки;
  • довідку з банківської установи про відсотки, сплачених вами за договором.

Якщо ви вирішили оформити житло на свою неповнолітню дитину, то додатково потрібно надати його свідоцтво про народження.

Де і як оформити повернення

Де і як оформити повернення

Отже, як саме потрібно оформляти повернення 13 відсотків? Документи вже зібрані, а що робити далі? Наступним дією має стати звернення до територіального відділення Федеральної податкової служби за місцем вашої реєстрації. Якихось певних термінів у цьому питанні не передбачено, проте з практики можна сказати, що не варто звертатися туди в березні-квітні. Справа в тому, що в цей час інспектори ФНС занадто завантажені перевіркою річних звітів різних підприємств і вашого приходу «зрадіють» не надто.

За новими правилами, що вступили в дію в 2014 році, для повернення частини податку можна не відвідувати ФНС. Для цього слід зареєструватися на офіційному сайті податкової служби і скористатися своїм «Особистим кабінетом платника податків». Там потрібно заповнити спеціально розроблені форми, поставити свою цифровий підпис, якщо знадобиться, то докласти скани потрібних документів і відправити все це в податкову в онлайн-режимі. Там же, в своєму «кабінеті», можна в подальшому відслідковувати розгляд заявки і статус перевірки декларації.

Пам'ятайте! У співробітників податкової служби є цілих чотири місяці для перевірки документів, тому все йде не так швидко, як вам би хотілося - потерпіть.

сума вирахування

сума вирахування

Звичайно, основне питання, яке хвилює всіх і кожного - скільки саме грошей можна повернути. Тут, звичайно, все залежить від вартості житла і від того, як саме воно було придбано.

Якщо вартість вашої квартири не вище 2-х мільйонів рублів, то ви можете сподіватися на повернення 13% від всієї суми.

приклад:

Громадянин придбав квартиру ст-стю 1 млн 354 тис. Рублів. Це означає, що загальний податковий відрахування, на який він може розраховувати, становить:

1 354 000 x 13% = 176 020 руб.

Якщо вартість житлового приміщення дорівнює або перевищує два мільйони російських рублів, то сума відрахування стає фіксованою і становить 260 тис. Рублів, це 13% від 2 млн руб.

Однак, існують деякі обставини, здатні збільшити або зменшити суму майнової податкової пільги.

Підвищення майнового відрахування

Повернення 13% від покупки квартири може бути більше, якщо житло було придбано в іпотеку. У такому випадку варто розраховувати на повернення частини податку не тільки від вартості приміщення, а й від відсотків, сплачених банку. Починаючи з 1 01.2014 року на відшкодування 13% з відсотків по іпотеці накладено обмеження в 3 млн руб., Тобто скільки б ви не переплатили за квартиру в підсумку - повернути зможете не більше 390 тис. Рублів, це і є 13% від 3 млн .

приклад:

Громадянин оформив іпотеку на квартиру ст-стю 3 220 000 на 10 років. У банку йому видали графік погашення платежів з якого видно, що сума переплати за весь час складе 4 146 000 рублей. Якщо він оформив право власності в 2013-му, то зможе повернути:

(2 000 000 руб. + 4 146 000 руб.) Х 13% = 798 980 руб.

А ось якщо житло буде оформлено в 2014-му або 15-му роках, то повернути вийде набагато меншу суму:

(2 млн руб. + 3 млн руб.) X 13% = 650 000 руб.

Як бачите, різниця досить відчутна:

798 980 крб.- 650 000 руб. = 148 980 руб.

= 148 980 руб

Також можна збільшити повернення 13% і в тому випадку, коли ви будуєте нове житло. Тоді до вартості самої квартири можна додати витрати на обробку, проектно-кошторисну документацію, придбання будматеріалів і підключення комунікацій. Але в такому разі загальна сума, заявлена ​​до розрахунку все одно не може перевищувати двох мільйонів рублів.

зменшення суми

Іноді сума майнового може бути і зменшена. Наприклад, в разі коли житло купується учасниками в часткову власність. Тоді і відрахування ділиться між усіма власниками пропорційно отриманим часткам.

Також є і ще один варіант, коли податковий повернення може бути зменшений. Відбувається це тоді, коли протягом одного року ви продаєте одне житло, яке перебувало у вас у власності менше 3-х років, за більш ніж 1 млн рублів і купуєте нову квартиру. В цьому випадку вам доведеться сплатити державі прибутковий податок від продажу 1-ої квартири.

приклад:

Ви вирішили продати квартиру, якої володієте 2 роки і 5 місяців, за 1 млн 355 тис. Рублів. Після продажу ви зобов'язані сплатити прибутковий податок у сумі:

(1 355 000 - 1 000 000) x 13% = 46 150 руб.

Тепер ви купуєте будинок, вартістю в 2 млн 740 тис. Рублів. Згідно із законом ви можете розраховувати на компенсацію в розмірі 260 тис. Рублів. Після скоєння обох угод у вас залишиться:

260 000 руб. - 46 150 руб. = 213 850 руб. - це максимальний податкове вирахування, який ви можете отримати в даному випадку.

особливості отримання

особливості отримання

Найчастіше платники податків не можуть отримати повну суму вирахування відразу, так як одноразова виплата не може бути більшою, ніж річна сума ПДФО, перерахована за вас в бюджет. Так що податковий майнове відрахування виплачується громадянам за кілька років до тих пір, поки не буде погашена вся належна сума.

Також варто знати, що починаючи з 2014 року використовувати право на повернення 13 відсотків можна багаторазово, головне, щоб загальна сума компенсації не перевищувала ліміту в 2 мільйони рублів (для% по іпотеці + 3 млн). Це означає, що якщо ви придбали одне житлове приміщення, вартістю 1 млн 300 тис. Рублів і скористалися своїм правом зробити майнове відрахування, то інші 700 тисяч ви можете добрати при наступній покупці житла.

Документи вже зібрані, а що робити далі?