Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за навчання в автошколі: як повернути, сума

  1. Законодавча база
  2. Якою має бути автошкола?
  3. Хто може отримати повернення після закінчення автошколи?
  4. Сума повертається податку
  5. Процедура отримання вирахування
  6. терміни виплати

Багато хто знає про можливість повернення частини податків за покупку дорогого житла або будівництво будинку і активно користуються цим правом

Багато хто знає про можливість повернення частини податків за покупку дорогого житла або будівництво будинку і активно користуються цим правом. Однак грошове повернення має не тільки майновий характер, громадяни вправі отримати соціальний відрахування , До якого відносяться компенсації за видатками на освіту, в тому числі податкове вирахування на навчання в автошколі.

Законодавча база

Законодавча база

Отримати грошову компенсацію частини коштів, витрачених на отримання водійського посвідчення можна з таких підстав:

  • Стаття 219 Податкового кодексу РФ встановлює право на одержання повернення, позначає перелік осіб, які мають право претендувати на його отримання, максимально можливу суму компенсації і т.п.
  • Федеральний закон №120-ФЗ від 03.06.2009 «Про внесення змін до 219 ст. Податкового кодексу »поширює право повернення грошових коштів на рідних брата і сестру.
  • Стаття 78 Податкового кодексу РФ визначає терміни отримання компенсації.
  • Федеральний закон від 10.07.1992 №3266-1 «Про освіту» визначає статус і тип установ, учні яких мають право на повернення.

Якою має бути автошкола?

Якою має бути автошкола

Російським законодавством не встановлено жодних обмежень, які надають право отримання вирахування тільки в державних освітніх установах. Отримати відрахування за навчання можуть учні будь-якої приватної автошколи, що володіє ліцензією, діяльність якої не заборонена законодавством.

Хто може отримати повернення після закінчення автошколи?

Поширена помилка багатьох людей, що податкове вирахування здатний отримати будь-яка людина.

Право на повернення частини сплаченого податку має працюючий громадянин Російської Федерації, який є платником податків і щомісяця через працедавцю відраховувати 13% ПДФО в державну казну.

Повернення податку по соціальному відрахуванню, до якого належить навчання в автошколі, можна отримати як за свою освіту, так і за навчання дітей, підопічних або близьких родичів.

Таким чином, правом на компенсацію після закінчення автошколи, можуть скористатися:

  • Працюючі громадяни, обучившиеся в автошколі, незалежно від форми навчання.
  • Батьки громадян до 24 років, обучившихся в автошколі, за умови, що форма навчання очна.
  • Опікуни громадян до 18 років, обучившихся в автошколі на очній формі.
  • Опікуни, що оплатили очну навчання на отримання водійських прав підопічних, які не досягли 24 років, після закінчення періоду опіки.
  • Рідні брати або сестри, які внесли оплату за навчання своїх близьких родичів до 24 років.

Компенсацію не зможуть отримати:

  • Індивідуальні підприємці, що не платять ПДФО.
  • Чи не резиденти, які перебувають на території РФ менше 183 днів поспіль.
  • Громадяни, які оплатили навчання за рахунок материнського капіталу, виграшу або за рахунок роботодавця.
  • Громадяни, які оплатили освіту дітей чи близьких родичів, але не уклали при цьому контракт з автошколою від свого імені.

Сума повертається податку

Відрахування за навчання в автошколі буде являти собою 13% від вартості витрат на навчання, за умови, що сплаченого податку за період досить для погашення цієї суми.

Законодавством встановлена ​​гранично припустима величина, з якої повертається податок за освіту.

Відшкодувати податок за власне навчання в автошколі можливе від суми, що не перевищує 120 000 крб. Гранично допустима величина повернення, одержуваного за дітей або підопічних, становить 50 000 руб.

Якщо вартість навчання в автошколі склала 25 000 руб., Повернення складе 25 000 х 13% = 3 250 руб.

У разі якщо, в цей же рік учень автошколи проходив лікування на суму 100 000 руб., Сума понесених витрат складе 125 000 руб., З урахуванням максимального обмеження, соціальний повернення грошових коштів можна буде зробити лише з 120 000 руб. Таким чином, повернення буде дорівнює 120 000 х 13% = 15 600 руб.

Процедура отримання вирахування

Першим етапом на шляху до повернення грошей прибуткового податку є збір документів.

Вам буде потрібно:

  • Заява на повернення 13-ти відсотків, яке можна взяти в податковій інспекції або скачати з офіційного сайту .
  • Декларація на доходи фізичної особи за минулий період за формою 3-ПДФО.
  • Довідка 2-ПДФО, що містить інформацію про доходи фізичної особи за місцем роботи за необхідний період.
  • Копія договору з автошколою, із зазначенням реквізитів ліцензії, на підставі якої здійснюється освітня діяльність.
  • Копія ліцензії автошколи, при відсутності її реквізитів в договорі.
  • Чеки, або інші довідки, які свідчать про оплату навчання в автошколі.
  • Документи, що засвідчують родинні зв'язки, при оформленні повернення податку за дітей , Підопічних або братів і сестер (свідоцтва про народження, договір про здійснення опіки чи піклування).

підготовлені для повернення податку документи необхідно віднести до податкової за місцем проживання особисто, або надіслати рекомендованим листом. Також можлива подача в електронному вигляді .

терміни виплати

Претендувати на повернення частини коштів за навчання в автошколі можливе тільки протягом 3-х років після оплати.

Для подачі декларації з метою отримання повернення не існує конкретного терміну, зробити це можна в будь-який робочий день в році. Головне - подати її протягом 3-х років з моменту закінчення навчання.

Якщо повернення податку здійснюється за кілька років, декларацію 3-ПДФО необхідно буде подати за кожен рік окремо. Повернення за навчання в поточному році можна отримати лише на наступний рік.

Що стосується тривалості отримання самого вирахування - термін розгляду заяви податковою службою становить 3 місяці. При задовільному відповіді повернення коштів здійснюється на розрахунковий рахунок протягом місяця.

У разі відмови в наданні вирахування ви отримаєте акт з мотивованим описом причини. Якщо причина відмови, на ваш погляд, є необґрунтованою, відмова можна оскаржити протягом місяця в управлінні ФНС або протягом 3-х місяців в суді.

Таким чином, податкове законодавство дає можливість сумлінним платникам податків повернути частину витрачених на освіту грошей. Отримана сума варто того, щоб заповнити необхідні документи і відправити їх до податкової інспекції.

Хто може отримати повернення після закінчення автошколи?
Якою має бути автошкола?
Хто може отримати повернення після закінчення автошколи?