Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при продажу та купівлі машини в кредит: чи можна їх отримати і чому

  1. Чому при покупці машини в кредит немає податкового вирахування
  2. Чи належить податкове вирахування при покупці машини?
  3. Можливі шляхи відшкодування витрат на покупку
  4. Відрахування при продажу автомобіля
  5. За яких умов можна одержати відрахування
  6. Нормативна база
  7. Які висновки можна зробити

Чи можливо отримати податкове вирахування при покупці машини?

автомобіль вже давно перетворився з предмету розкоші в життєву потребу кожної сім'ї і окремої людини. Тому зараз майже в кожній сім'ї є дві і більше машини. Купівля та обслуговування віднімають значну частину бюджету.

Час від часу кожна людина стає покупцем або продавцем автомобіля. Не дивно, що кожен автомобіліст хотів би придбати якісь знижки або пільги при купівлі та продажу автомобіля. Кожного хвилює питання, чи можливо отримати податкове вирахування при покупці машини на власні гроші або якщо вона куплена в кредит.

Чому при покупці машини в кредит немає податкового вирахування

Купівля автомобіля в кредит стала невід'ємною частиною нашого життя. Зібрати потрібну суму самостійно не виходить майже ні у кого. Тому громадяни часто вдаються до кредитів, а потім роками їх виплачують.

В силу доступності інформації більшість населення знає про податкові пільги і відрахування при придбанні майна в кредит. Кожен законослухняний платник податків має право відшкодувати частину своїх витрат при здійсненні великих покупок.

Держава надає податкові відрахування на оплату відсотків за такими видами житлових кредитів:

  • на будівництво або придбання житла;
  • на рефінансування кредитів, отриманих раніше на покупку або будівництво будинку (квартири).

Це зазначено в Податковому кодексі РФ, ст.220, пункт 4. Автомобіля в даному списку немає, а значить не передбачені знижки при придбанні авто в кредит, отримати пільги на погашення відсотків по кредиту також неможливо.

Це підтверджується в Листі Міністерства Фінансів: список майна, за яке надається вирахування, остаточний, розширенню в найближчій перспективі не підлягає.

Отже, особистий автомобіль не входить в список майна, за яке можна одержати відрахування. Тому, незалежно від розміру кредиту або термінів її виплати, отримати які-небудь пільги і знижки власник машини не зможе.

Навіть для пільгових категорій громадян: пенсіонерів, інвалідів та учасників війни, які постраждали на Чорнобильській АЕС, не зроблено жодних винятків. Їм також не дається право на пільги по податках.

Чи належить податкове вирахування при покупці машини?

Чи належить відрахування при покупці машини за власні кошти

Кожен громадянин, який працює і справно виплачує податки в Росії, при придбанні будь-якого великого майна отримує податковий відрахування . Наприклад, при покупці квартири, вартість якої 1 мільйон рублів, можливо відшкодування 130 000 рублей.

При покупці машини така пільга не передбачена. Хоча покупка авто - це досить дороге задоволення, багато часу, коштів йде на оформлення, очікування в чергах.

Податкові відрахування можливо отримати в разі:

  • покупки квартири, приватного будинку або частки в цій нерухомості;
  • споруди приватного будинку;
  • придбання земельної ділянки з метою будівництво будинку;
  • погашення відсотків по кредитах, узятих на будівництво, купівлю житла або ділянки, призначеної під житлове будівництво.

Тобто податкова пільга стосується лише нерухомого майна. Автомобіль до цієї категорії не відноситься. Тому, якою б високою була ціна машини, фінансової допомоги від держави при її придбанні отримати неможливо.

Можна зробити висновок, що ні покупка автомобіля на власні накопичення, ні покупка в кредит, ні лізинг не дають можливість отримати податкову знижку.

При придбанні автомобіля платити податок державі громадянин не зобов'язаний. Податкові відрахування передбачається з суми виплаченого податку. Раз немає податку, то немає і вирахування.

Можливі шляхи відшкодування витрат на покупку

Так як повернення податку можливий тільки при продажу автомобіля, будь-яка людина, що купує його, повинен вже на цьому етапі задуматися про його майбутній продажу . Якщо, звичайно, автомобіль планується в майбутньому продати.

Щоб згодом можна було отримати податкове вирахування, слід:

  1. Зберегти договір із зазначенням вартості машини. Бажано завірити документи у нотаріуса.
  2. Усі наступні 3 роки збирати чеки, квитанції, що підтверджують витрати на поліпшення характеристик авто. Якщо в цей період власник машини вирішить продати його за меншою вартістю (зазвичай так і відбувається), то можна буде отримати знижку за цими документами.
  3. Зареєструвати автомобіль на своє ім'я. Без цього ніяких пільг не буде.

Якщо не збереглися документи, що підтверджують продаж або купівлю машини, то повернення частини витрачених коштів зробити важко, але цілком реально.

Відрахування при продажу автомобіля

Чому при продажу автомобіля покладено податкове вирахування

Продаж - це єдина угода з автомобілем, при якій можливий податкове вирахування. Якщо продавець володіє машиною протягом 3-х років (36 місяців) до дня укладення договору, то він має право не платити податок, якщо - менше, то власник платить прибутковий податок з урахуванням податкового вирахування.

В останньому випадку продавець зобов'язаний заповнити і здати в податкові органи декларацію 3-ПДФО, вказавши виручену від угоди суму. Ухилення від подання декларації карається штрафом 1000 рублів.

Якщо продана машина, що була у власності більше 3-х років, то декларацію заповнювати не потрібно, тому що не ніякі податки не передбачені.

До декларації слід додати:

  1. ПТС, в якому повинно бути зазначено, що машина знята з обліку (можна копію).
  2. Договір із зазначенням вартості автомобіля. Договір повинен бути спочатку зроблений в двох примірниках: один для продавця, інший - для покупця.
  3. Платіжні документи: розписки, квитанції.

Декларацію потрібно подати до 30 квітня наступного за продажем машини року. У податковій потрібно взяти квитанцію, щоб оплатити повну суму податку до 15 липня.

Якщо власник машини при продажу виручив більше грошей, ніж витратив на її купівлю, то він зобов'язаний сплатити 13% ПДФО податку з цієї різниці. Обов'язкова наявність документів, що підтверджують цей факт.

При ціні менше 250 тисяч рублів вартість машини податком не обкладається. Це правило діє, навіть якщо власник продав машину з прибутком, але ціна машини становить не більше 250 000 рублів.

Але декларацію обов'язково треба здати в будь-якому випадку, якщо машина у власності менше 3-х років. До неї треба додати копію ПТС, договір купівлі-продажу, який доводить, що машина коштує не більше 250 тисяч.

Приклад. Машина продана громадянином за 320 тисяч рублів. Папери на покупку машини не збереглися. Громадянин має право на отримання податкового вирахування на суму 250 тисяч, а з 70 тисяч рублів - сплатити податок ПДФО розміром 13% (320 тисяч - 250 тисяч).

Якщо є документ, що підтверджує покупку, наприклад, за 280 тисяч рублів, то громадянин сплатить 13% з 40 тисяч (320 тис. - 280 тис.).

За яких умов можна одержати відрахування

Умови отримання вирахування при продажу автомобіля

Для того, щоб одержати відрахування при продажу автомобіля, слід дотримуватись таких умов :

  • власник машини є платником податків РФ;
  • є ПТС, що доводить його право власності;
  • зберігся документ, що підтверджує угоду, із зазначенням доходу.

Якщо після придбання автомобіля його власник зробив деякі зміни в автомобілі, які привели до поліпшення його характеристик, то можна включити це в список витрат на майно. Для отримання вирахування потрібно документально довести ці витрати (чеки, квитанції).

Законодавчо встановленого переліку таких змін немає. Але до поліпшення споживчих якостей можна віднести:

  • підвищення комфортності: кондиціонер, дорога оббивка, електричні підйомники стекол;
  • поліпшення функціональності: багажники, кріплення;
  • зміна зовнішнього вигляду: диски коліс, ксенонові фари;
  • телевізор в салоні, навігатор.

Розмір таких витрат не може бути вище отриманого від продажу доходу.

Отримати податкове вирахування від держави можливо тільки один раз в житті. Тобто, якщо громадянин уже отримував відрахування на житло, то згодом повернути ПДФО на оплату навчання вже буде не можна.

Нормативна база

Законами Російської Федерації визначено, що кожен громадянин при придбанні майна може отримати 2 види відрахувань: майновий і соціальний.

У Податковому кодексі РФ перерахований цілий ряд видів майна, при покупці яких громадянину належить податкове вирахування. Автомобіля в цьому списку немає. Тому, скільки б грошей людина не витратив на придбання машини, чекати знижки ПДФО не варто, тому що покупка транспортного кошти не служить підставою для отримання права оформити майнове відрахування.

  1. Стаття 220 НК РФ передбачає отримання права на податкові відрахування при здійсненні операцій тільки з нерухомим майном. Транспорт до такого не відноситься.
  2. Питання про податкове вирахування на транспортні засоби не розглядався на законодавчому рівні.
  3. Вартість автомобіля зазвичай становить не більше ніж 600 000 рублей. Лише дуже невелика частина населення купує авто вартістю вище 1 мільйона рублів.
  4. Податкові відрахування покладено тільки тій людині, яка регулярно сплачує податки державі.

Не варто вважати, що податкове вирахування є складовою частиною коштів, витрачених на придбання будь-якого майна та що після здійснення покупки, оформлення договору можна буде отримати ці кошти назад. Податкові відрахування передбачає, що у разі відповідності певним вимогам, податком ПДФО буде обкладатися не вся сума угоди, а тільки якась її частина.

Соціальні податкові пільги розглядаються в пункті 1 статті 219 НК РФ. До них відносяться кошти, виплачені на благодійність, лікування, навчання, страхування майбутніх пенсій громадян Російської Федерації.

Зрозуміло, що покупка і продаж автомобіля до цієї категорії віднесені бути не можуть. Тому власники автомобіля, при продажу та купівлі транспортного засобу, не можуть претендувати на соціальні податкові пільги.

Які висновки можна зробити

Податкові відрахування при угодах з автомобілем

Вивчивши Податковий Кодекс РФ, деяких інших законів, можна зробити наступні висновки:

  1. Купівля автомобіля не дає права отримати податкові відрахування.
  2. При придбанні транспорту в кредит ніяких пільг також не передбачено.
  3. Податкові пільги покладаються тільки при продажу автомобіля.

При реалізації транспортного засобу не виплачуються ніякі податки, якщо:

  • автомобіль був у власності більше 3 років;
  • власник продає авто за меншу суму, ніж купував;
  • вартість машини менше 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Власник зобов'язаний виплатити державі податок з доходу, якщо:

  • машина перебувала у власності менше 3 років;
  • не збереглися документи про первісну вартість авто;
  • сума зробленої угоди більше 120 тисяч.

Слід пам'ятати один момент: громадянина повинні самі вимагати податкові відрахування. Тому що податкова не пропонує відрахування і не виплачує, якщо люди самі не звертаються за ним. Тобто, податкова не зобов'язана сама пропонувати податкові пільги, це відбувається тільки за заявою фізичної особи.

Ще важливий момент: одержати відрахування можливо в будь-який час, тимчасових обмежень не передбачено.

Відсутність податкових пільг при придбанні автомобіля є неприємним моментом для численних автомобілістів. В умовах кризи, при високій вартості бензину, навіть невелика сума відрахування могла б стати відчутним підмогою для бюджету родини.

Крім того, багатьох людей від покупки автомобіля часто зупиняє брак навіть невеликої суми. Але мабуть наші законодавці не вважають автомобіль необхідним атрибутом життя, а пільги на податок направили на життєво важливі, на їхню думку, житло, лікування, страхування пенсій, отримання освіти. Хоча автомобіль за вартістю дуже часто можна порівняти з квартирою або невеликим будинком.

Чи належить податкове вирахування при купівлі автомобіля, ви дізнаєтеся з наступного матеріалу:

Контент менеджер

Чи належить податкове вирахування при покупці машини?