Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування по іпотеці: відсотки, майнове відрахування


Ще статті по темі

«Майновий податкове вирахування» - це більшою мірою юридичний термін, описаний в Податковому кодексі РФ. Насправді це означає, що при покупці нерухомості у вас є можливість не платити якийсь час прибутковий податок або отримати назад раніше сплачений. Розглянемо детальніше «з чим його їдять».


Право на отримання майнового податкового відрахування передбачено статтею 220 Податкового кодексу РФ. При цьому, з точки зору закону не має значення, на які кошти ця нерухомість була придбана. До чого ми це? До того, що покупці квартир в іпотеку також мають право на отримання податкового вирахування, причому навіть з урахуванням сплачуваних відсотків за цим кредитом.


В даний час майнове податкове вирахування при придбанні об'єктів житлової нерухомості на території РФ становить:
до 2 000 000 рублів - на нове будівництво або придбання на території РФ одного або декількох об'єктів житлової нерухомості;
до 3 000 000 рублів - при погашенні відсотків по цільових позиках (кредитам) на будівництво і придбання житла (земельної ділянки під житло).


Хто може скористатися вирахуванням


Скористатися настільки цікавим податковими «потураннями» може будь-який платник податків. Чому ми акцентуємо на цьому увагу? Повернення грошових коштів з казни відбувається в обсязі, що не перевищує фактично сплачений прибутковий податок. Так що, якщо ви отримуєте «сіру» зарплату, або роботодавець платить за вас податків менше, то є ризик, що при подачі заяви на повернення прибуткового податку, вас може чекати неприємний сюрприз. Аналогічно, якщо ви отримуєте додаткові доходи, які ніяк не декларуєте і з яких податки не платите, то розраховувати на отримання вирахування вам не варто.


Нюанс другий. Хто може використовувати майнове податкове вирахування при іпотеці, оформленої на обох подружжя, адже за кредитним договором вони виступають як созаемщики, а право власності на нерухомість оформляється в частках (зазвичай 50/50)? У цьому випадку кожен з подружжя зможе скористатися даною податковою пільгою. Головне, щоб в договорі купівлі-продажу (або іншому, на підставі якого виникло право власності) було прописано, що покупців два, і платити обидві сторони повинні порівну (як початковий внесок, так і наступні ануїтети). Паперів, звичайно, в цьому випадку доведеться оформляти і збирати більше, але як ви самі розумієте, це збільшує загальну суму фінансової «допомоги» від держави (особливо, якщо вартість квартири перевищує 2 млн. Руб.).


Як отримати повернення прибуткового податку


Чому називається «майновий податкові відрахування», а не «повернення прибуткового податку» (чим це, по суті, є)? Та тому що в нашій державі це організовано досить «оригінально».


Пакет документів треба подати до 30 квітня кожного року, наступного за звітним (в якому ви купили нерухомість) до податкової інспекції за місцем реєстрації (про пакет - трохи нижче). Загальна схема розрахунку виглядає наступним чином: в декларації за формою 3-ПДФО ви вказуєте суму отриманих вами доходів в минулому році, потім вказуєте розрахунок суми, на яку ви можете зменшити доходи (ось вони, ці самі податкові відрахування, причому податковим кодексом їх передбачено набагато більше, ніж просто майнові). Чи отримуєте простим арифметичним дією, так званий оподатковуваний дохід - тобто безпосередньо сума доходу, з якої обчислюється підхідний податок. Берете 13% від суми, що залишилася. Гарантовано, цей новий розрахунковий податок буде менше вже сплаченого в минулому році. Різниця між фактично сплаченим і розрахунковим - і є сума прибуткового податку, що підлягає поверненню.


Отже, на скільки ж можна зменшити отриманий раніше прибуток? Не більше ніж на 2 000 000 рублів. При цьому якщо ви купували нерухомість в спільну (часткову) власність, то фактично понесені витрати в такому разі треба помножити на розмір частки, що належить вам на праві власності.


Таким чином, максимальна сума повернення прибуткового податку одній особі становить 260 000 рублів (2 000 000 * 13%). Що робити, якщо в рік покупки квартири ваш прибутковий податок становив менше цієї суми? З аналогічною заявою прийдете через рік, через два, до тих пір, поки податкова не поверне все 260 000. Тобто виходить, що ви спочатку платите прибутковий податок цілий рік, а потім вам його цілий рік повертають.


Ще момент: за чинним податковим кодексом кожна людина може скористатися таким вирахуванням тільки один раз в житті і тільки щодо одного об'єкта нерухомості. Що робити, якщо вартість квартири (точніше ви витратили на покупку квартири) менше 2 000 000 рублів (до заліку приймається тільки фактична сума витрат)? В цьому випадку законодавством передбачена норма, згідно з якою в разі, якщо платник податку скористався правом на отримання майнового податкового відрахування в розмірі менше його граничної суми (2 000 000 рублів), залишок майнового податкового відрахування до повного його використання може бути врахований при отриманні майнового податкового вирахування в подальшому на нове будівництво або придбання на території Російської Федерації житлової нерухомості і земельних ділянок під неї.


Отже, які документи треба буде надати до податкової інспекції для отримання податкової пільги?


1. довідку з бухгалтерії за місцем роботи щодо сум нарахованих і утриманих податків за відповідний рік за формою 2-ПДФО.

2. Декларацію про отримані в минулому році доходи за формою 3-ПДФО - це, по суті, розрахункова відомість, в якій за даними форми 2-ПДФО зазначаються фактично отримані вами в минулому році доходи, а також перераховуються податкові відрахування, які ви маєте право отримати . В результаті розраховується сума прибуткового податку, що підлягає поверненню.

Увага! Щороку форма 3-ПДФО змінюється. Актуальну версію краще брати з сайту податкової інспекції або в правових системах.

Заповнювати 3-ПДФО насправді не дуже складно - в ній досить докладно прописаний алгоритм заповнення і розрахунку. На сайті Федеральної податкової служби є відповідні актуальні форми податкових декларацій, а також програмне забезпечення для їх заповнення.

3. Наступний документ - це заява про надання майнового податкового вирахування (зразок заяви є на сайті Федеральної податкової служби), в якому, крім іншого, ви вказуєте в якій формі вам його надати: одноразово або ж дозволити не утримувати прибутковий податок протягом поточного року на суму належної повернення. Другий варіант, звичайно, складніше для вашої бухгалтерії, але для кого-то виявиться відповідним (по суті, виходить плюс 13% до щомісячної зарплати).

4. копії платіжних документів, що підтверджують витрати при придбанні майна (квитанції до прибуткових ордерів, банківські виписки про перерахування грошових коштів з рахунку покупця на рахунок продавця, товарні та касові чеки, акти про закупівлю матеріалів у фізичних осіб із зазначенням у них адресних і паспортних даних продавця та інші документи).
Якщо нерухомість купувалася в іпотеку, то необхідно додати копії платіжних документів, які свідчать про сплату відсотків за іпотечним договором (при відсутності або «вигорання» інформації в касових чеках такими документами можуть служити виписки з особових рахунків платника податків, довідки організації, що видала кредит про сплачені відсотках за користування кредитом).

5. Документи-підстави виникнення у вас права на отримання майнового податкового відрахування, а саме:
• при будівництві або придбанні житлового будинку - свідоцтво про державну реєстрацію права на житловий будинок;
• при придбанні квартири або кімнати - договір про придбання квартири або кімнати, акт про передачу платнику податків квартири або кімнати (частки / часток в ній) або свідоцтво про державну реєстрацію права на квартиру або кімнату (частку / частки в ній);
• при придбанні земельної ділянки для будівництва або під готове житло (частки / часток в ньому) - свідоцтво про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку або частку / частки в ньому і свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житловий будинок або частку / частки в ньому ;
• при погашенні відсотків по цільових позиках (кредитам) - цільовий кредитний договір або договір позики, договір іпотеки, укладені з кредитними або іншими організаціями, графік погашення кредиту (позики) і сплати відсотків за користування позиковими засобами.

Якщо нерухомість купувалася в спільну сумісну власність, то потрібно підготувати також копію свідоцтва про шлюб та письмову заяву (угоду) про домовленість сторін-учасників угоди про розподіл розміру майнового податкового відрахування між подружжям.


Що далі? Податкова інспекція, як правило, за місяць перевіряє достовірність документів і обгрунтованість надання вам майнового податкового відрахування, і або повертає вам гроші (в заяві ви вказуєте реквізити банківського рахунку, на який треба буде перерахувати кошти), або видає повідомлення для бухгалтерії вашого роботодавця про суму «неутримання» прибуткового податку.


Які витрати включаються до вирахування


Витрати на придбання готової квартири, житлового будинку або земельної ділянки під забудову. Тобто об'єкти незавершеного будівництва під податкове вирахування не потрапляють (мається на увазі пайову участь). У разі «долевкі» ви зможете скористатися податковим вирахуванням тільки тоді, коли квартира буде повністю оформлена у власність як самостійний об'єкт нерухомості.

При цьому, до складу таких витрат при покупці житлового будинку входять:
• розробка проектно-кошторисної документації;
• придбання будівельних та оздоблювальних матеріалів;
• власне придбання житлового будинку (частки / часток в ньому), в тому числі на стадії незавершеного будівництва;
• роботи або послуги з будівництва (добудови) і обробці;
• організація на житловому об'єкті електро-, водо- і газопостачання та каналізації (в тому числі автономних).

До складу витрат при покупці квартири (кімнати) входять:
• власне покупка квартири або кімнати (частки / часток в них);
• придбання прав на квартиру або кімнату (частки / часток в них) в споруджуваному будинку;
• придбання оздоблювальних матеріалів;
• роботи, пов'язані з обробкою квартири або кімнати (частки / часток в них), в тому числі розробка проектно-кошторисної документації на проведення оздоблювальних робіт.


Також до витрат для податкового вирахування входять: витрати на погашення основного боргу і відсотки по іпотеці. Тобто, все особи, які взяли позику на придбання квартири, можуть отримати майновий податкове вирахування, як на суму початкового внеску, так і на суму ануїтету. При цьому не має значення, хто вам надав кредит: банк, роботодавець, кооператив або забудовник. Є договір - є право отримати податкове вирахування по іпотеці.


Никанор Бабурін , Спеціально для Занімаем.ру. 15 Сентября 2017
До чого ми це?
Чому ми акцентуємо на цьому увагу?
Отже, на скільки ж можна зменшити отриманий раніше прибуток?
Що робити, якщо в рік покупки квартири ваш прибутковий податок становив менше цієї суми?
Що робити, якщо вартість квартири (точніше ви витратили на покупку квартири) менше 2 000 000 рублів (до заліку приймається тільки фактична сума витрат)?
Отже, які документи треба буде надати до податкової інспекції для отримання податкової пільги?
Що далі?